CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Jurnal >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 654 din 15 octombrie 2012        Toate Articolele Autorului

MOLDOVA NOUĂ ZONĂ MINIERĂ MILENARĂ
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

MOLDOVA NOUĂ ZONĂ MINIERĂ MILENARĂ  

 

Moldova Nouă o zonă minieră veche, scoasă din anonimat în anii comunismului cum se spune! Chiar dacă mineritul era cunoscut în această zonă încă din vremuri imemoriale din istorie, zăcământul principal s-a pus în evidenţă după anii 1960. Aici au venit echipe de geologi printre care s-a numărat şi domnul Emil CONSTANTINESCU, geolog prin meserie, dar studii a aprofundat şi Petre ROMAN ca doctor în hidrotehnică mi se pare. Dacă în anul 1965 se dădea startul unei mari întreprinderi miniere ce avea să capteze o mare parte din economia noului judeţ Caraş-Severin înfiinţat în 1968. În această întreprindere, regimul comunist a învestit milioane de dolari începând de la nevinovatele prospecţiuni geologice amintite, dar şi în utilaje de import şi autohtone. Tot ce scriu aici nu este preluat din documente, ci din ceea ce am auzit încă din vremea când eram ucenic minier prin anii 1958-1960, ceea ce am văzut muncind aici din anul 1966 până în anul 1990 când am ieşit la pensie. Din acel an 1990 a început declinul nu al unei întreprinderi miniere, ci al unui zăcământ din care nu numai economia românească ar fi avut mult de câştigat.  

Dacă prin anii 1770 imperiul habsburgic îşi trimitea un reprezentant prin persoana lui Francesco GRISELINI să cerceteze starea acestui colţ de imperiu, ne putem da seama cât de importantă era zona. Vreau să amintesc însă că zona Banatului în general, era super vizată încă din vremea cuceririi Daciei de către trupele romane ale imperatorului Traian. Pe atunci vânzarea fierului bănăţean era considerată contrabandă de către autorităţile romane. Incursiunile în istorie au dezvăluit că pe aici metalele erau la ele acasă, fără a mai vorbi de resursele carbonifere din această regiune, deosebit de valoroase şi până la urmă destul de importante. Vorbind aici de minele de la Anina, Cozla, Secu, Lupac sau Eibenthal.  

Dar iată că după două milenii şi ceva, mai mulţi ,,cineva” au reuşit să pună capăt unei istorii care a dus zona Banatului printre cele mai renumite din România.  

Referinţă Bibliografică:
MOLDOVA NOUĂ ZONĂ MINIERĂ MILENARĂ / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 654, Anul II, 15 octombrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!