CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Aniversari >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 1124 din 28 ianuarie 2014        Toate Articolele Autorului

MIRCEA POPA-Bilanţ jubiliar
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Articol de GAVRIL MOISA 
  
MIRCEA POPA- BILANŢ JUBILIAR 
  
Criticul, istoricul literar, scriitorul şi profesorul universitar Mircea Popa, Senior al Cetăţii, a împlinit 75 de ani. 
  
S-a născut la 29 ianuarie 1939 la Lazuri de Buiuş, judeţul Bihor.Urmează scoala gimnazială la Popeşti, liceul la Oradea şi Vadul Crişului şi apoi Facultatea de Filologie la Cluj, în 1960.Datorită tatălui său Alexandru Popa, preot-cărturar, a beneficiat încă de mic de o educaţie aleasă şi un mediu care i-a stimulat încă din copilărie dragostea, atracţia şi interesul spre lumea fascinantă a cărţilor, latura meditativă şi plăcerea spre studiul şi atmosfera sălii de lectură. 
  
Mircea Popa este un nume de rezonanţă, o bornă a istoriei literare naţionale, un cercetător şi un profesionist de reputaţie, cu talent şi har scriitoricesc, cu o arie foarte mare de cercetare, de la Şcoala Ardrleană până la contemporaneitate, care aduce cititorului trecutul în actualitate. 
  
Cetăţean de onoare a comunei natale şi al Blajului, Senior al Clujului, Mircea Popa este un om viguros şi tenace, cu o putere de muncă şi o forţă de exprimare deosebită. 
  
La acest bilanţ-jubiliar, se prezintă cu un palmares de invidiat pentru orice condei avizat: a publicat până în prezent 45 de cărţi şi peste 100 de ediţii, volume colective, volume coordonate etc. Dintre cărţile sale cele mai importante amintim:Ilarie Chendi(1973); Spaţii literare(1974); Tematica genurilor literare(1980); Octavian Goga între colectivitate şi solitudine(1981); Introducere în opera lui Ion Agârbiceani(1981); Timotei Cipariu(1994); Convergenţe europene(1995); Aspecte şi interferenţe iluministe(1996); Estuar(1996); Reîntoarcerea la Iathaca(1998); Mihai Eminescu-contextul receptării(1999); Homo militans(2000); Figuri universitare clujene(2002); Inserţii(2003); Istoria presei româneţti din Transilvania(2003); Penumbre(2004); Identificări(2012); ş.a. 
  
A îngrijit şi prefaţat ediţii din opera lui Ion Slavici, Octavian Goga, Lucian Blaga, Victor Papilian, Emil Isac, Ion Minulescu, Ion Agârbiceanu; Al Ciura, Victor Eftimiu, George Bariţiu, Nicolae Oţălea, Vintilă Horea, Grigore Culger,Ştefan Manciulea, Gr. Nandriş etc. 
  
Mircea Popa este un altruist, un om cu o inimă largă, care se bucură de succesele semenilor, ca de propriile sale succese, lipsit de ranchiună, prietenos, cooperant şi irtător, un om care a ştiut întotdeauna că:,, valoarea unui om nu este dată numai de calitatea prietenilor, ci şi de numărul şi calibrul adversarilor”(Ilie Rad)  
  
Până în anul 1989 a lucrat şi condus Institutul de Lingvistică şi Istorie Literară,,Sixtil Puşcariu” din Cluj-Napoca, iar apoi la Universitatea,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, asupra căreia şi-a pus amprenta valorii şi a prestigiului său şi căreia i-a devenit ,,Profesor emerit”, la pensionare. 
  
Mircea Popa este şi astăzi acelaşi om neobosit care caută, cercetează, scrie cu aplomb şi cu spor, cu conştiinţa responsabilităţii pe care a manifestat-o de fiecare dată faţă de cuvântul scris sau spus şi faţă de actul de cultură în general, acelaş luptător înverşunat şi constant pentru cauza şi promovarea românismului, un intelectual stilat şi rasat, care are în proiect mereu noi şi noi cărţi şi acţiuni. 
  
Conduce şi coordonează diverse reviste şi publicaţii locale şi din ţară, din anul 2000 este preşedintele Despărţământului,,ASTRA”, conducând şi Revista Astra clujeană.A fost numit de către Mitropolitul Bartolomeu Anania, preşedintele Federaţiei Ortodoxe Române, este vicepreşedintele Asociaţiei Române de Istorie a Presei, membru al Asociaţiei Scriitorilor din Cluj şi în diverse jurii, coordonator de doctorat, ş.a. 
  
,,Mircea Popa este un produs al şcolii de critică literară clujene, cu un talent extraordinar de a oferi cititorului o lectură plăcută, chiar şi unor subiecte aride, care scrie frumos chiar şi despre unele lecturi plictisitoare”(Ilie Rad, rectorul Facultăţii de Jurnalism Cluj). 
  
Pentru munca şi rezultatele sale, pentru impresionantul său palmares literar şi ştiinţific, Mircea Popa a fost răsplătit cu numeroase premii, ordine şi diplome ale Academiei Române, ale Ministerului Culturii şi Cultelor, ale U.S.R., Astrei, Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului, al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla etc. 
  
La ceas aniversar, alăturăm la florile inimii noastre şi florile acestui anotimp 
  
care i-a pecetluit destinul, urându-i omului, scriitorului şi cărturarului Mircea Popa, multă sănătate, rodnice scrieri şi un călduros LA MULŢI ANI! 
  
Gavril MOISA 28 ianurie 2014 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
MIRCEA POPA-Bilanţ jubiliar / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1124, Anul IV, 28 ianuarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!