CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 653 din 14 octombrie 2012        Toate Articolele Autorului

Mircea M.Pop sau
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cronică de AL.FLORIN ŢENE 
  
Mircea M.Pop sau “O mână de cuvinte “ pentru “Alternative posibile “ 
  
În zilele sfârşitului de august când razele soarelui, încă, se mai jucau cu valurile sclipitoare ale mării, cu ocazia unor manifestări culturale organizate la Mangalia de neobosita scriitoare Lygia Diaconescu în colaborare cu Liga Scriitorilor, am avut bucuria de-al cunoaşte pe Mircea M.Pop, şi distinsa sa soţie, poet român şi traducător, trăitor în Germania. 
  
La un prânz oferit de Primăria Mangalia la un restaurant din Neptun discuţia pe care am avut-o cu Mircea M.Pop mi-a revelat un om colocvial dispus să afle cât mai multe despre Cluj şi colegii lui de facultate. Poetul a făcut filologia în municipiul de pe Someşul Mic şi Nadăş, fiind coleg cu poetul Adrian Popescu de la revista “Steaua”. Cu această ocaze mi-a oferit două cărţi de poezie: “ O mână de cuvinte“, apărută la Editura ARMEDIA PRESS, din Arad,(1996), şi volumul “Luna şi Lumina/ Luna e Luce “, de Oliver Roland, Editura RAFET, 2012, Râmnicu Sărat, traducere din germană în limba română de Mircea M. Pop. 
  
Placheta de versuri ne dezvăluie un poet al sunetului original în care descoperim imaginea unui spectacol despre lume şi suflet construit din cuvinte.Poeziile lui Mircea M.Pop se remarcă prin absenţa narativităţii, prin expresia concentrată a discursului, printr-un ermetism al imaginilor, provenit din condesarea la maximum a sintaxei: “Cum şi când/ţi se va înfăţişa/depinde în primul rând/ de starea ta sufletească “.(Ipoteză ).Aceste versuri îmi aduc aminte de ce spunea Dante Alighieri: “Iubeşte puţin cel ce poate spune prin cuvinte cât iubeşte “. Poetul încearcă să-şi reprime deliberat efuziunile în favoarea constatării, pentru a denunţa fizionomia unui adevăr:”Nu poate fi vorba de dragoste/când scrâşneşti din dinţi în faţa celuilalt “.( Nu poate fi vorba). 
  
Poeziile sunt asemeni clic-clac-ului aparatului de fotografiat care surprinde secunda unei stări sufleteşti: “dacă-I închid”, este vorba despre ochi,”filamentele gândurilor/ mă dor “. Modul său de a renunţa ţine de o sensibilitate tipic modernă ce constă transcrierea vibraţiilor eului în faţa existenţei.Versurile se resimt de prezenţa omogenităţii, de prezenţa efuziunii dintre fiinţă şi lume, de implicarea eului: “Iată-mă sosit/ la ora zero a vieţii./Trebuie neapărat să plec/în călătoria fără întoarcere “.( Călătoria fără întoarcere).Libertatea, autenticitatea, integritatea, în genere temele morale ale poeziei, aici îşi au rădăcina, în acest amestec infailibil de sensibilitate şi ideal.De altfel, scenariul ludic are, în versurile lui Mircea M.Pop, şi un sens de” Alternative posibile“, însă unul trecut prin grila spiritului vigilant.Astfel se explică de ce a ales să traducă din germană în română volumul, în anul 2012,”Luna şi Lumina “, al poetului german Oliver Roland, volum premiat la Festivalul Internaţional “Titel Constantinescu “, Ediţia a V-a, Râmnicu Sărat, 2012.Motivul fiind asemănarea din punct de vedere stilistic şi modul de abordare al realităţii:”şi nu există moment/în care să nu te găsesc/în inima mea “.( Gândind la tine). 
  
Poeziile lui Mircea M.Pop cuprind tatonări şi căutări spre spiritul postmodern, tăcerea sa dintr- “ O mână de cuvinte“ are aerul unei superbii melancolice, în care recunoaştem orgoliile Poeziei. 
  
Al.Florin ŢENE 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Mircea M.Pop sau O mână de cuvinte pentru Alternative posibile / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 653, Anul II, 14 octombrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!