CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Interviuri >  


Autor: Valerian Mihoc         Publicat în: Ediţia nr. 794 din 04 martie 2013        Toate Articolele Autorului

Mihail Rujoiu- in pragul lansarii a doua volume de poezie!
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
In pragul lansarii, de pe data de 06.03 2013, in comuna Banesti, localitatea unde dansul s-a si nascut, domnul Mihail Rujoiu ma onoreaza cu un interviu, ocazie prin care invita pe oricine doreste la lansarea cartilor "Poezii pentru copii de gradinita" si "Zambete de petale"!  
 
Despre dansul si poezia sa s-au spus mai multe, insa urmatoarele sunt atat de cuprinzatoare:  
 
"Limbajul poetic, presarat cu rigoare estetica, rabdarea cu care isi slefuieste versurile, ofera prin puterea de daruire si din sentimentul datoriei de a face harul artistic cunoscut celor care il citesc, un tablou de-o superba tinuta poetica. Versul fastuos, de o larga respiratie, corespunde pe deplin intentiei poetului de a picta, printr-un lexic plin de culoare ce-ncanta ochiul, tabloul sufletului mereu in cautare, vesnic tanar si uneori mistuit de intrebari ce fac parte din esenta starilor sufletesti" de catre doamna Marie McFressie.  
Deseori, constatand personal, ca pentru un om care mai greu este sa potrivesca rima, sa calculeze "metrul iambic" si sa suporte rigorile lexice ale cuvintelor transmitand totodata mesajul dorit, acompaniat de o superba ploaie de imagini din coloritul metaforelor si rimelor poetice, lucrul cuvintelor comune --folosirea lor -- este un proces de altfel foarte scump pentru domnul Rujoiu! Poezia dansului, fiind compusa din cuvinte simple, dar totodata folosite prin nuantele intelesurilor profunde!..  
 
Nascut in data de 20 ianuarie 1969 (Campina), d-l Mihail Rujoiu, poet contemporan cunoscut in tara, considera ca este inca la inceput de drum in ciuda celor trei volume de poezii deja publicate: primul volum de debut cel intitulat "Din fum de tigare..." si cu inca cele doua volume de poezii pentru copii publicate anul trecut intitulate "Poezii pentru copii de gradinita" si "Zambete de petale". Insa, dupa cum vom vedea, activitatea poetului nu incepe odata cu imediata proximitate a publicarii poeziilor, dansul avand la activ premiul al-II-lea la concursul de creatie literara "Rosu Vertical", 1985, pe can avea numai 13-14 ani. Ceea ce ne suscita intrebarea prin prisma poetului, intrebare retorica poate:  
 
-cand se poate afirma in deplinatatea cuvantului, ca un autor este desavarsit?  
 
 
V.M.: Va salut, cu respect d-le Mihail Rujoiu!  
 
Mihail Rujoiu: Va salut!  
 
V.M.: Doriti sa acordati un interviu pentru redactia online "Confluente literare"? Desigur ca ati auzit de aceasta publicatie!..  
 
Mihail Rujoiu: Da, am auzit! Doresc, cu mare drag!  
 
V.M.: Sunteti un poet nu foarte departe de debutul petrecut la inceputul anului trecut, cand ati publicat cele trei volume de poezii. Ce credeti, mai foloseste cuiva poezia in zilele acestea?  
 
Mihail Rujoiu: Da, poezia este nascuta din suflet pentru suflet, cu dragoste transmisa empatic prin inimi pline de iubire! Vremurile sunt foarte grele, suntem dezbinati de cele mai multe ori si plini de ura, de acee si cred ca este foarte greu sa imbunatatim relatiile intre noi, dar nu este imposibil!..  
 
V.M.: Diversitatea preocuparilor intr-o societate se pare ca exista, locul poetului in ea unde credeti ca ar fi?  
 
Mihail Rujoiu: Cred ca este loc sub soare pentru toata lumea. Atunci cand lucram in mina eram cam invidios fata de cei care aveau timp sa scrie si care publicau, acum insa aceasta s-a rezolvat!  
 
V.M.: Posibil, asa dupa cum va completa cineva, ca continuati si atunci sa scrieti in mina dvs. interioara!?..  
 
Mihail Rujoiu: Hmm da, chiar asa!..  
 
