CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Naratiune >  Mirabile visu
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
MIRABILE VISU 
  
Marele Astronom al cetăţii îngenunche smerit şi sărută cu evlavie Inelul Sacru. Apoi cu glas calm raportă concluziile cercetărilor care de desfăşuraseră pe parcursul a cam o sută de ani. Superiorul, un om cunoscut pentru înţelepciunea sa, înclină capul şi îi dădu binecuvântarea. Apoi îl chemă pe secretarul său personal şi îi spuse să pregătească documentul. 
  
A doua zi, o enciclică informă noroadele că: 
  
- Da! Extratereştrii există şi ei sunt, la fel ca noi, copiii aceluiaşi Dumnezeu. 
  
O bucurie de nedescris cuprinse universul.  
  
Primii care se bucurau erau desigur adepţii teoriilor conspiraţioniste la un loc cu fanii O.Z.N.-urilor plus cei care acuzau guvernele de ascunderea adevărului, dar şi cei care cereau despăgubiri pentru vitele eviscerate, doamnele din cercurile spiritiste, exaltaţii de orice orientare, scriitorii de science-fiction, adolescenţii în lipsă de subiecte cu iubitele lor, drogaţii care acum aveau un nou tărâm de explorat, în fine, cam toată omenirea. Evident, ca de obicei, lipsea segmentul rural, cel din producţie, parlamentarii de orice culoare, bancherii, miniştrii şi marea majoritate a oamenilor din ţările comuniste fiindcă ei au alte preocupări. Mult mai serioase! 
  
Foarte bucuroşi erau şi extratereştrii. Păi, acum fiind recunoscuţi, aveau dreptul la mitinguri şi greve, la ajutor social, concediu de maternitate, lozinci împotriva globalizării şi a N.A.T.O., puteau, în sfârşit, după milenii de interdicţii să dea la venă şi la nară cât încape, că nu-i mai otânjeau comandanţii navelor sau să guste la propriu şi la figurat din oferta bordelurilor şi multe altele. În consecinţă, verzulii se îmbrăţişau şi se pupau de zor cu reptilienii, meduzoizii cu fumurii, ce să mai vorbim, era, în sfârşit, egalitate, fraternitate şi dreptate! 
  
Ba, chiar şi Preabunul, la primirea mesajului, a oftat uşurat. Fiindcă, de mai multe zile (zile de-ale Lui, desigur) îl frământau nişte gânduri. Bine, El nu făcea niciodată vreo greşeală, însă în urmă cu ceva timp stătuse cu unul din fii săi la un şpriţ în grădina din spate şi, luat puţin de căldură sau de o digestie tihnită, se jucase cu degetele prin fărâmiturile de pe masă. Nici nu băgase în seamă surâsul cam prea subţire al afurisitului de Lucică. Îl ştia ca fiind, aşaaa, mai al dracului dar, ce-i drept, era întotdeauna plin de idei, spiritual, la curent cu toate can-can-urile şi foarte amuzant. Spre deosebire de ceilalţi care... În fine, fiecare cu talentele lui!  
  
Din acest joc nevinovat, dar poate cam neglijent, ieşiseră nişte creaturi urâte cu spume, nişte bipezi, albicioşi cu capete ţuguiate, răi din cale-afară, lăudăroşi, paranoici, puşi tot timpul pe harţă şi omor, foarte tâmpiţi dar şi foarte trufaşi. Nici nu apăruseră bine că se şi lăudau că sunt făcuţi după chipul şi asemănarea Sa. De scârbă i-a aruncat pe o planetă periferică şi, o vreme i-a lăsat să se descurce singuri. A fost ceva de jale! Omorau ăia tot ce prindeau! I-a mai blagoslovit El cu câte un cutremur, un potop, ceva tzunami, vulcani, boli cumplite, molime, fiare uriaşe mereu hămesite... Nimic! Ferocitatea fiarelor era un fel de gângureală pe lângă ce puteau face băieţii. Plus că aveau şi o putere de reproducere, ceva de spaimă. Le-a mai trimis şi ceva învăţători, luminaţi, ba chiar şi pe un fiu al Său! Zadarnic! Nici nu se putea gândi la ce păţiseră majoritatea trimişilor săi. Prin urmare, avea deja pregătită o gaură neagră pe care să le-o trimită şi să rezolve definitiv problema. Numai că, acum, la aflarea acestei veşti, despre o posibilă ieşire din alienarea specifică, fu cuprins parcă o uşoară duioşie. Să ştii, gândi El, că le-o fi venit mintea la cap. Eiii, sunt totuşi copiii mei, poate cu timpul... 
  
- Petre, nu scoate încă zăvorul, mai ţine gaura aia neagră în cuşcă. Totuşi nu-i da de mâncare, că, cine ştie când vom avea nevoie de ea. Doar Le cunosc instabilitatea psihică!  
  
Mihai Batog-Bujeniţă  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Mirabile visu / Mihai Batog Bujeniţă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 945, Anul III, 02 august 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Mihai Batog Bujeniţă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Batog Bujeniţă
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!