CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Foileton >  


Autor: Pompiliu Comsa         Publicat în: Ediţia nr. 906 din 24 iunie 2013        Toate Articolele Autorului

MONOGRAFIA COMUNEI SUCEVENI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
PREFAŢĂ LA ''MONOGRAFIA COMUNEI SUCEVENI'' de POMPILIU COMŞA,Editura Universităţii ''Apollonia'' Iaşi, 2013  
  
ARGUMENT 
  
Pe meleagurile comunei Suceveni nu s-au petrecut evenimente de mare răsunet pe care istoria să le fi reţinut şi tratat ca atare. Ştefan cel Mare nu a tras paloşul ca la Războieni, Podul înalt, etc. şi nici măcar o ibovnică în zonă n-a avut. Mihai Viteazul în drumul spre laşi nu a trecut prin zonă. trupele germane au fost înfrânte la Mărăşeşti, Ferdinand s-a încoronat la Alba Iulia şi aşa mai departe. Şi atunci de ce o monografie a Comunei Suceveni, la urma urmelor cui să o dedicăm ? 
  
Ei bine, tocmai aici este problema ! 
  
Atunci când am pornit o astfel de întreprindere ne-am gândit la eroul acela comun care este obştea satului şi care include toate sufletele care au hălăduit pe aceste pământuri, care îşi trăiesc sau îşi vor trăi destinul pe aceste locuri. Lor. acestor oameni modeşti, acestui erou colectiv le sunt închinate aceste pagini. 
  
Pentru că, îmbrăcaţi sau nu în uniformele stăpânirilor, ei sunt cei din Oarba, Rogojeni, sau Stoborăni, sau din alte sate româneşti, care au căzut la Rahova şi Griviţa, au îngrăşat cu sângele lor pământurile de la Podul înalt, Stănileşti sau Feldioara, Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz, etc. 
  
Bunicii şi străbunicii noştri ne-au povestit despre grozăviile confruntărilor militare, când flămânzi se hrăneau cu rădăcini de plante sau însetaţi beau apa din urma lăsată de copita calului. Cei ce vor mai scrie şi completa această monografie au datoria să aducă la lumină numele lor acolo unde mai este posibil. Ceilalţi se vor pierde în negura timpurilor dar cu demnitatea şi respectul care li se cuvine. 
  
Dar dacă nu ar fi fost aceste sacrificii nu se cuvine oare acelaşi respect pentru alte mii de locuitori ai acestor pământuri care şi-au irosit existenţa smulgând ogorului recolte modeste pentru a-şi hrăni familia,pentru a-şi trimite copiii la învăţătură. Ar fi nedrept să uităm suta de lei obţinută pe un sac de mălai trimisă copilului la scoală. Şi mai ales nu uităm că asprimile vieţii la ţară continuă. 
  
Datorăm scoaterea la lumină pe cât istoria mai permite şi a celor care au construit şcolile, biserici sau primării, care au organizat dispensare şi au contribuit la sănătatea trupească şi spirituală a comunităţii Comunei Suceveni. Generaţiilor de dascăli care ne-au învăţat buchea cărţii le datorăm stima şi respectul ca şi părinţilor noştri. Monografia încearcă să scoată la lumină eforturile lor demne de toată admiraţia. 
  
Avem încă o datorie în plus faţă de conservarea folclorului local, a tradiţiilor comunităţii şi dacă timpul ne va îngădui vom organiza o analiză etnografică a acestor locuri unele, pline de mistere ce trebuiesc dezlegate. 
  
Însăşi istoria evenimentelor petrecute pe aceste locuri poate fi interesantă. Pădurea de la Rediul Turcului, se spunea în poveştile copilăriei mele, a adăpostit ieniceri turci în rezerva trupelor care îl înconjuraseră pe loan Vodă la Roşcani.Tătarii aşteptau în pădurea de la Rediul Tătar, răstimp în care au prădat satul numit azi Suceveni, şi au schingiuit şi ucis locuitori ai locului pentru a afla unde sunt proviziile, animalele şi restul populaţiei care se evacuase. A scăpat doar o fată căreia îi scoseseră ochii lăsată în viaţă pentru a povesti altora cum pedepsesc tătarii nesupunerea. De aici şi numele satului ! 
  
Dar tragedia satului Stoborăni revoltat la 1907 şi ras de pe faţa pământului cu tot cu locuitorii săi fiind bătut cu tunul ? 
  
Dar legendele şi poveştile lui Moş Panfil singuratecul Pădurean care îşi clădise bordei în pădurea de la Bălăcel ? Dar minunatele poveşti, colinde care ne- au încălzit copilăria ? 
  
Toate aceste nestemate ale existenţei de fiecare zi a unor oameni oneşti şi cu frica lui Dumnezeu, reprezintă argumente care justifică alcătuirea prezentei monografii. Cei care doresc să o înbunătăţească trebuie să se grăbească deoarece timpul trece şi acoperă totul cu un văl de uitare nemeritată de cei care ne-au crescut şi ne-au propulsat în viaţă. Avem o datorie de onoare faţă de memoria lor şi faţă de cei ce vor veni după noi ! 
  
Monografia propusă de domnul Pompiliu Comsa, profesor asociat la Universitatea Apollonia din Iaşi este un frumos început în această privinţă. îi mulţumim aşa cum mulţumim Fundaţiei "Sfânta Apollonia" care a susţinut acest demers. 
  
Prof.univ.dr. Vasile Burlui 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
MONOGRAFIA COMUNEI SUCEVENI / Pompiliu Comsa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 906, Anul III, 24 iunie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Pompiliu Comsa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Pompiliu Comsa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!