V.M.: Dat fiind faptul ca George Calinescu spunea chiar despre Mihai Eminescu ca nasterea poetului se indentifica cu insusi nasterea lui, la dvs. observandu-se dupa faptul (ce l-am mentionat) ca ati publicat 3 volume intr-un an (2012), este greu de crezut ca poeziile cuprinse in ele le-ati scris in pragul/ apropierea publicarii volumelor?  
 
Mihail Rujoiu: Da, foarte adevarata afirmatia, cum la fel cum de adevarat este faptul ca poeziile nu se pot identifica cu insasi data publicarii volumelor mele. Dupa cum se observa, unele au chiar data alaturata cand au fost scrise.  
 
V.M.: Mai concret, dvs. cand ati descoperit poezia pentru prima data?  
 
Mihail Rujoiu: Prima data am descoperit poezia la varsta de 14 ani si cam asta a fost tot de atunci. Fiecare are stilul lui de scris si 'paleta' de oameni, sa zic asa, care apreciaza acel stil.  
 
V.M.: Sa inteleg ca nu ati avut tocmai o adolescenta ca a tuturor?  
 
Mihail Rujoiu: Este adevarat si nu prea... Imi placea fotbalul pentru ca este un sport ce nu se face doar cu picioarele, el se face cu inima si cu mintea!  
 
V.M.: Am inteles, ati gasit inca o preocupare pentru intregirea sufleteasca a adolescentului Mihail Rojoiu?!  
 
Mihail Rujoiu: Da! Cred ca fara poezie viata mea ar fi fost fara rost ...  
 
V.M.: Stim cu totii ca fiecare autor, dar mai ales poetii, vad lumea intr-un mod aparte, dupa cum relateaza fiecare autor in parte, cauza probabila fiind vibratia si energia pe care o simt datorita existentei anumitor muze, la dvs. cam care ar fi acestea?  
 
Mihail Rujoiu: Sunt mai multe... Viata insasi este o muza cu tot ceea ce-am intalnit in ea dezamagiri sau impliniri... Ma inspira mult natura cand stau pe marginea unui rau curat, aerul inspirat profund, frumusetea fiecarui anotimp in parte, existenta si mai ales bucuria copilelor mele! Pentru ca, poezia este pentru mine tot ce tine de: dor, bucurie si optimism, dar si de revolta, tristete, caderi, apoi ridicari si reveniri la un normal! Acum pot scrie doua versuri, sau 10 poezii neintrerupt, depinde de inspiratie si de starea in care ma aflu, de aceea si sunt poezii mai vesele, altele mai triste!...  
 
V.M.: Cu toate ca si acele 'triste, va confera o anumita satisfactie?  
 
Mihail Rujoiu: Da, dar este mai mult una din aceea ca ai implinit ceva anume!..  
 
V.M.: Astfel cam ce-ar presupune pentru dvs. in mod major activitatea de poet?  
 
Mihail Rujoiu: Inspiratie, talent si munca, munca, munca si iar munca. Spuneam mai devreme de stil, ca sunt fel de fel de poeti, unii care cauta cuvinte extravagante, insa eu sunt simplu si direct! Nu caut sa ma pierd vreodata in detalii si echivocuri!  
 
V.M.: Este importanta legatura cu cititorul si cat poate valorifica munca poetului impresia lasata cititorului?  
 
Mihail Rujoiu: Ca si in orice activitate este foarte important rezultatul, iar in cazul meu, cititorul imi da apa, aerul si hrana poeziei mele, reactia cititorilor fiind feedback-ul muncii mele, oglinda ce ma ajuta sa-mi desavarsesc creatiile ulterioare! Eu scriu cand imi vine, apropo si de muza: -nu ma pun la birou si zic "gata acum scriu o poezie!", deoarece muza n-o pot dicta!.. Totul vine in functie de inspiratie, acum imi vin doua versuri, apoi poate peste o luna abia imi mai vine completarea, sau dimpotriva pot sa scriu 10 poezii intr-o zi, pentru ca muzele chiar spun tot in acest domeniu!  
 
V.M.: Cu alte cuvinte si cititorul in genere va inspira?  
 
Mihail Rujoiu: Categoric!  
 
V.M.: Am vazut ce va stimuleaza, insa exista ceva ce va tine pe loc si de care va este frica?  
 
Mihail Rujoiu: Nu, nu poate fi vorba de asa ceva! Numai de Dumnezeu mi-este frica! Am trecut prin 10 operatii si doar cu ajutorul lui Dumnezeu acum sunt cat de cat mai bine si pot merge mai departe.  
 
