AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Artistic >  


Autor: Violetta Petre         Publicat în: Ediţia nr. 242 din 30 august 2011        Toate Articolele Autorului

Minuni
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Plecasem pe jos , când începuse a miji de ziuă; satul nu se trezise , nici cocoşii nu mai cântau.Se puturoşiseră şi ei de când cu capitalismul ăsta, cântau când le venea şi atunci a pagubă, nicidecum voioşi aşa cum cântau când eram mică de-i alergam prin bătătură să nu mai calce găinile...  
  
Mama Ilinca, sora mamei ne crescuse pe-amândouă, pe mine şi pe Sofinca de când ne murise mama de oftică. Mai târziu aflasem că a murit de tuberculoză, un fel de cancer la plămâni...săraca, fumase pe lângă tata mai mult decât el şi la fel băuse din aburii lui de beţivan; ne bătea pe toţi , la rând că obosea. Îi pândeam privirea îngroziţi să vedem spre care din noi se uită.  
  
După moartea mamei s-a întâmplat o minune: tata n-a mai pus pic de băutură în gură şi nici tutun n-a mai fumat.  
  
Toată lumea-l întreba, închinându-se:  
  
-Mă', Stelea, mă', ce-oi fi visat tu de te-ai lăsat de toate? Şi de ce nu te-oi fi lăsat cât o trăit nevastă-ta?  
  
Că , poate nu murea mă, şi acum erai şi tu în rândul lumii.  
  
-Ei, dac-aţi şti voi! În noaptea priveghiului când eu eram beat mort şi am căzut în grădină şi am adormit pe loc, am avut un vis cu Sfânta Paraschieva; mă trăgea de urechi şi îmi turna ulei fierbinte.De durere m-am uşurat pe mine în somn. Nu puteam scoate nici un cuvânt. Vroiam să-i promit că mă las de beut şi fumat, dar nu puteam scoate nici un sunet. Ea mi-a ghicit gândul şi mi-a spus cu o voce care venea din cer, cu ecou ştiţi voi cum:  
  
-Stelea, dacă nu te laşi de beut şi fumat, Sofinca ta o ologi şi o surzi, ai înţeles? Şi vei fi un nenorocit că vei rămâne cu ea pe cap, pedeapsa Domnului pentru nemernicia ta.  
  
-Aşa mi-io zis şi-o dispărut; m-am trezit bălăcindu-mă-ntr-o băltoacă de ulei şi era să-nţepenesc de uimire. Uleiul de la Sfântă se prelingea din urechile mele ca dintr-un robinet.  
  
Am înmormântat-o pe mama şi ne-am luat viaţa în mâini: eu munceam la câmp(eram mai mare ca Sofinca, împreună cu tata şi soră-mea se ocupa de casă cu Mătuşa Ilinca.  
  
Tata era din ce în ce mai abătut; se lăsase de beutură şi fumat şi, pesemne îl rodea rău pofta de-o pişmoacă şide-un tutun.  
  
Într-o seară , întorcându-ne de la sapă, m-o trimis înainte acasă şi mi-o spus că rămâne o ţâră la birt să vorbească cu Vasâi de-o căruţă.  
  
S-a întors abia peste câteva ceasuri bune, beat mort şi duhnind a tutun.Ne-o trezit din somn şi o început să ne ţină predici despre Iliescu.  
  
Sofinca o îndrăznit să îi spună că-i e somn şi atunci s-o oprit din vorbit, i-or ieşiră ochii din cap de furie şi luând cana de pământ cu apă de beut de peste noapte o aruncă spre Sofinca; soră-mea o luă la fugă, se împiedică de un scaun şi căzu peste toporul de după uşă; cana îi ateriză în tâmplă lovind-o peste urechea dreaptă.  
  
Sângele începu să ţâşnească roşu şi vâscos din cap şi dintr-un picior.  
  
Se făcu linişte de mormânt; doar gemetele cuminţi ale Sofincăi se auzeau ca un oftat.  
  
