CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Patrimoniu >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1111 din 15 ianuarie 2014        Toate Articolele Autorului

Mioara Manea Arvunescu. Farmecul operetei
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Opereta este fermecătoare! Glasul primadonei de la Teatrul de Operetă „Ion Dacian” Bucureşti, Mioara Manea Arvunescu îi păstrează frumuseţea şi i-o îmbogăţeşte cu lumină şi emoţie! Mioara Manea Arvunescu trăieşte minunat prin arta muzicii şi pentru ea. Vocea ei brodează dantele din cele mai fragede sunete, creează armonii înrudite cu armonia lampadarelor de pe cer care, arzând, răsună în nopţi adânci, cu o timbralitate simţită numai de heruvimi.  

Am avut o încercare într-una reluată, de a vorbi cu primadona Mioara Manea Arvunescu, după ce am întâlnit-o, cândva la Adjud, unde venise să reprezinte la un eveniment, pe soprana care a despământenit cântecul şi l-a imaculat, Angela Gheorghiu. Minunate sunt amândouă aceste stele ale cerului muzicii! Angela Gheorghiu şi Mioara Manea Arvunescu sunt două voci care topesc fiorduri de argint în feeria spectacolului muzical, două voci trecute din locul scenei, în spaţialitatea pură a visului, din clipa finitului, dincolo de limitele temporale, în eternitatea spirituală.  

Asupra plăcerii clipelor convorbirii cu primadona Mioara Manea Arvunescu, atunci, la Adjud, începea să se aştearnă teama că amintirea se va adânci tot mai mult în urmă. Întâlnirea mea cu Mioara Manea Arvunescu, a semnificat întâlnirea cu un luceafăr al scenei lirice, iar convorbirea cu ea am cuprins-o într-un sistem de gândire care nu ocoleşte această mărturisire, nici recunoştinţa că, fără paşi repezi, voi izbuti să aduc o neaşteptată tulburare cititorilor care sorb muzica nealterată, aceeaşi ce o cântă melozii ascultaţi în stele de Dumnezeu.  

Mioara Manea Arvunescu are viaţa înstelată de gloria muzicii lirice, pe marile scene ale lumii. Până să poarte coroana acestei glorii a făcut întâii paşi, la numai trei ani, pe scena Casei Armatei din Focşaniul natal, cântând sensibila canţonetă „Mama”. De atunci şi până azi, harul, comoara sufletească, s-a reverberat în splendoarea cântecului Mioarei Manea Arvunescu. Nu numai opereta a înflorit în uriaşul buchet multicolor al carierei ei, ci şi opera, liedul, romanţa, canţoneta, muzica religioasă… frumuseţea, atractivitatea, conversaţia cu ea, minunat de agreabilă, respiră puterea unei admiraţii şi iubiri la prima vedere, din partea publicului, apoi glasul ei muzical înrobeşte pe loc, pentru toată viaţa, inimile lui!  

Este primadonă la Teatrul de Operetă „Ion Dacian” din Bucureşti, cunoscută în ţară şi în lume. Dar, prima grădină în care a înmugurit harul melodic, râvnit şi de zei, pentru Mioara Manea Arvunescu este Focşani, vatră de cetate istorică şi culturală a României! În „grădina” aceasta, unde a crescut Mioara şi s-a format fruct al creaţiei şi interpretării artistice muzicale, se sting cu încordarea statică a uitării, dorurile. Deşi Mioara Manea Arvunescu este o artistă mirabilă care a uimit şi îmbălsămat inimile publicului de pretutindeni, cu parfumul catifelat şi culorile raiului muzicii de operetă, există o dârzenie a indiferenţei edililor municipiului vrâncean, faţă de ea. Nimeni, este proporţia la care se reduce numărul celor din actuala gardă culturală a Focşaniului, pe care i-ar interesa Mioara Manea Arvunescu. În freneticul avânt spre nimic, nimeni nu o cheamă pe Mioara Manea Arvunescu să cânte la Focşani, în aceste vremuri în care se serveşte românilor o sensibilitate nouă a unui alt spectacol de un absolut neinteligibil şi fără nicio lumină!  

Ce mult îşi doreşte primadona Teatrului de Operetă „Ion Dacian” să urce pe scena amintirilor iubirii, a Focşaniului, şi să cânte! Într-o epopee artistică necunoscută, tocmai acasă la ea, Mioara Manea Arvunescu a fost înrobită de obsesia neîntreruptă a conştiinţei de a se auzi chemată în oraşul natal, păstrat în amintirea artistei, într-o curăţenie incoruptibilă, într-o sferă idealistă, într-un ocean sufletesc afectiv.  

Neîntrerupt, Mioara Manea Arvunescu are în inima sa, ecoul unei întrebări care secondează orice bucurie şi o întristează: de ce oare nu ajunge să răsune cântecul ei, în cel mai drag loc, Focşani, oraşul vrâncean al zorilor mijiţi într-un întâi august, spre a săruta obrazul unui prunc sorocit a fi răpit pretimpuriu casei părinteşti şi dăruit lumii muzicii?!  

Dacă au fost aşteptate momentele mai multor convorbiri cu primadona Mioara Manea Arvunescu, spre a pune cuvânt lângă cuvânt, aşteptăm acum, ca ele să ajungă mai întâi la Focşani! Poate că, cine ştie, şi Focşaniul, într-o zi, se va umple de afişele unui spectacol magnific de operetă, în interpretarea primadonei Teatrului de Operetă „Ion Dacian”, Mioara Manea Arvunescu!  

(Aurel V. ZGHERAN aurel.vzgheran@yahoo.com)  

 

Referinţă Bibliografică:
Mioara Manea Arvunescu. Farmecul operetei / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1111, Anul IV, 15 ianuarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!