CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Jurnal >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 653 din 14 octombrie 2012        Toate Articolele Autorului

MINERITUL ÎN MINELE DE AUR
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

MINERITUL ÎN MINELE DE AUR  

 

Cunoştinţa mea cu mina de aur a fost în anul 1959 la mina Haneş din Munţii Apuseni, având în vedere că debutul în minerit îl începusem la mina de mercur din Valea Dosului pe atunci, azi Izvorul Ampoiului. Fiind ucenici ai şcolii profesionale pentru început lucram la suprafaţa minei unde descărcam vagonetele cu steril provenite din lucrările specifice din adâncul minei. Nu puteam intra în mină decât însoţiţi de un maistru sau un inginer. Noi trebuia să fim pregătiţi a lucra ca mineri în subteran, astfel că în scurt timp pentru noi s-a format un orizont şcoală. La mina Haneş existau multe filoane de grosimi mici care nu erau exploatate nefiind eficiente economic. Dintre acestea s-a ales unul din care noi să realizăm ceva producţie şi să învăţăm şi meserie. Ciclul lucrărilor era unul normal, doar că noi aveam un regim de supraveghere special. Un inginer, un maistru instructor, un artificier. Ne formam în echipe de lucru specifice minei; miner, ajutor miner, unul sau doi vagonetari după caz.  

Minerul era ales din elevii din ultimii ani, ajutorul miner, ceva mai jos iar muncitorii necalificaţi erau ucenicii mai tineri, din clasele mici.  

Mineritul ca şi orice altă meserie îşi are frumuseţea şi farmecul său.  

Totul depinde cum privim ceea ce facem. Mulţi mi-au scris pe diverse site-uri că sunt NEBUN. Caci după considerentele dumnealor, numai un nebun poate scrie frumos despre mină şi minerit.  

Referinţă Bibliografică:
MINERITUL ÎN MINELE DE AUR / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 653, Anul II, 14 octombrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!