CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Marturii >  


Autor: Ştefan Popa         Publicat în: Ediţia nr. 1056 din 21 noiembrie 2013        Toate Articolele Autorului

Minunea de la Bănceni
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Ce l-a determinat pe Părintele Mihail Jar să iubească necondiţionat toate făpturile lui Dumnezeu, să urască deşertăciunile acestei lumi, dar mai ales să intre în cinul monahal? Dragostea pentru Dumnezeu şi dragostea pentru oameni, pentru că, nu-i aşa, Dumnezeu este iubire, ne spune Biblia.Toţi oamenii sunt de acord, în principiu, cu partea teoretică, dar când trec la fapte se poticnesc.  

Părintele Mihail este un preot ortodox român din Ucraina care, pur şi simplu, iubeşte dumnezeieşte. Mai mult, el şi-a dedicat întreaga viaţă lui Dumnezeu şi semenilor săi. Cu ajutorul lui Dumnezeu, a ridicat, din nimic, una din cele mai frumoase mănăstiri ortodoxe, Bănceni, aflată în Ucraina, la numai şapte kilometri de graniţă cu România şi la vreo 20 de kilometri de Cernăuţi.  

Amintindu-şi de începutul lucrării sale, părintele spune: "Aici nu era nimic. Acum există toate lucrurile acestea minunate pe care Dumnezeu însuşi le-a făcut. S-a început cu câţiva fraţi în mănăstire. Credincioşii noştri, de-aici, din Bucovina, au avut toată dragostea să se facă acest lucru minunat, această mănăstire, pentru românii de-aici şi pentru toată lumea care vine. Şi aşa, repede, s-au făcut toate, ca prin minune. Când nu avem, Dumnezeu ne trimite”.  

Pe lângă faptul că Părintele Mihail, odată cu înfăptuirea acestei oaze de linişte şi meditaţie, a coborât raiul pe pământ, el a mai şi populat acest loc sfânt cu vieţuitori călugări iscusiţi, dar şi cu altceva, cu îngerii lui Dumnezeu, cu peste 400 de copilaşi, de la câteva luni, până la adolescenţi. El este părintele duhovnicesc al acestor copii, dar şi tată adoptiv la 33 dintre aceştia.  

Majoritatea au handicapuri grave sau boli incurabile. Despre 6 dintre ei călugării depun mărturie că s-au vindecat de sida. Indiferent de problemele pe care le au, toţi cei 400 de copii şi-au regăsit alături de părinte bucuria de a trăi.  

Pe de o parte, Mănăstirea ortodoxă Bănceni funcţionează ca orice alt lăcaş de închinăciune cu rânduieli canonice, cu program de slujbe şi cântări religioase, cu ascultările de rigoare. Pe de altă parte, are şi o componentă special, şi anume, deţine şcoală cu învăţători şi profesori, spital cu medici, chilii pentru călugări, cămine pentru copii, bibliotecă, sală de mese, sală de sport şi tot ceea ce este necesar pentru educarea celor 400 de copii.  

De altfel, Părintele Mihail desfăşoară şi program administrativ şi de conducere, fiind stareţul întregului complex monahal, dar şi episcop-vicar de Bănceni. Sigur că nu este uşor să conduci o asemenea comunitate, dar părintele cere ajutor divin permanent. Şi primeşte ajutor de la Dumnezeu, dar şi de la oameni. Autorităţile centrale şi locale au înţeles misiunea “imposibilă” a părintelui şi îi sar în ajutor. Părintele episcop-vicar Mihail Jar colaborează cu liderii comunităţii româneşti din Ucraina şi, nu numai, iar mai toate delegaţiile care ajung în zona Cernăuţi vizitează şi mănăstirea.  

În altă ordine de idei, Părintele este extrem de ataşat de copii pentru că, la rândul său, şi el a fost orfan. Şi spune cu sinceritate că de multe ori s-a întrebat „de ce a trebuit să-mi fie atât de greu”. Abia după ce a devenit tatăl a peste 400 de copii a înţeles de ce: altfel, nu îi putea înţelege şi ajuta pe aceşti micuţi.Interesant este faptul că toţicopiii învaţă, se roagă şi vorbesc în româneşte, indiferent dacă sunt români, ucraineni, ruşi sau maghiari.Au condiţii de trai excelente, călugării au amenajat inclusiv o mini-grădină zoologică şi o fermă de vaci, pentru ca micuţii să aibă lapte proaspăt.  

Părintele Mihail, un om simplu, smerit, dar plin de duh sfânt, pricepere şi înţelepciune, preocupat de responsabilităţile sale măreţe şi cu multiple obligaţii, atunci când trece de la o activitate la alta, deoarece timp de pauză nu are, strecoară câteva din trăirile şi mărturisirile sale de credinţă: “Împărtăşiţi iubirea pe care v-a dat-o Dumnezeu, aici pe pământ cu semenii, deoarece dincolo nu ştim ce ne aşteaptă. Poate că acolo nu ne va mai despărţi nimeni de cei dragi nouă şi nu va mai trebui să plecăm nicăieri. Vom fi acasă”.  

Aşadar, Părintele Mihail Jar şi întreaga obşte monahală şi-au luat în serios rolul şi misiunea pământească, dar punând la baza începutului lor şi la întreaga lor osteneală mesajul divin: Dumnezeu este iubire. Aceşti cavaleri ai iubirii divine au reuşit să construiască o lume a lor bazată pe credinţă şi iubire, dar care, din păcate, pentru noi, pare o lume ireală, desprinsă din poveşti.  

Un mare sfânt spune cuvinte înfricoşătoare pentru lumea în care trăim: “Cine n-a văzut pe Dumnezeu în viaţa asta nu-L va vedea nici în cealaltă”. Mergeţi, dară, la Bănceni şi, cu siguranţă, prin ochii copiilor de acolo îl veţi vedea pe Dumnezeu!  

Doamne ajută!  

Ştefan Popa  

 

Referinţă Bibliografică:
Minunea de la Bănceni / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1056, Anul III, 21 noiembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!