CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Foileton >  


Autor: Pompiliu Comsa         Publicat în: Ediţia nr. 906 din 24 iunie 2013        Toate Articolele Autorului

MONOGRAFIA COMUNEI SUCEVENI de POMPILIU COMŞA
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
MONOGRAFIA COMUNEI SUCEVENI de POMPILIU COMŞA, Editura Universităţii APOLLONIA Iaşi, 2013 (II) 
  
POSTFAŢĂ 
  
Omul sfinţeşte locul 
  
Această lucrare are ca autor moral şi intră în circuitul publicistic naţional, graţie distinsului Prof. univ. Dr. Vasile Burlui, fiu devotat al meleagurilor Sucevene. 
  
În ultimii ani, Domnia sa a contribuit substanţial la revigorarea vieţii social-economice, culturale şi educaţionale a comunei Suceveni, dar şi a oraşului Tg. Bujor. Mai ales, după ce a devenit Cetăţean de Onoare al oraşului, a avut câteva iniţiative filantropice, s-a implicat în câteva activităţi social-umane remarcabile, care-l onorează şi ne onorează, implicit pe noi, colaboratorii Domniei sale. 
  
Pentru Conştiinţa, Memoria publică, voi aminti unele dintre demersurile acestui Mecena, acestui reputat magistru, pentru elevarea vieţii cotidiene, cultural-educaţionale ale comunităţii şi anume: 
  
1. A acordat burse elevilor sârguincioşi de la Liceul din Tg. Bujor, pe care l-a absolvit ca Şef de promoţie, precum şi câtorva elevi de la Şcoala gimnazială, din comuna Suceveni, care poartă numele său. Acestora li s-au distribuit periodic şi rechizite şcolare. 
  
2. A făcut o importantă donaţie de cărţi ambelor şcoli, respectiv Bibliotecilor acestora. 
  
3. A iniţiat un concurs intern, pentru pregătirea şi depistarea prealabilă a elevilor ce vor participa la Olimpiadele Naţionale, pe discipline, obţinând aprobarea şi sprijinul direct al Ministerului Educaţiei, inclusiv participarea Doamnei Consilier Mina Rusu. 
  
4. A făcut donaţii substanţiale pentru dotarea şi acoperirea nevoilor Bisericii din comuna Suceveni (icoane, parchet, instalaţii de aer condiţionat). 
  
5. A construit un Monument impresionant, ce va fi amplasat în curtea Bisericii din comună, în memoria părinţilor săi decedaţi şi înhumaţi în Cimitirul din Suceveni. 
  
6. La iniţiativa şi cu sprijinul său financiar, s-a tipărit această valoroasă lucrare, avându-l ca autor pe Prof. univ. Asoc. Pompiliu Comşa, Directorul Trustului „Realitatea Galaţi”. 
  
La toate acestea trebuie să adaug preocuparea Prof. univ. Dr. Vasile Burlui, pentru sprijinirea Primăriei Comunei Suceveni, în rezolvarea unor probleme social-economice şi civice locale, aducând la dezbaterea şi soluţionarea problemelor, colegi competenţi de la Iaşi. 
  
Rar mi s-a întâmplat să întâlnesc un intelectual cu atâta dăruire şi generozitate, pentru comuna sa. 
  
Am participat de cel puţin patru ori la festivităţile menţionate: respectiv, conferirea titlului de Cetăţean de Onoare al oraşului Tg. Bujor, Profesorului Vasile Burlui; acordarea numelui său Şcolii gimnaziale din Suceveni, precum şi la alte reuniuni socio-culturale, de la Liceul din Tg. Bujor, de la Biblioteca şi Muzeul din localitate etc. Am simţit căldura, gratitudinea gazdelor, bucuria, nu numai a autorităţilor, ci şi a localnicilor care se mândresc, în mod legitim, cu un concitadin şi consătean de valoarea Profesorului Vasile Burlui. Aceste reuniuni, festivităţi au fost veritabile Sărbători ale Spiritului. Comuna Suceveni, localitate în care, de regulă, „nu se întâmpla nimic”, a cunoscut un impuls relevant, o revigorare a vieţii socio-culturale şi civice, sub imboldul activităţilor legate de personalitatea emblematică a Profesorului univ. Dr. Vasile Burlui, devenit un reper al istoriei contemporane a localităţii. 
  
* * 
  
* 
  
Acum îndeplinesc o altă datorie morală şi ştiinţifică, referindu-mă la lucrarea  
  
MONOGRAFIA COMUNEI SUCEVENI, avându-l ca autor pe cunoscutul publicist, gazetar gălăţean, Prof. univ. Asoc. Pompiliu Comşa, colaborator remarcabil al Universităţii „Apollonia” din Iaşi. 
  
