CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Document >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 223 din 11 august 2011        Toate Articolele Autorului

Moldova Nouă, oraşul care m-a adoptat
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
MOLDOVA NOUĂ, ORAŞUL CARE M-A ADOPTAT
 
Mulţi poate nu aţi auzit de acest oraş din sud-vestul României.
Desigur că poate nu aveaţi de unde cunoaşte. Acest oraş este izolat de restul României, situat la circa 60 km. de Oraviţa, şi la 110 km de Orşova, dar cu acces la cel mai cunoscut drum european ; Dunărea.
Am auzit de Moldova Nouă încă din anii când eram la Şcoala Profesională de Ucenici Zlatna din Munţii Apuseni, prin anii 1958-1959. Aveam să ajung în Moldova Nouă în octombrie 1966, când ziarele din România erau pline cu anunţuri care căutau muncitori pentru Intreprinderea Minieră ce îşi inaugurase existenţa la 1 iulie 1965. Am sosit la Moldova Nouă la sfârşitul lunii octombrie într-o zi însorită, dar fiind întâmpinat de celebrul vânt care suflă în sudul Banatului, cunoscut sub numele de Koşava, care prin intensitatea şi perioadele lungi de activitate, îi sperie până şi pe localnici.
La vremea respectivă Moldova Nouă, vechiul oraş era într-o fierbere deosebită. Zilnic se angajau noi şi noi muncitori, în plus veneau şi mulţi detaşaţi de la alte intreprinderi miniere din ţară. Astfel am făcut cunoştinţă cu celebrele barăci de carton în care am locuit în iarna 1966-1967, în camere cu peste 24 paturi prin care vântul sălbatic circula în bună voie. Aici erau cazaţi noii veniţi.  Cei cu familii îşi căutau gazde particulare prin oraş sau dacă aveau noroc primeau  apartamente în blocurile care se construiau în cartierul Oraşul Nou. Atunci in 1966 erau construite doar 12 blocuri cu circa 700 de apartamente, dar se construia continuu. Pentru mulţi Moldova Nouă este un centru minier. Am spus este pentru că, de la Sasca Montană la Gârnic există un zăcământ imens de minereuri cuprifere, cu un conţinut bogat în cupru, dar şi alte metale. Că astăzi la sucursala minieră ,,MOLDOMIN’’S.A. mai lucrează mai puţin de 1500 persoane din cei peste 10.000 existenţi la 01ianuarie1990, nu înseamnă că mineritul va dispare. În subsolul Munţilor Locvei minereul aşteaptă oameni cu bani pentru a investi, şi pentru a scoate la suprafaţă bogăţia inestimabilă din adâncuri.
Dar chiar dacă ,,inima oraşului’’ înainte de Revoluţie era mina, mai funcţionau în oraş două importante şantiere de construcţii miniere şi unul de construcţii de locuinţe care azi nu mai funcţionează.  Cooperaţia meşteşugărească avea câteva sute de meseriaşi cu un patrimoniu foarte important, azi această cooperaţie mai are doar câteva zeci de salariaţi, iar spaţiile proprietatea cooperaţiei sunt închiriate altor societăţi comerciale.  Înainte de 1989 cartierul Oraşul Nou cu cele peste 3.000 apartamente, avea apă caldă şi căldură, desigur cu unele probleme, dar avea. Apa caldă şi căldura au dispărut în iarna 1992-1993, iar azi oamenii se descurcă cum pot şi cu căldura, şi cu apa caldă. Sunt bătrâni în oraş care intră în apartamente doar noaptea, în restul zilei umblă pe la prieteni şi cunoştinţe pentru a nu îngheţa de frig în acele ,,igluri’’ moderne din beton. Dar mai sunt şi bătrâni bolnavi care nu pot să se deplaseze, şi tremură de frig, căci lemne nu au, iar curentul electric este foarte scump pentru buzunarul locuitorilor care au venituri extrem de mici, primind doar ajutorul social, şi pensionari în marea lor majoritate cu pensii sub 150(circa 60$) lei pe luna.
Totuşi oraşul nu moare. Mişcarea e continuă în cele câteva zeci de birturi, magazine alimentare sau cu aparatură aproape de ultimă generaţie.
Cel care scrie aceste rânduri este cetăţean al acestui oraş din 1966, şi a văzut acest oraş născându-se, şi nu crede că va muri în curând cum poate mulţi ar dori.
 
                            
 
Referinţă Bibliografică:
Moldova Nouă, oraşul care m-a adoptat / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 223, Anul I, 11 august 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!