CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Reportaj >  


Autor: Ion Nălbitoru         Publicat în: Ediţia nr. 984 din 10 septembrie 2013        Toate Articolele Autorului

Moldova - pământul sfânt al ţării
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Din Complexul Turistic Borşa şoseaua se desfăşoară în serpentine pe versant până la Pasul Prislop, din nordul Carpaţilor Orientali, unde călătorul poposeşte câteva minute ca să admire crestele Munţilor Rodnei cu Vârful Pietrosu.  

Coborând din Pasul Prislop spre răsărit traversezi lanţul nordic al Carpaţilor Orientali şi treci graniţa în principatul Moldova. De fapt în ce a mai rămas din marea Moldovă a voievodului Ştefan cel Mare care i-a apărat hotarele în fruntea vitejilor săi răzeşi.  

Din păcate mult mai târziu, peste secole, printr-un tratat nedrept, după terminarea celui de-al II-lea Război Mondial, criminalii ce dominau lumea la acea vreme i-au smuls nordul Bucovinei şi Basarabia ce se întinde de la Prut la Nistru şi Marea Neagră.  

România a pierdut şi alte ţinuturi ca nordul Maramureşului, sudul Dobrogei, o zonă a Banatului, etc. Dar nici după destrămarea imperiului rusesc Marea Unire nu s-a înfăptuit. Ţinutul de peste Prut, Republica Moldova, este lipsită de Ţinutul Herţa, cu Oraşul Cernăuţi şi sudul Basarabiei care au rămas incluse în teritoriul Ucrainei.  

… Dar poate vreodată umbrele lui Mircea cel Bătrân, Mihai Viteazul, Ştefan cel Mare, Brâncoveanu, Alexandru Ioan Cuza, la care se va adăuga temătoarea figură a lui Vlad Ţepeş se vor aduna într-un consiliu al marilor domnitori ai acestor principate şi vor reînvia în conştiinţa neamului dorinţa de unificare a tuturor ţinuturilor româneşti sub un singur steag…  

Odată ajunşi în pitoreştile ţinuturi bucovinene întâlneşti Câmpulung Moldovenesc, apoi la Mănăstirea Voroneţ, unde şi astăzi se mai păstrează acea culoare albastră care a rămas încă un mister şi este cunoscută în întreaga lume ca „Albastru de Voroneţ”. Unii o numesc chiar „Capela Sixtină” din răsăritul Europei.  

La intrarea în oraşul Suceava, capitala Bucovinei, te întâmpină ruinele cetăţii de scaun al marelui voievod care a domnit o jumătate de secol apărând cu sabia în mână hotarele străbune. De-a lungul istoriei Suceava şi Iaşi au constituit capitalele Moldovei.  

La Iaşi se află moaştele Sfintei Paraschiva, unde în fiecare an se perindă mii de pelerini ortodocşi.  

Odată ajuns în aceste ţinuturi nu poţi pleca fără să vizitezi mănăstirile Suceviţa şi Moldoviţa, apoi aproape de graniţa cu Ucraina mănăstirea Putna unde se află mormântul bravului voievod. Tot aici se află şi muzeul mănăstirii. Dacă n-ar fi fost mormântul domnitorului întreaga Bucovină era alipită Rusiei. Unii se întreabă de ce oare voievodul Ştefan cel Mare nu şi-a ales locul de veci la Cetatea Hotin, din ţinutul nord-estic al Moldovei, că poate atunci ar fi păzit şi după moarte graniţa principatului...  

Din Suceava pelerinul se îndreaptă către Complexul Turistic Durău. Peisaje pitoreşti i se desfăşoară de jur împrejur în faţa ochilor. Dintre toate se ridică plin de măreţie Muntele Ceahlău cu Vârful Toaca. Ceahlăul constituie o vie atracţie atât al turiştilor români cât şi străini. Aici este şi o bisericuţă unde se ţine hramul muntelui. Acesta este al doilea vârf de munte căruia i se face hram în lumea ortodoxă, primul fiind în Muntele Athos.  

După o vizită la schitul din apropiere, unde pot fi admirate picturile lui Tonitza, turistul se îndreaptă spre sud pe spectaculoasele chei ale Bicazului. Judeţul Neamţ concurează cu Judeţul Vâlcea atât la numărul de mănăstiri cât şi la frumuseţea zonelor în care sunt amplasate. Dintre acestea trebuie amintită Mănăstirea Petru Vodă....  

Municipiul său, Piatra Neamţ, oraşul de la poalele Muntelui Rarău este printre cele mai frumoase din ţară.  

Şoseaua urmăreşte conturul lacului de acumulare Bicaz până la barajul Izvorul Muntelui pe o distanţă de aproape patruzeci de kilometri. Mai în aval se află centrala hidroelectrică, prima de acest gen construită în România. Treptat şcoala românească a devenit profesionistă în baraje şi hidrocentrale, unii dintre profesorii români de hidrotehnică făcând parte din consiliile şi comisiile internaţionale de investigare a barajelor pentru lacuri de acumulare.  

Excursionistul poate face o escală în Bacău, un oraş prosper şi atrăgător, apoi să-şi continuie drumul spre Poiana Uzului şi de acolo spre sud. Un alt obiectiv important este la Mărăseşti, Mausoleul închinat eroilor căzuţi în crâncenele lupte de aici. Din zona sudică a Moldovei turistul poate traversa lanţul Carpaţilor Orientali prin Pasul Oituz către ţinuturile Ardealului sau se îndreaptă spre sud cu gândul la deltă şi litoral...  

 

 

(Din ciclul România – Catedrala din Carpaţi)  

Referinţă Bibliografică:
Moldova - pământul sfânt al ţării / Ion Nălbitoru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 984, Anul III, 10 septembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ion Nălbitoru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Nălbitoru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!