CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Amintiri >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 1292 din 15 iulie 2014        Toate Articolele Autorului

9 ZMEURICA; ÎNCHEIEREA CURSULUI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

9 ZMEURICA; ÎNCHEIEREACURSULUI  

 

A venit ziua când cursul se încheia, urmând ca toţi cursanţii să se întoarcă la raioanele de unde proveneau. În ziua cu pricina toţi cursanţii erau adunaţi într-o sală unde de la o tribună se perindau oratorii desemnaţi de regionala PMR şi UTM. Anul acesta sala desemnată pentru încheierea cursului era aula Facultăţii de Medicina din Cluj. Vorbitorii arătau importanţa răspândirii celor învăţate în timpul cursului în rândurile membrilor de UTM din teritoriu. Se punea accentul pe ceea ce acumulaseră în timpul cursului şi trebuiau să ducă aceste acumulări în organizaţiile de bază ale UTM din întreprinderile unde lucrau.  

Directorul cursului a încheiat discursurile acestui ciclu. A reamintit cursanţilor că teoria nu trebuie confundată cu altceva, ci în practica de zi cu zi trebuie luptat ca politica partidului muncitorilor să triumfe în Republica Populară Română. Le-a urat succes noilor propagandişti în răspândirea celor învăţate şi acumulate la acest curs, invitându-i pe toţi cursanţii şi cei implicaţi la masa festivă de la cantina studenţească.  

Sosirea la cantină se făcea pe grupurile raionale şi fiecare îşi avea locul prestabilit urmând ca toţi cursanţii să primească şi hrana rece pentru drum. Hrana rece consta într-un pachet pus în dreptul fiecăruia astfel ca toată lumea să primească pachetul. Fiecărui raion trebuia să i se comunice cum se vor înapoia la raioanele lor. Raionul Câmpeni din care făcea parte Matei avea un autobuz pus la dispoziţie care avea să fie complectat cu unii cursanţi din raionul Turda. Acest autobuz era programat să plece la ora 18, astfel ca doritorii să mai poată trage o fugă prin oraş mai ales că se primiseră plicul cu sumele ce li se cuveneau pentru perioada cursului.  

Matei nu îndrăznea să-i propună ceva fetei, adică o ultimă întâlnire. Masa nu se terminase şi apare ca din pământ Zmeurica. Surprins Matei nu ştia ce să spună, fiindcă el doar se gândise şi fata a venit. A întrebat cu voce tare când pleacă raionul Câmpeni? Instructorul de raion care era un învăţător i-a dat răspunsul. Zmeurica i-a mulţumit şi i-a spus şoptit lui Matei că îl aşteaptă după masă înainte de a pleca, şi s-a dus la grupul din raionul Dej. Băiatul intimidat de ironiile colegilor din raion, roşise şi nu mai ştia ce să spună! S-a grăbit să mănânce şi a plecat spre dormitor să-şi ia sacoşa care o avea drept bagaj, unde avea strictul necesar pentru cineva plecat pentru scurt timp. A vorbit cu instructorul pentru a stabili ora plecării, acesta confirmând ora şi locul plecării. Nu a ieşit bine din cameră şi avea să constate că Zmeurica îl aştepta. Au luat-o pe una din aleile care coborau din complexul studenţesc şi care ducea spre strada unde locuia mătuşa Zamfira. Aici erau aşteptaţi de gazdă doar, iar masa era pregătită ca de petrecere. Băiatul a rămas mai mult decât surprins, căci nu se aştepta la o astfel de primire. Mătuşa Zamfira şi-a făcut de lucru lăsându-i pe cei doi tineri liberi. Fata i-a propus lui Matei să mai rămână în Cluj încă o zi, dar băiatul a trebuit să refuze oferta. Mai aveau la dispoziţie circa două ore, timp în care puteau face ceea ce doresc. Mătuşa Zamfira a revenit şi i-a spus fetei că pleacă în oraş de unde va reveni peste vreo oră. După ce aceasta a plecat fata nu a mai stat pe gânduri, l-a luat pe Matei de mână şi l-a dus în camera unde mai fuseseră. A încuiat uşa de la intrare să fie sigură că nu vor deranjaţi. Timpul pe care îl aveau la dispoziţie trebuia folosit, aşa se face că fata nu a aşteptat prea mult. Cei doi tineri s-au întreţinut tinereşte, sărutându-se şi îmbrăţişându-se în modul cel mai liber cu putinţă. Discuţiile erau parcă inutile, astfel că au uitat de multe piedici, iubindu-se concret. Nimic nu i-au împiedicat pe cei doi să trăiască momente cu care nu ştiau când se vor mai întâlni.  

Va urma alt episod...  

Referinţă Bibliografică:
9 ZMEURICA; ÎNCHEIEREA CURSULUI / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1292, Anul IV, 15 iulie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!