CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Actualitate >  


Autor: Mihai Marin         Publicat în: Ediţia nr. 1107 din 11 ianuarie 2014        Toate Articolele Autorului

MM NEWS : Festivalul-Concurs de Poezie ´´Alexandru Macedonski´´ -2014
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Asociaţia Macedonenilor din România organizează, în perioada 15 decembrie 2013 – 14 martie 2014, Festivalul-Concurs de Poezie ´´Alexandru Macedonski´´, adresat atât scriitorilor de poezie care nu au debutat în volum, cât şi celor cu unul sau mai multe volume editate, membri sau nu ai Uniunii Scriitorilor din România.

Concursul se adresează cu precădere scriitorilor de etnie macedoneană, membri sau simpatizanţi ai Asociaţiei Macedonenilor din România, dar, în măsură egală, este deschis şi creatorilor care vor să participe la acest festival de poezie organizat sub egida AMR.

Concurenţii care au debutat în volum vor trimite câte 2 exemplare din ultima carte editată, iar cei care nu au debutat în volum vor trimite câte un grupaj de 10 poeme, în câte 4 exemplare, însoţite de motto, în plic închis, în care se va introduce un alt plic pe care se va scrie motto-ul ataşat poemelor, iar în interior se vor scrie, pe coală albă, datele de identitate, telefonul şi adresa autorului.

Juriul festivalului va fi format din personalităţi literare din cadrul Asociaţiei Scriitorilor din Oltenia. Fiecare membru al juriului va nota independent lucrările, fără a cunoaşte opinia celorlalţi membri.

Pentru secţiunea la care vor participa scriitorii cu cărţi editate : Premiile I, II şi III – o excursie de 7 zile, 5 zile şi, repectiv, 3 zile, pentru două persoane, în Macedonia, la Ohrid şi Skopje, cu toate condiţiile asigurate (transport, cazare, masă).

Potrivit precizarilor facute pe concursfestivalmacedonski.ro, pentru poeţii care nu au debutat în volum premiile sunt următoarele: Premiul I – 500 dei ; Premiul II – 400 lei; Premiul III – 300 lei.

Se asigură transpot, cazare şi masă în perioada cât vor participa la festivităţile prilejuite de acordarea premiilor, care vor avea loc pe data de 14 martie 2014, ocazie cu care se va comemora şi ziua de naştere a poetului Alexandru Macedonski.

Lucrările pentru concurs se vor trimite pe adresa Asociaţiei Macedonenilor din România, str. Thomas Masaryk nr. 29, sector 2, Bucureşti. Informaţii suplimentare se pot obţine la telefon 021.212.09.23 şi pe site-ul concursfestivalmacedonski.ro.
 

(by MM NEWS, http://mihaimarin.wordpress.com)  

 

****Tudor Gheorghe - In Archanghel (versuri Alexandru Macedonski) :  


 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------  

Alexandru Macedonski : In Arhanghel  

În Archangel e o fată
Cu ochi lungi, cu gene lungi,
Nu poţi chipul să-i alungi,
Însă asfel de ciudată
Ca-n Archangel nu e fată.  

Cu ochi lungi, cu gene lungi,
Zilnic râde, zilnic cântă,
Veselia ei te-ncântă,
Însă ea goleşte pungi
Cu ochi lungi, cu gene lungi.  

Zilnic râde, zilnic cântă,
Ţi-ai da viaţa pentru ea,
Însa viaţa nu ţi-o vrea,
E şi drac dar e şi sfântă…
Zilnic râde, zilnic cântă.  

Alexandru Macedonski : Rondelul meu  

Cand am fost ura, am fost mare
Dar astazi, cu desavarsire
Sunt mare, caci ma simt iubire,
Sunt mare, caci ma simt iertare.  

Esti mare cand n-ai indurare
Dar te ridici mai sus de fire
Cand ti-este inima iubire,
Cand ti-este sufletul iertare.  

Stiu: toate sunt o-ndurerare,
Prin viata trecem in nestire,
Dar mangaierea e-n iubire,
De-ar fi restristea cat de mare,
Si inaltarea e-n iertare.  

***
Alexandru Macedonski – macedoneanul literaturii române


  Povestea vieţii şi operei literare a lui Alexandru Macedonski începe undeva în Macedonia şi se continuă în România după ce, în perioada marilor tulburări istorice din 1821 – şi mă refer aici la revolta pandurilor gorjeni, bunicul său, Dimitrie Macedonski, devine căpitan de panduri şi adept al Eteriei în oastea lui Tudor Vladimirescu.

  Astfel, după însemnările cronicarilor C. Isvoranu şi Mihail Cioranu, „Dumitru Macedonski este acela care, împreună cu Hagi Prodan, îl însoţeşte pe Tudor Vladimirescu când acesta trece Oltul pentru a-i răscula pe olteni”.

  Cronicarii vremii consemnează destul de des numele lui Dimitrie Macedonski şi scriu despre rolul activ pe care l-a avut acesta alături de Tudor Vladimirescu.