Liniştea fu străbătută dintr-odată de un răcnet de fiară înjunghiată:  
  
-Dumnezeul mamii lui de vis! Ce-am făcut, ce-am făcut, Doamne?  
  
Tata îşi prinsese capul în mâini şi alerga de nebun; începu să plângă şi să râdă, ieşi în curte şi sculă tot satul.  
  
Oamenii se strânseseră ca la urs:  
  
-Ilona, maică, ce e cu tac-tu de răcneşte aşa! O înebunit? întrebă Saveta, o altă mătuşă din partea tatei.  
  
-Ce să fie, tanti? O venit beat şi o aruncat în Sofinca cu cana şi mare necaz s-o întâmplat; mă duc după moaşă să vină, că doctorul îi plecat la oraş.  
  
-O,Doamne, ce nenorocire, ce nenorocire!  
  
Sofinca rămase surdă şi oloagă din noaptea aceea, tata înebunise.Doar eu cu mătuşa munceam să trăim colo, aşa, că de, primisem viaţă de la Domnul.  
  
Într-o zi, înainte de-a pleca la câmp, tata mă luă deoparte şi-mi zise:  
  
-Ilonă, tu eşti, fa? Uite ce e: eu o să mor acuşi, acuşi şi bine că mor, că mă cheamă mă-ta. Mi-o trimis pricaz că e la Stolnicea de Vale, la mânăstire, sub un nuc.  
  
Tu, să faci bine să pleci acu' la Ieşi, la Mitropolie, că e sărbătoarea Sfintei Paraschieva. Te duci acolo şi ceri audienţă, îi spui că eşti Ilona lui Stelea din Borceşti, ştie Sfânta. Şi îi spui că i s-o-mplinit prezicerea şi fata mea îi oloagă şi surdă, du-i degetele astea şi să mi-o facă bine pe fată.Că mi le-o cerut azi-noapte.  
  
Îmi întinse o pungă cu zece degete; îşi tăiase toate degetele de la mâini să le duc Sfintei Paraschieva la Ieşi, acolo unde erau moaştele. 
  
Mergeam năucă. Nu mă dezmeticisem încă de grozăvia faptelor lui taică-miu, dar eram hotărâtă să mă duc unde mă trimisese.  
  
La Ieşi era lumea după lume.Abia a doua zi am reuşit să ajung lângă moaşte; m-am aşezat în genunchi şi cu mâinile încrucişate am început să mă rog:  
  
Sfântă, la tine- am venit  
  
Că m-o trimis un ţâcnit,  
  
Să te rog să mă asculţi,  
  
Chiar de ai ţâcniţi prea mulţi.  
  
Şi să faci înc-o minune.  
  
Degetele oare-s bune?  
  
Le-ai cerut la tatăl meu  
  
Să îl ierte Dumnezeu?  
  
El îi dus în altă lume.  
  
Da'eu am venit anume  
  
Pentru sora mea Sofinca,  
  
Care stă cu tanti Ilinca.  
  
Că e surdă şi oloagă  
  
Şi îmi este tare dragă.  
  
Fă-o bine, că-i frumoasă  
  
Dar stă toată ziua-n casă. 
  
Lumea o-nceput a răde că io strigam de-acu' în gura mare să mă audă cerurile toate şi să-i deie auz şi umblet soră-mi.Boabe mari de lacrimi îmi ţâşneau pe sub gene şi când atingeau pământul strigau ca o gură de clopot.  
  
Am luat-o la fugă şi nu m-am oprit decât la intrarea în sat.  
  
Sofinca îmi ieşise înainte şi striga cât o ţinea gura:  
  
-Ilonaaaaaaaa! Uite că fug şi aud!  
  
M-am prăbuşit în şanţ peste iarba necosită, mirosind a primăvară; cerul era albastru , şi parcă se coborâse peste mine ca o învelitoare de puf; doar undeva, aproape de inima mea faţa Sfintei îmi zâmbea complice...  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Minuni / Violetta Petre : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 242, Anul I, 30 august 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Violetta Petre : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Violetta Petre
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!