CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Gheorghe Stroia         Publicat în: Ediţia nr. 909 din 27 iunie 2013        Toate Articolele Autorului

Mihai LEONTE - un dedicat al scrisului - MARTOR AUTENTIC la transformările necesare ale literaturii române contemporane
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Iată că, pentru un om care toată viaţa şi-a dedicat-o slujirii cuvântului - mai întâi rostit în gând şi apoi transformat în izvor cu ape limpezi şi aşternut în pagini de carte, cu intenţia vădit clară de a bucura cititorul cu puţină odihnă binemeritată - a sosit vremea să culeagă roadele sârguinţei, pe măsura trudei sale. Ajuns deja legendă vie printre net-işti, abordat şi întrebat asupra sensurilor vieţii şi, de ce nu, ale creaţiei, Mihai LEONTE se constituie, prin el însuşi, un exemplu demn de urmat. Viaţa sa, în ansamblul său, nu a una fost foarte uşoară, dar tocmai acest lucru i-a indus autorului dorinţa şi ambiţia de a-şi depăşi condiţia, de a-şi construi propria sa lume, o lume nu neapărat mai frumoasă, ci nutrind nădejdea de a deveni mai dreaptă şi mai bună. O lume îmbogăţită, de fapt, cu fiecare gând, cu fiecare vers, cu fiecare povaţă, pe care le-a oferit cu generozitate.  
 
Această carte selectează, din multitudinea de faţete pe care opera sa le are, alte şi alte documente, ce se doresc mărturii ale vieţii unui om. Prima parte a lucrării este dedicată poeziei, acea linie lirică simplă dar expresivă, care a devenit un modus vivendi pentru Mihai LEONTE. A doua parte a cărţii este rezervată scrierilor în proză, din ciclul TUNICĂ ŞI SUMAN, o radiografie a vieţii omului simplu, supus mereu forţelor ostracizante ale existenţei, încorsetărilor şi grijilor cotidiene, dar şi a dorinţei de împlinire a viselor şi aspiraţiilor de mai bine.  
 
MARTOR AUTENTIC este, de fapt, geneza unei stări speciale: autorul care joacă rolul de actor dar şi de spectator în piesa vieţii sale. O piesă cu accente alternante, dramatice - uneori, cu tentă de pamflet - alteori, meditaţii – uneori, ironii – alteori, aşa după cum stările induse sunt fie de melancolie, fie de bucurie a trăirii, constituind un tablou clinic existenţial real, aproape complet.  
 
Aflat în pragul apariţiei a unuia dintre zecile sale titluri de carte, poetul şi prozatorul Mihai LEONTE a devenit un mucenic al cuvântului, prin opera sa care întrece orice aşteptare. O operă fabuloasă, prin amploare, dar şi prin consistenţă şi un autor care va rămâne, cu certitudine în conştiinţa generală ca un mare iubitor şi creator de frumos. Căci, adevărate sunt vorbele profetului care grăiesc: ”Numai ceea ce e rupt din suflet doare, dar nu va fi niciodată sortit pieirii. Căci viaţa însăşi înseamnă curaj, demnitate, credinţă şi speranţă. Speranţa că fiecare lucru făcut ne va ajuta să găsim cât mai curând lumina şi că nu ne vom auto-condamna, pentru vecie, la întuneric”.  
 
Gheorghe A. Stroia  
Membru corespondent al Academiei  
Româno-Americane de Arte şi Ştiinţe  
Adjud, Cireşar - 2013  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Mihai LEONTE - un dedicat al scrisului - MARTOR AUTENTIC la transformările necesare ale literaturii române contemporane / Gheorghe Stroia : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 909, Anul III, 27 iunie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Gheorghe Stroia : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gheorghe Stroia
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!