AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Aurel Avram Stănescu         Publicat în: Ediţia nr. 344 din 10 decembrie 2011        Toate Articolele Autorului

Mihai Sin: Brasovul literar si artistic - ANGELA NACHE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Mihai Sin:Brasovul literar si artistic -1981  

ANGELA NACHE  

 

Gândindu-mă ce aş putea scrie despre poezia Angelei Nache (calde şi frumoase cuvinte de apreciere pe care poeta le merită) sunt tentat mai degrabă să spun ceva despre condiţia poetului tânăr, dar nu chiar a oricărui poet tânăr, ci a celui care trăieşte în provincie, chiar dacă în acest caz provincia este un mare oraş, Braşovul, celebru nu numai prin uzinele sale, ci şi prin tradiţii culturale. Cunosc poeţi tineri şi mai puţini tineri excepţional înzestraţi, trăindu-şi şi scriindu-şi poezia cu pasiune şi discreţie, aşteptând cu încredere dar şi cu nelinişte apariţia primului volum. Cred cu toată convingerea, că în prea multe cazuri, cei “descurcăreţi” şi gălăgioşi o iau înaintea celor mai buni, mai profunzi. Mai cred că Angela Nache face parte din a doua categorie.  

Acum câţiva ani, am citit prima oara poeziile Angelei Nache, versurile ei păreau să ţâşnească cu acea gâlgâire spontană şi nestăvilită, proprie celor dăruiţi cu talent, poate chiar cu prea mult talent, uluiţi ei însăşi de darul pe care îl au şi neştiind întotdeauna ce să facă cu el, cum sa-l folosească mai bine. Astăzi poezia sa a evoluat mult, talentul fiind pus în slujba unei conştiinţe artistice remarcabile. Prospeţimea şi autenticitatea versurilor au rămas, însoţite însă de rigoarea şi înălţimea gândirii. Condiţia femeii şi a poetului sunt situate într-un context social politic privit cu luciditate şi responsabilitate, “accidentul” biografic, căpătând astfel şi accente dramatice. Cred că apariţia unui volum de poezii semnate de Angela Nache (să speram că aceasta apariţie nu va mai întârzia mult) va impune un nume prezent şi aşa prin publicaţiile literare, inconfundabil prin sinceritatea cu care şi-a asumat condiţia (deloc roză şi comodă) a celui care trăieşte şi gândeşte poezia ca o mare şi autentică pasiune. Să sperăm deci ca întâlnirea cu poezia ei, strânsa în coperţile unui volum, nu se va mai lăsa aşteptată. Până atunci, o salutăm cu încredere în paginile “Braşovului literar” căruia îi dorim, de asemenea, împlinire.  

 

MIHAI SIN  

Referinţă Bibliografică:
Mihai Sin: Brasovul literar si artistic - ANGELA NACHE / Aurel Avram Stănescu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 344, Anul I, 10 decembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Aurel Avram Stănescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel Avram Stănescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!