Este un merit excepţional, incontestabil al autorului, de a redacta, într-un timp record şi într-un moment absolut oportun, o lucrare care pune în evidenţă cu date şi fapte, informaţii de o valoare inestimabilă, dobândite prin cercetarea riguroasă a Arhivelor Comunei Suceveni, depistate şi studiate meticulos la Arhivele Statului din Galaţi. 
  
Mutatis mutandis, aceasta nu este o „carte făcută din carte”, ci o lucrare sui generis, originală, construită cu erudiţie şi responsabilitate ştiinţifică. 
  
De asemenea, subliniem faptul că autorul şi-a lărgit, amplificat considerabil informaţia sa asupra evoluţiei istorice, a dezvoltării periodice, social-economice, culturale, educaţionale, a stării de sănătate a populaţiei, a tradiţiilor şi valorilor perene ale localităţii, pe baza unui amplu dialog cu autorităţile şi, mai ales, cu personalităţile de ieri şi de azi ale comunei, cu persoanele vârstnice ale localităţii. 
  
Desigur, Profesorul Comşa, publicist cu experienţă remarcabilă, în calitate de autor al altor unsprezece cărţi de referinţă şi gazetar de mare prestigiu, laureat al Parlamentului European, nu s-a limitat numai la informaţii provenite din Arhive sau din „Viu Grai”, din Amintirile, Relatările unor personalităţi şi vârstnici, ci a studiat aproape tot ce s-a scris în decursul timpului, în alte cărţi, în studii şi articole de reviste, în diferite perioade istorice, despre Comuna Suceveni, despre populaţia acesteia, despre fiii săi etc. 
  
În acest sens, se cuvine să relevăm laudativ faptul că Profesorul Comşa a rezervat spaţii corespunzătoare evocării unor familii de fruntaşi ai comunei, sau a unor personalităţi de notorietate. După cum era şi firesc, de fapt o datorie morală incontestabilă, autorul a evocat, a prezentat date semnificative cu privire la onorabila şi numeroasa familie Burlui, care a dat, între altele – pe lângă Profesorul ieşean Vasile Burlui, personalitate de mare reputaţie –, pe un alt savant al Medicinei româneşti şi internaţionale, Prof. univ. Dr. Dumitru Burlui, care a profesat la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, fiind un specialist de vârf, de reputaţie naţională şi europeană, în domeniul Chirurgiei.  
  
Lucrarea Profesorului Pompiliu Comşa, structurată judicios în mai multe capitole, vine să acopere un gol demult resimţit în Istoriografia locală şi naţională, care se adresează nu numai specialiştilor în Istoria, Cultura, Economia locală rurală şi naţională, ci publicului larg. 
  
Reţin atenţia cititorului capitole cum sunt: I. Istoria acestor locuri (Plimbare de-a lungul istoriei comunei); II. Situl eneolitic de la Suceveni; III. Ocupaţiile comunităţilor neo-eneolitice; IV. Descoperiri arheologice privind vânătoarea, pescuitul şi culesul din natură, practicate de comunităţile eneolitice din sudul Moldovei; V. Şcoala generală din Suceveni. Directorii, în decursul istoriei; VI. Biblioteca comunei; VII. Primăria comunei; IX. Personalităţi născute în comuna Suceveni; X. Graiul cifrelor privind dimensiunile şi valorile vieţii social-economice, culturale, educaţionale, religioase etc.; XI. Documente, foto, manuscrise, hărţi; XII. Glosar. 
  
În opinia noastră, cartea are o largă adresabilitate, ea fiind indispensabilă, înainte de toate, învăţătorilor, profesorilor şi elevilor, locuitorilor din Suceveni, dar, în aceeaşi măsură şi din Tg. Bujor şi alte localităţi limitrofe, ţinând seama de relaţiile interferente, multiple, dintre localităţile din zona Tg. Bujor. 
  
Felicităm în mod loial pe autor şi pe mentorul său, Prof. univ. Dr. Vasile Burlui, pentru îmbogăţirea patrimoniului Istoriei şi Culturii Naţionale, cu o lucrare de valoare autentică, venită să pună în relief noi dimensiuni ale civilizaţiei noastre rurale, ale modului de circumscriere a istoriei locale în Istoria naţională. 
  
Nu se putea o alegere mai potrivită, mai competentă, în ceea ce priveşte autorul acestei monografii, dacă avem în vedere nu numai prestigiul său de publicist, de gazetar de talie europeană, ci, mai ales, experienţa sa redacţională, respectiv faptul că o parte din cărţile anterioare ale autorului sunt monografii consacrate municipiului şi judeţului Galaţi, care au intrat deja în circuitul ştiinţific de profil. 
  
Acad. Constantin Marinescu 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
MONOGRAFIA COMUNEI SUCEVENI de POMPILIU COMŞA / Pompiliu Comsa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 906, Anul III, 24 iunie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Pompiliu Comsa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Pompiliu Comsa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!