CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Povestiri >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 526 din 09 iunie 2012        Toate Articolele Autorului

Minerii din Suvarov
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
MINERII DIN SUVAROV 
  
Meseria de miner nu este una de invidiat, datorită faptului că meseriaşul respectiv este expus unor pericole necunoscute. Doar prin simplul fapt că intri în subteran, într-un mediu cu un aer impur din mai multe puncte de vedere. Dar asta pe mulţi oameni nu i-a împiedicat să intre în mină pentru a câştiga acel colţ de pâine pentru ei şi familia lor. Când am ajuns la Moldova Nouă trecusem prin mai multe bazine miniere de minereuri ale României: Munţii Apuseni cu bazinul Zlatnei şi minele Haneş, Stănija, Almaşul Mare, Baia de Arieş, dar şi Leşul Ursului din Suceava. Lucrasem mai în toate lucrările miniere: înaintări, suitori, abataje şi chiar lucrări speciale, cum a fost sala maşinii de extracţie şi staţia de pompe de la orizontul -120 de la mina Haneş. După angajarea la Moldova Nouă, am fost repartizat la mina Suvarov. Mina era la început şi nu găsisem nimic deosebit aici. Am fost repartizat la pregătirea unui nou abataj, ceea ce nu era o noutate pentru mine. Eram destul de tânăr şi mulţi nu prea vedeau în mine un meseriaş de renume. Oamenii cu care lucram erau localnici care nu mai lucraseră în minerit. Le-am spus că singurul lucru de reţinut este să execute ceea ce li se spune şi să fie atenţi. Iar unde nu ştiu, să întrebe. Aici aveam să mă întâlnesc cu muncitori cu care fusesem coleg pe la minele unde lucrasem înainte. Astfel l-am întâlnit pe Ion BĂRĂNESCU şi minerul SLĂVULETE de la Zlatna. Ilie CODILINSCHI de la Baia de Arieş, în subordinea căruia lucrasem la mina Baia de Arieş, la frontalul de la Stok-ul UNU până în anul 1965, când dumnealui plecase tocmai la Moldova Nouă, fraţii Ştefan şi Vasile LUPOAIE, Arcadie CAZACU, mineri cu vechi state de serviciu în domeniu. 
  
Minerii veniţi la Moldova Nouă erau în mare parte cei localnici care lucraseră la minele de cărbune din Banat: Anina, Cozla, Baia Nouă (Eibenthal), Lupac, Secu dar şi alţii de la minele de minereuri din Dognecea, Ocna de Fier sau Bocşa. 
  
M-a impresionat în mod deosebit un miner localnic, Constantin (Tică) GOANŢĂ, care nu numai că era apreciat de toată lumea, avea un stil deosebit de a discuta cu oamenii, prietenos şi colegial. Nu pot să trec fără a aminti de mereu apropiatul său aghiotant, vagonetarul Ion BUNESCU, colegi din copilărie, vecini cu casele, care –chiar dacă era ţigan- era de o corectitudine deosebită. Nea Tică GOANŢĂ când făcea lista cu brigada pentru luna viitoare, începea cu BUNESCU. Şefii ştiau lucrul acesta şi nu ieşeau din cuvântul lui nea Tică. La locul de muncă Tică GOANŢĂ era un organizator foarte bun şi orice miner îşi dorea să lucreze în brigada dumnealui. Vă veţi întreba de ce l-am apreciat atât de mult pe acest om? Nu aş putea spune că mi-a făcut ceva deosebit mie personal, l-am stimat, şi nimic mai mult. Destinul său a fost destul de dur, fiindcă, la scurt timp după ieşirea la pensie, a plecat la Divinul Creator. Îl ştiam suferind de plămâni, încă de când ne cunoscusem. Desigur că mai existau şi alţi mineri localnici precum: Nicolae VÂLCU, fraţii Ion, Gheorghe şi Nicolae GÂRJAN, fraţii MUNTEANU: Costa, Ilie şi Alexandru. Un alt miner căruia i-am purtat şi încă îi voi purta respect este şi Ion DAMIAN, localnic din Moldova Nouă care îşi are casa chiar lângă mina Florimunda. 
  
Desigur, am cunoscut şi alţi mineri precum: Alexandru CONEA şi Alexandru GOINA. Cu Sandu GOINA am devenit colegi la şcoala de maiştri Brad, legându-ne o lungă prietenie. 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Minerii din Suvarov / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 526, Anul II, 09 iunie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!