CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Anunturi >  


Autor: Valerian Mihoc         Publicat în: Ediţia nr. 1035 din 31 octombrie 2013        Toate Articolele Autorului

Minciuna se poate asocia cu iubirea?
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Motto: Priviri mult prea întrebătoare, atitudini contradictorii şi vibraţii 'umbrite' ale instinctului pur, determinate de o asociere de cuvinte ce par cam lipsite de înţeles, sunând sec, usucă atât sufletul interlocutorului cât şi pe al aceluia ce le-a omis.  
  
Categoric că nu-i minciuna niciodată pe picior de egalitate cu iubirea, şi nici măcar o mică cărămidă în zidul imens ce-l ai de construit pentru a iubi, ba dimpotriva este coroziunea ce sapă neştiut, pe nesimţite.. Şi, nu numai pentru că dezavantajat ar fi doar acela minţit, ci implicit însuşi acela cu acest comportament deviant, ce în psihologie se numeşte - mitomanie.  
  
Minciuni contra minciuni?  
  
Aceea care tot aplică acest 'tratament' altora uită mereu, sau nici măcar nu au ştiut vreodată, că în primul rând îşi fac rău persoanei proprii... Nu e o afirmaţie hazardată, logic fiind faptul că persoana cu acest comportament se străduieşte în permanenţă să ţină minte minciunile pe care le-a spus, deoarece contrariul - aflarea adevărului - fiind defăimător pentru el/ea, ar putea fi astfel descoperit, fapt ce l-ar putea coborâ pe individ în ochii altora de acolo unde singur s-a cocoţat! Cu toate că sunt atâtea şi atâtea 'scăpări' la mincinos, dar în aşa fel încât nici nu-şi da seama de ele..  
  
Oricum, de nu prea are treabă minciuna cu logica, nici cu morala nu prea are, ceea ce nu reprezintă chiar un paradox. Materia specifică categoriseşte aspectele minciunilor, precum că ar exita unele în necunoştinţă de cauza sau/şi de facto, iar ca atare ar putea fi lipsite de culpă. Deşi, nu chiar toate acestea, deoarece din necunoştinţă de cauza s-ar putea ucide... dacă neştiinţa mincinosului trebuia de mult transformată în ştiinţă, atunci există culpă! Exemplu am putea lua o regulă de circulaţie 'neştiută' de un anume şofer...ar putea exista întrebarea dacă într-adevăr nu a ştiut, ori că nu a vrut să ştie pentru ai scădea vina... Acele maimuţe ce înfăţişează surzenia, muţenia şi ascunderea vederii exprimă în mod comic mistificarea, voalarea şi chiar evaporarea vinovăţiei de s-ar putea :)), dar nu prea.. Iar asta se face cu toată stiinţa şi voinţa, una voalată…  
  
De-ar fi să urmărim toate acele minciuni posibile ne-am prinde urechile şi ne-am distanţa (' în deplină cunoştinţă de cauză) de subiectul ce nu ţine numai de morală. Concret urmăm a caracteriza pe acele minciuni voluntare spuse în/din ştiinţă şi voinţă deplină.  
  
Atenţie: Minciuna disociază viaţa! O face chiar disociind-o de pe cotorul ei vertebral. În primul rând : acest efort suprauman de a reţine cât mai multe minciuni pentru a avea continuitate, este de multe ori un 'balast inutil' pentru memorie, în consecinţă trebuind de mult aruncat 'peste bord', sau la gunoi. Plus că şi de mai multe ori, nici în mintea omului ce procedează aşa, nu există legături logice cu faptul înfăţişat, deformat, truncheat (’cizelat, mai mult sau mai puţin..), ca atare existând o mare greutate de reţinere pentru memorie, acest lucru uitându-l deseori mincinosul, dacă în caz că nu a ştiut vreodată. Acţiunile preferenţiale ale memoriei după mecanismul selecţiei se cunosc ele, căci sunt - activele memoriei, de unde concluzionăm că, de n-am nega rezultanta plăcerii ce duce la minciună, dar una mică.. atunci am îmbrăţişa-o. Se minte din plăcere, însă una de scurtă durată, pentru ca apoi să înceapă să vină ‘rezultatele’ ei… foarte diverse. Este valabil şi celălalt fapt, desigur, anume că minciuna ascunde o altă plăcere, aşa după cum copiii mint că nu au mâncat dulciuri prea mult :P, satisfacţia ei în concret fiind doar pentru perioada în care mâncatul a fost în desfăşurare. E doar un exemplul nevinovat... Există şi aici, ca şi pentru cele lipsite de plăcere, venite pe fondul necesităţii (absolute?), o greutate de reţinere în memorie. Dar, în ciuda greutăţii acestora, pe când ‘selecţia nu a prea ajutat, mincinosul se străduieşte foarte tare să reţină acest ‘balast’ pentru a nu se contrazice singur la un moment dat, trebuind să redea la nesfârşit acelaşi lucru... Acest efort, la un moment dat, nu are o altă repercursiune decât - clacarea - dispariţia parţială sau totală a elementelor logice – în caz că mai existau. Vorba aia, întocmai de ceea ce te fereşti tocmai aia primeşti... mai mult aşa dacă, deseori aceste persoane se supun orbeşte hazardului... la care singuri au contribuit şi s-au supus!  
  
  
A Iubi nu înseamnă a minţi!  
  