  Alexandru D. Macedonski, tatăl poetului, se naşte în 1816, ca prim fiu al soţilor Zoe (născută Paznanski) şi Dimitrie Macedonski. De la 15 ianuarie 1821, de când tatăl său, Dimitrie Macedonski a participat la revolta organizată de Tudor Vladimirescu şi până la revenirea sa în Bucureşti, cu permisiunea armatei ruse, la 1 octombrie 1829, după semnarea Tratatului de pace ruso-turc la Adrianopol/Edîrne, la 2 septembrie 1829, Alexandru a fost crescut numai de mama sa, iar, la vârsta pubertăţii, este trimis, la studii militare, la Liceul imperial de la Kerson, prin intermediul bunicului matern, căpitanul Ignatie Paznanski, unde devine iuncher în Regimentul I Infanterie din Bucureşti.

  În anii 1834-1838 îşi continuă studiile militare de specializare la Jitomir, în Rusia, la vest de Kiev. În 1838, iuncherul Alexandru Macedonski este avansat la gradul de praporcic, rang consemnat în Arhondologia Nouă a Ţării Româneşti. În 1843, praporcicul Alexandru Macedonski din Polcul/Regimentul 1 este avansat porucic/locotenent, prin Ofis domnesc, de către Gheorghe Bibescu, domnitorul Ţării Româneşti (1842-1848) şi este trimis în Rusia, la Tuia, pentru continuarea specializării militare şi pentru a achiziţiona echipamente militare.

  În 1848, Alexandru D. Macedonski se căsătoreşte cu Maria Fisenţa, fiica lui Emanuel Fisenţa, fiul contelui Fisenţa - ambasadorul trimis de împărăteasa Ecaterina în Ţara Românească, înfiată de Dimitrie Pârâianu. Mama Mariei, Catinca, era din neamul Brăiloiu din Craiova. După moartea soţului, s-a căsătorit cu vărul ei Dumitru Pârâianu, care a înzestrat-o pe Maria cu moşiile: Pometeşti, Adâncată (locurile în care îşi va petrece o parte din copilărie şi poetul Alexandru Macedonski) şi altele.

  În 1849, porucicul Alexandru D. Macedonski este înaintat la gradul de căpitan, iar în 1851 primeşte comanda unei companii în Batalionul model al Oştirii Ţării Româneşti.

  În anii 1850-1851, Al. D. Macedonski traduce din ruseşte şi i se editează „Reglement ostăşesc de slujba infanteriei (Cartea I, Partea II, 1-2); Suplement la Şcoala recruţilor de pedestrime (Cap.II. - Încărcarea puştilor)” la solicitarea oficialităţii, pentru uzul Şcolii Militare Naţionale.

  După alegerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza în fruntea Ţării Româneşti, datorită meritelor sale profesionale şi abnegaţiei cu care şi-a îndeplinit misiunile care i-au fost încredinţate, este înaintat la gradul de general şi este numit, pentru scurt timp, ministru de Război, apoi primeşte în subordine Comandamentul trupelor din garnizoana Capitalei şi chiar conducerea Statului Major domnesc.

  Poetul Alexandru Macedonski, macedonean pe linie paternă, s-a născut la 14 martie 1854 în mahalaua Precupeţii Noi din Bucureşti şi a murit la 24 noiembrie 1920. A fost un cunoscut poet, prozator, dramaturg, şef de cenaclu literar şi publicist.

  Poezia lui Alexandru Macedonski se înscrie în mai multe curente literare, adeseori „mixate”: Parnasianism, Simbolism şi Romantism. Până în 1890, Al. Macedonski a scris poeme ample, de factură romantică şi cu un pronunţat caracter satiric.

  După 1890, Macedonski scrie celebrele rondeluri, poezia sa devenind sugestivă şi muzicală. Este autorul celebrelor cicluri: Rondelul rozelor ce mor, Rondelul apei din grădina japonezului, Rondelul câinilor, Rondelul lucrurilor, Rondelurile pribege, Rondelurile celor patru vânturi, Rondelul rozelor, Rondelurile Senei şi Rondelurile de porţelan.

  Al. Macedonski este şi fondatorul revistei literare şi a cenaclului Literatorul şi a încurajat, la începuturile carierelor lor scriitoriceşti, numeroşi tineri talentaţi, printre care George Bacovia şi Tudor Vianu, pe care i-a publicat în revista Literatorul.

  În 1873, Macedonski a înfiinţat ziarul Oltul şi, în 1896 a înfiinţat revista Liga ortodoxă, în care vor debuta alţi mari scriitori, precum Tudor Arghezi şi Gala Galaction.

  În 2006, Alexandru Macedonski a fost ales membru post-mortem al Academiei Române. (www.concursfestivalmacedonski.ro )

Referinţă Bibliografică:
MM NEWS : Festivalul-Concurs de Poezie ´´Alexandru Macedonski´´ -2014 / Mihai Marin : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1107, Anul IV, 11 ianuarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Mihai Marin : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Marin
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!