CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ion Untaru         Publicat în: Ediţia nr. 253 din 10 septembrie 2011        Toate Articolele Autorului

Misterul rugăciunii lui Manase
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
  
Manase, fiul lui Iezechia, era în vârstă de 12 ani când a primit sceptrul regal şi a domnit 55 de ani pe tronul Iudei. A fost contemporan cu profetul Isaia. 
  
El a făcut fapte netrebnice înaintea Domnului, neţinând cont de poruncile Sale. Vina lui ar fi fost mult mai mică dacă ar fi comis toate acestea în nume propriu dar prin demnitatea sa de uns al Domnului, a târât după sine şi poporul afundându-l într-o rătăcire fără margini, păcătuind mult mai mult decât păgânii pe care Domnul Dumnezeu i-a izgonit din calea lor la ieşirea din pământul Egiptului. 
  
Astfel a încurajat vrăjitoria, ghicitul, cultul morţilor, a rezidit înălţimile idoleşti pe care tatăl său Iezechia le dărâmase, a restabilit cultul lui Baal, s-a închinat la toată oştirea cerească, a zidit jertfelnice în curtea templului şi mai apoi chiar în templul construit de Solomon şi închinat Domnului şi a trecut prin foc pe fiul său. 
  
Despre el scrie în Cartea IV, Regi, cap. 21. Alte amănunte semnificative despre viaţa lui nu se cunosc afară de faptul că înainte de moarte s-a căit din toată inima pentru fărădelegile comise şi a scris cu multă frângere de inimă o mărturisire cunoscută ca Rugăciunea lui Manase. 
  
Aceasta conţine 15 versete şi face parte din cărţile necanonice ale Vechiului Testament. Citez din versetul 8: „Tu, Doamne, după mulţimea bunătăţii Tale, ai făgăduit pocăinţă şi iertare celor care Ţi-au greşit şi după mulţimea îndurărilor Tale ai hotărât pocăinţă păcătoşilor spre mântuire”. 
  
Faptul că avem, puse faţă în faţă o făgăduinţă şi o hotărâre, m-a făcut să consider textul ca referindu-se la două speţe diferite: 
  
1 - Domnul făgăduieşte iertare celor care I-au greşit şi 
  
2 - Domnul hotărăşte pocăinţă păcătoşilor spre mântuire. 
  
Desigur că nu este vorba nici de o repetare, nici de o subliniere a uneia şi aceleiaşi stări de lucruri. 
  
Domnul este Mântuitorul tuturor oamenilor căci din dragoste pentru noi ne-a creat şi ne-a chemat la iubire întru viaţă veşnică.  
  
Coroborat cu versetele la care face trimitere subsolul paginii: Iezechiel 18: 23, 32; Matei 9:12, 13; şi Luca: 15,7 şi 18,13, sensul versetului 8 este completat cu ideea capitală a pocăinţei care-l întoarce pe om de la cele rele îndreptându-l spre viaţă. 
  
Dumnezeu i-a lăsat omului voinţa liberă de a face tot ceea ce voieşte din cele care stau în puterea lui bune sau rele, avertizându-l doar că pentru oricare dintre acestea va primi o răsplată sau o osândă. 
  
Există vreo umbră de neconcordanţă între cele două afirmaţii? Sigur că nu. 
  
Omul care se înalţă la numai câţiva metri deasupra pământului, va constata o lărgire a orizontului său de cuprindere şi aceasta creşte proporţional cu înălţimea la care se ridică. Pentru că fiecare se înalţă numai până acolo unde reuşeşte. Şi la propriu şi la figurat. 
  
Pentru înţelegere încercăm să privim global de la un punct de vedere cât mai înalt dar cu totul altfel stau lucrurile cu Dumnezeu care priveşte de la înălţimea tronului Său lumea noastră insalubră şi El ştie mai bine decât toţi ce îi este mai folositor omului. 
  
Se referă aici textul la sufletele care sunt stăpânite aproape exclusiv de duhul cel rău şi care nu se mai pot întoarce la Domnul, la sufletele pierdute sau „înghiţite” de satana încă din această viaţă, pentru că făgăduinţa nu mai poate asigura omului re-întoarcerea la pocăinţă? La cele care nu simt nici un fel de căinţă pentru oricâte greşeli, păcate sau orori vor fi făcut în timpul vieţii? Înclin să cred că da, pentru că urmează versetul care anunţă hotărârea divină care să asigure întoarcerea păcătoşilor la pocăinţă. Pentru că voinţei Domnului nimeni şi nimic nu-i poate sta împotrivă. 
  
Încerc cu slabele mele puteri să ajung la o concluzie, ferindu-mă de nisipurile mişcătoare ale speculaţiilor şi sperând din toată inima să greşesc cât mai puţin. 
  
Cu atât mai mult cu cât Domnul a făcut toate cele ale lui spre viaţă şi adevărul acesta nu-l poate nimeni clinti şi nici măcar umbri.  
  
Şi mai adaug o părere personală că atunci la sfârşitul vremurilor, după ce însuşi satana îşi va lua pedeapsa pentru toate răutăţile lui aşa cum va considera Dumnezeu de cuviinţă, şi acesta va fi reabilitat pentru că înger curat a fost el înainte de cădere şi tot pentru viaţă a fost şi el creat. În caz contrar spiritele răuvoitoare ar putea vorbi aici de un eşec al lui Dumnezeu, ipoteză care nici măcar teoretic nu poate fi luată în discuţie. 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Misterul rugăciunii lui Manase / Ion Untaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 253, Anul I, 10 septembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!