V.M.: Admir, sunteti un om credincios! Cu alte cuvinte, acum sunteti bun si fizic cu ajutorullui Dumnezeu pentru a continua anumite proiecte?  
 
Mihail Rujoiu: Da. Am cateva proiecte in derulare, carti de poezie aprobate deja la editura: volume cu poezii de dragoste care sunt "Lacrimi si flori! ", "La un colt de cer!"la care scriu in continuare; vreau sa scot si un cd cu Dan Lucian Corb care mi-a pus foarte multe poezii pe cantecele sale; apoi, vreau sa mai scriu inca doua volume de poezii pentru copii. Pe pagina mea, Mihail Rujoiu, se poate urmari cam toata activitatea mea. Acum, pe data de 6 Martie voi lansa cele doua volume de poezii, publicate anul trecut, deoarece anul trecut prin mai multe concursuri de imprejurari nu am reusit.  
 
V.M.: Mai exact, spuneti va rog, ce volume veti lansa si unde?  
 
Mihail Rujoiu: Voi lansa cele doua volume de poezie, aparute la finalul anului trecut "Poezii pentru copii de gradinita" si "Zambete de petale" peste doua zile, pe data de 6 martie, in localitatea in care m-am nascut, Banesti (de langa orasul Campina, la vreo 2km distanta), in cadrul scolii in care am invatat primele litere si-am apucat a indragii poezia. Cu aceasta ocazie, invit pe toti aceea care iubesc frumosul, poezia si sunt in acel timp pe acolo in zona la acea data si ora. Deci, Banesti, pe data de 6 martie orele 13, oricine doreste si poate veni, este invitat!  
 
V.M.: Inteleg!.. Dar, dar ia spuneti-mi, cumva mai doriti si altceva in cadrul scolii in care ati invatat?  
 
Mihail Rujoiu: Nu inteleg la ce va referiti?  
 
V.M.: Doriti cumva sa mai incercati si putin terenul din curtea scolii, macar asa ca o aducere aminte?  
 
Mihail Rujoiu: Hmm, da posibil c-am sa-l vizitez!..  
 
V.M.: Va considerati un om implinit?  
 
Mihail Rujoiu: Da. Sunt un om implinit cu cele doua fetite ale mele, care au facut ca boala grea pe care o am sa o pot duce mai usor si sa imi indeplinesc visele de a scrie carti.  
 
V.M.: Domnule Rujoiu, acum fac o legatura, dvs. in mina v-ati imbolnavit?  
 
Mihail Rujoiu: Exact, in mina si in acele conditii mizere de munca!!  
 
V.M.: Trist!.. Revenind la carti, se spune ca in ziua de azi sunt un lucru fara valoare pentru tinerii de azi, internetul si foarte multe devalorizari ale lor rezultate dintr-o educatie precara in ceea ce priveste alegerea informatiilor din net putand duce la efecte negative, ce parere aveti?  
 
Mihail Rujoiu: Da, adevarat... Sunt foarte multe neajunsuri si incertitudini in viata lor, dar sper ca in timp se vor rezolva printr-o educatie adecvata, chiar in ceea ce priveste alegerea informatiilor de pe internet. Totusi, vremea cartilor nu a apus si nu cred ca va apune vreodata!  
 
V.M.: Neajunsurile si criza despre care se vorbeste atat pentru ca si continua, ce credeti despre ea? Va afecteaza?  
 
Mihail Rujoiu: Ma afecteaza normal ca si pe fiecare om in parte, nu pot spune ca mai putin sau mai mult, pe alocuri este si un lait-motiv, o sursa de inspiratie!... Cred ca plecarea aceasta dintr-o tara in alta se va sfarsi intr-o zi si lucrurile se vor aseza pe un fagas normal.  
 
V.M.: Sa inteleg ca aveti pe cineva ce a plecat intr-o astfel de tara?  
 
Mihail Rujoiu: Da, am sotia ce a plecat impreuna cu fetita mea cea mica in Italia....  
 
V.M.: Sunteti separati sau despartiti?  
 
Mihail Rujoiu: Nu. Divortati.  
 
V.M.: Imi pare rau! Cam neplacut! Dar, spuneti-mi, pe fetita cea mica cand o puteti vedea?  
 
Mihail Rujoiu: Da. Doar in vacanta! Cea mare in varsta de 15 ani sta la mine si de multe ori ea face schitele poeziilor pentru copii.  
 
V.M.: Foarte frumos, aveti un ajutor de nadejde, se pare! Dar, va rog, spuneti-mi ce planuri aveti din aceasta perspectiva mai personala?  
 
