CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Studii >  Miracolul poeziei
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Există în cadrul fiinţării şi al exprimării umane un „loc” de neînlocuit: poezia. Ea are, îndrăznim să spunem, un corespondent în lumea formelor pure. Textele poetice se află cu un picior în istorie şi cu celălalt în atemporalitate, aşadar ele „participă” la ideea de Poezie.  
  
Deschizând o cale de cercetare pentru antropologia literaturii, Nichita Stănescu afirma că poezia este o dimensiune universal umană. Ea se află „înscrisă” în orizontul spiritual al fiecărei persoane, dar în latenţă. De aceea, nu toţi oamenii sunt poeţi în sensul curent al acestui termen, dar toţi pot avea acces la Poezie. Rolul poeziei (potenţialitate actualizată) este cel al unui mijloc de a „lua în posesie” – de a scoate din ascundere – substratul, arhetipul Poezie. Iar filosofia ne învaţă că ceea ce este ascuns este mai tare decât ceea ce se manifestă. În artă ştim că „planul din spate” susţine „planul din faţă”. 
  
Conturarea unei sfere sociale dominate de status-ul profesional, de raţionalizare, nu reprezintă un mediu favorizant pentru afirmarea poeticului. Locul poetului în cetate pare a fi umbrit de reflectoare ce mută aşa cum vor centrul de atenţie. Biografia celor mai mulţi creatori moderni – începând cu originalul şi celebrul François Villon – arată că, deşi este un spectator, poetul se află în mijlocul lumii, pe cont propriu. „Luminarea” poeticului o poate realiza creaţia valoroasă. Meritul poetului se referă la dezvăluirea unei laturi pe care omul o cenzurează. Însă acest merit nu trebuie supraevaluat. Nu trebuie, spunea Nichita, să confundăm meritul moaşei cu miracolul naşterii! 
  
Despre cei mai valoroşi dintre creatori se spune că reuşesc să treacă de cenzura dintre lumi, sau că sunt mediu de manifestare a unor adevăruri ce depăşesc posibilităţile noastre de cunoaştere. Poetul, ca orice creator, este un institutor, un ctitor pentru care lumea aceasta nu reprezintă un dat. Pe coordonata poeziei oamenii comunică la un alt nivel, a cărui neglijare le-ar amputa o parte din fiinţă. Cenaclurile, revistele de literatură, festivalurile şi concursurile de gen reprezintă mărturii ale dorinţei de comunicare, dar şi ocazii de afirmare. Acestea sunt oarecum nişte contexte „oficiale”. În schimb, cele mai importante mărturii ale rolului pe care îl are poezia pentru om se află în viaţa de zi cu zi: oamenii simt nevoia nu doar să spună ceea ce au pe suflet, ci să spună într-un mod memorabil, care să scoată la iveală ceva esenţial, al iubirii, al suferinţei, al înstrăinării, al luminării ş.a.m.d. Trebuie să recunoaştem că ne plac metaforele, ele fiind, în plus, şi foarte utile în orice domeniu, pentru că ne ajută să intuim aspecte ce scapă unei gândiri rigide. Nevoia de comunicare este cu atât mai importantă pentru scriitori, cu cât „materia” în-formată de ei nu este nici piatra, nici culoarea, nici sunetul, ci cuvântul. 
  
Găsim în poezie, şi nu cred că greşim dacă spunem acest lucru, o formă de generozitate. Dar aici nu generalizez, pentru că sunt unii care scriu pentru „glorie”, alţii pentru preaplinul bucuriei pe care simt nevoia să îl împărtăşească celorlalţi. Pentru cei din urmă, bucuria în singurătate este mult mai grea decât suferinţa în singurătate. Mai mult însă decât exprimare, poezia reprezintă aşadar o atitudine, un mod de a te raporta. Este de ajuns să trăieşti în acest orizont pentru a te desprinde de nebunia lumii prezente. Nu neg faptul că un dram – dacă nu mult mai mult – de „nebunie” are şi poezia, dar nebunia sa este valoroasă. 
  
Talentul nu este o achiziţie. Este de înţeles faptul că un cenaclu sau câteva premii nu te fac scriitor, aşa cum o tabără de sculptură nu te face sculptor. Fiinţial trebuie să te afli, să trăieşti deja în orizontul acela, chiar dacă el nu este încă actualizat în opere remarcabile. Totuşi, este adevărat că întotdeauna este nevoie de un schimb de perspective pentru a-ţi delimita locul. Spunând „loc” nu ne referim la ceva static, ci la modul de apropriere a lumii, pentru ca apoi, printr-un proces de reconfigurare, să aducă în prezenţă o altă lume, a operei.  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Miracolul poeziei / Alexandru Mărchidan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 160, Anul I, 09 iunie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Alexandru Mărchidan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Alexandru Mărchidan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!