In alt caz, logica 'ajuta' nu numai memoria (parand sa zica ca totul are stabilitate pe ratiune), ci intregul sistem al proceselor psihice; intretine afectivitatea spre exemplu, in caz ca n-ai avea ce ascunde partenerei/ului, n-ai cauta sa minti si i-ai spune numai ceea ce trebuie. Indiscutabil, oricat de buna memorie ar manifesta o asemenea persoana, la un moment dat apar aceste blocari/uitari de la sine, plus ca intervine in mod neasteptat - adevarul... Darea pe dinafara a adevarului in mod 'inconstient' (cand ii vorbeste gura singura - in fond mai dezminte si natura noastra care nu-i facuta pentru a minti!), ce si pentru mincinos as spune ca-i o mirare(doar aceasta!), cu toate ca adevarul tine intotdeauna de constient. Vorba aceeia: "gura mincinosului adevar graieste!" Si i-a scapat adevarul cam fara ca sa-si dea seama.. a aparut un gol in 'constientul' sau; deci, apare nevoia strigenta a unei alte minciuni..  
 
Cu timpul insa, acest 'procedeu' este o cauza ce cade prea greu in insasi problemele mnemotehnice, ce se manifesta cu precadere la persoanele mitomane. Spune-mi daca ai probleme de memorare, ca sa-ti spun cine esti, luandu-ne dupa acel proverb din popor... de fapt da, nici de acest lucru nu ma pot indeparta foarte mult. M-am lovit deseori de acesta problema incat cred ca as face o dizertatie intrega.. dar, nu pentru ca mi-au placut acesti indivizi, dimpotriva!  
 
Ceea ce lasa de dorit este ca oricat de mult te-ai zbate sa-i readuci pe calea cea buna, incercand prin argumente logice sa-i repui pe calea de pe care au deraiat (de la normalitate), pentru multe persoane dintre acestea reprezinta o jignire.. Pentru ca sunt orgolioase si 'superioare', ma rog asa se vad ele, in stare de a manipula pe altii si ai face sa le dea sau sa le spuna astfel ceea ce isi doresc ele... Este poate faptul cel mai stigator la cer, pentru ca tu ai acea intentie de ai aduce pe calea cea buna, dar ei lucrand pe planul subliminal simt foarte usor actiunea ta, insa din pacate o inteleg invers, ca nu inteleg buna intentie... anume ca dintr-un deconpsirator involuntar cum si esti, pentru ca tu ai vrut doar sa ajuti persoana simtind framantarea interioara opusa pacii lor interioare, si nicidecum nu ti-ai inchipuit sa-l dai de gol.. ori, aceasta persoana desi nu presimte intentia ta, ca nici nu are nevoie de ajutor in fond... te mai si invinuieste -culmea - de invinuire! Ma rog, si acest fapt este un sistem de 'aparare' pe cand minciuna nu a mai facut fata!! :))  
 
Legatura cu viata unde ar fi? Intocmai acolo ca mincinosul freamata mereu, e agitat, dezbate, pune planuri la bataie, se consuma pentru a-si permite luxul unor lucruri nepermise.. Ce monotona ar fi viata daca n-ar trai-o la maxim, nu? De fapt, asta-i principiul acestei persoane, si-ar putea fi chiar un semnalment al persoanei mincinoase. Daca ti-este frica despre planul ce-l mai rumega pe cand nu esti langa o astfel de persoana - ai mare dreptate!  
 
Ai spune ca toata lumea minte, ba chiar este o arta si in consecinta...? ce rost ar avea sa nu minti? Iti reamintesc de memorie, de freamatul continuu, de agitatia de a tot 'construi'/prabusi/reconstrui si de a o lua de la cap. INTOCMAI CA ACEASTA FRENEZIE PERMANENTA SCURTEAZA VIATA, creeaza probleme sanatatii si plus ca:  
 
Minciuna arunca in aer logica si un sistem de gandire unic!!  
 
In primul rand a sistemului neurovegetativ, metabolismul, visele noptii, caci exista simtirea subinconstienta a minciunii! Sistemul neurovegetativ, adica viscerele, anumite organe ce par ca nu au nicio treaba cu sistemul neurotic - vibreaza, (anumite persoane cu o simtire mai ascutita localizeaza simtirea acestora intr-un loc, printr-o vibratie spontana!) reactioneaza, dar nu in sens pozitiv, atat la pentru persoana ce minte cat si la aceeia mintita. Cercetatorii limbajului trupului au observat semnalmente acelora care mint:  
 
-ticul nervos de a face un gest la persoana ce minte, in mod special de a duce mana la nas (de unde si zicala ca -'ma, iti creste nasul! :) ); insa, sunt si acei care cunosc acest fapt si stapanesc arta disimularii, contracarand acest tic: strang un deget, ori ceva invizibil - limba spre exemplu;  
 
-mai este dilatarea pupilelor, desi mincinosul nu poate fi indragostit in permanenta de tine si in consecinta simtind nevoia permanenta de a te "minti frumos' (pupilele se dilata mai puternic, mult mai larg si pentru mai mult timp in momentele de indragostire si/sau dragoste)? Exita expresia si pare frumoasa in dragoste, dar n-o recomand, deoarece ea .. arde indrederea in celalalt!;  
 
-sunt prea prinsi in general de ideea de a te convinge si improvizeaza, gesticuland mult, indicand spre exemplu ca aia e mare-mare, ailalta... mimica este la fel de fortata si sub inpulsul de a fi cat mai convingatori cauta sa fie cat mai 'simpatici, dar printr-un suras fad, impulsiv uneori cauta sa-ti sustraga unul, chiar ii apare un ras fortat..;  
 
-anumite gesturi de aparare/defensiva in semn de nevinovatie voalata...; dar, de se va studia de catre cei doritori un manual de citire a limbajului trupului, atunci poate ca ar deveni mai clar orice limbaj al trupului, ca vorbind intr-un context anumit.  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Minciuna se poate asocia cu iubirea? / Valerian Mihoc : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1035, Anul III, 31 octombrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Valerian Mihoc : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Valerian Mihoc
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!