Mihail Rujoiu: In cazul meu cam greu de raspuns, doar Dumnezeu stie ce se mai poate intampla!...  
 
V.M.: Da, intr-adevar! Insa, sa stiti ca femeile sunt compasionale in general si doritoare de ajutor (unele), ca si sunt mai sociabile, mai empatizante!..  
 
Mihail Rujoiu: Unele!!! Bine spus!...  
 
V.M. :Va multumesc foarte mult pentru amabilitatea raspunsurilor si va doresc succes in continuare! Dar, mai ales sanatate!  
 
Mihail Rujoiu: Cu mare drag! Va multumesc si eu! Mai ales sanatate sa fie, sa pot continua planurile ce mi le-am propus!  
 
V.M.: Imi dau seama... Stiu, ca in general omul mai poate sta si chiar poate avea anumite activitati fara a se hrani, dar cand nu are sanatate... e cam greu!  
 
Mihail Rujoiu: Adevarat, va multumesc foarte mult!  
 
V.M.: Noi va multumim foarte mult! Si, sanatate sa fie! Multumim!  
 
Mihail Rujoiu: Sanatate la toata lumea doresc!!  
 
 
 
 
Imi este dor!  
 
Departe de tine, ma simt stingherit,  
 
De zambetul cald, al viselor reci,  
 
De umbre ce in veci ard pe poteci,  
 
De lutul cel cald ce forma isi lasa,  
 
Imi este dor de ai mei,  
 
Imi este dor de a mea casa.  
 
Sunt singur aici, doar patul cel moale,  
 
Si albele flori rotunde ce zac  
 
Pe masa de lut, in triste borcane,  
 
Si scaune rupte, dulapuri ce tac,  
 
Imi este dor de ai mei,  
 
Imi este dor si mi-e drag.  
 
Peretii sunt reci, iar tevile sunt moarte,  
 
Pamantul duhneste a mal, de argila,  
 
In inima imi bat doar ceasuri de noapte,  
 
Si steaua cea grea adulmeca in noapte  
 
Imi este dor de ai mei,  
 
Imi este dor de dreptate!`  
 
Din volumul "Fum de tigara..."  
 
 
 
Gradinita  
 
Gradinita,am venit,  
 
Mai frumoasa te-am gasit,  
 
Iar acum iti promit  
 
Ca m-am mai cumintit.  
 
Am sa fiu cuminte foc,  
 
Cu copii am sa ma joc,  
 
Voi scrie si voi citi,  
 
Sa am la parinti ce povesti.  
 
Iar acum sa coloram,  
 
Sa ne jucam si sa ne distram,  
 
Si cuminti noi vom sta  
 
De luni,pana vinerea.  
 
Ca aici eu ma simt bine,  
 
Cu prietenii langa mine,  
 
Cu fetite si baieti,  
 
De la educatoare multe inveti.  
 
Si ele imi vor prinde bine,  
 
Sa le am mereu cu mine,  
 
Caci la scoala cand voi merge,  
 
Multe note bune voi culege.  
 
Din cartea "Zambete de petale"  
 
 
 
Cocosul cu papion  
 
(autor Mihail Rujoiu)  
 
Intr-o seara pe inserat  
 
Stand pe un frumos divan,  
 
Un cocos plin de culoare  
 
Avea concert de pian.  
 
Imbracat la patru ace  
 
Cu frac si cu papion,  
 
Incepu incet sa cante  
 
Un cantec fin de bon ton.  
 
Sala era arhi-plina  
 
Si jos şi la balcon,  
 
Era deplina liniste  
 
Canta cocosul cu papion.  
 
Dupa fiecare piesa  
 
Toata lumea striga bis,  
 
Parca nu erau la spectacol  
 
Şi traiau un frumos vis.  
 
Cocoşul cu papion,  
 
Canta frumos la pian  
 
Si va mai avea concert,  
 
Aproape peste un an.  
 
Toata lumea era multumita  
 
Si il vor mai astepta,  
 
Caci cocosul cu papion  
 
Sigur le va mai canta.  
 
Vor ramane cu amintirea,  
 
Cantecelor de bon ton  
 
Prea frumos interpretate,  
 
De cocosul cu papion.  
 
Referinţă Bibliografică:
Mihail Rujoiu- in pragul lansarii a doua volume de poezie! / Valerian Mihoc : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 794, Anul III, 04 martie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Valerian Mihoc : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Valerian Mihoc
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!