AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Impresii >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 1305 din 28 iulie 2014        Toate Articolele Autorului

VIITORUL ŞI MÂNDRIA ŢĂRII!
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

VIITORUL ŞI MÂNDRIA ŢĂRII!  

Copii fiind eram viitorul ţării! Căci şi pe atunci aveam un rege care ne iubea, dar ne trimitea părinţii pe frontul de Est în primă fază, iar în faza a doua pe cel din Vest. Mulţi s-au jertfit pe câmpul de luptă, lăsându-şi fiii orfani, alţii s-au întors, dar au fost trimişi în închisori, fiindcă luptaseră împotriva noului prieten de la Răsărit, poporul sovietic. Şi pe atunci aveam politicieni care le promiteau părinţilor noştri verzi şi uscate, din palatele lor somptuoase, sau de la tribuna parlamentului, ce e drept mai mic decât cel de astăzi!  

Vremea a trecut şi am devenit la rândul nostru din copii, tineri care devenisem ,,mândria” ţării, mergând pe acele celebre şantiere unde se muncea doar pe o salopetă şi un castron de mâncare destul de insuficientă. Noii conducători nu erau nici burghezi, nici chiaburi, ci erau de ai noştri, muncitori şi ţărani transformaţi peste noapte în instructori şi activişti ai partidului clasei muncitoare. Conducătorii acelor vremuri aveau pregătite fel de fel de şarade politice cu care îmbătau cu apă rece poporul lipsit de multe lucruri. Totul era pe cartelă cu puncte, funcţie de cum erai încadrat în mecanismul vremii. Pâinea era măsurată cu mare grijă, la gram. Hainele de asemeni se dădeau pe puncte, muncitorii doc şi pânză din cea mai proastă, instructorii, activiştii, secretarii de partid, miliţienii, în general elita comunistă, aveau magazine separate, de unde se putea cumpăra numai lucruri bune. În acea vreme deţinuţii de drept comun care lucrau în mine, aveau mai multă hrană decât civilii cu care lucrau cot la cot, dar trebuiau să depăşească aceleaşi norme impuse după modelul sovietic. Se vorbea foarte mult de generaţiile de ,,sacrificiu”. Bunicul a fost generaţie de sacrificiu, luptând în primul război mondial. Tata generaţie de sacrificiu fiindcă fusese în al doilea război mondial. Generaţia anilor 50’ până în 1989 am devenit o nouă generaţie de sacrificiu, pentru a realiza obiective dintre cele mai năstruşnice. Cincinal în patru ani şi jumătate, plata datoriilor externe înainte de termen, sau şi alte vedenii ale unui om ce vedea comunismul ca pe un ideal ce nu avea să se împlinească vreodată.  

Iată suntem în secolul XXI, în plină eră a internetului, eră ce ar trebui să genereze un trai mult mai bun, fără griji pentru cei care acum sunt în imposibilitatea de a mai munci, dar au mare nevoie de medicamente să-şi trateze bolile contractate realizând obiectivele partidului de atunci. Azi nu sunt bani pentru sănătate, căci trebuie îndeplinite alte obiective mult mai deşarte decât cele din trecut. Tinerii de ieri, bătrânii de astăzi, au nişte pensii cu care nu pot să-şi acopere nici cheltuielile zilnice de hrană, ne mai vorbind de alte necesităţi sau utilităţi. Pensionarii sunt lăsaţi la voia întâmplării, nimeni ne având grija lor. De ce? E o întrebare la care cei care ne guvernează nu pot răspunde. Dar, pentru ,,EI” sunt multe facilităţi de care nici monarhii lumii nu beneficiază. Nu mai avem demult cui să ne plângem, de parcă Divinitatea nu ne mai aude. Oare se împlineşte acel citat din Biblie? ,,Celui ce are, să i se mai dea, iar celui ce nu are, să i se ia şi ce are”  

Referinţă Bibliografică:
VIITORUL ŞI MÂNDRIA ŢĂRII! / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1305, Anul IV, 28 iulie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!