CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Amintiri >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 1288 din 11 iulie 2014        Toate Articolele Autorului

8 ZMEURICA; MICI SECRETE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

8 ZMEURICA; MICI SECRETE  

 

Într-o după amiază pe când cei doi tineri discutau pe o bancă dintr-o sală de curs, după meditaţia din acea zi, Zmeurica a scos din geanta sa un ziar şi a început să-l desfacă încet. Matei a rămas surprins la vederea ziarului, căci era ziarul raional din Turda şi se mira ce vrea să fie cu el! Dar Zmeurica i-a arătat pagina unde era poezia lui Matei publicată în acest ziar. Cum toţi cursanţii plecaseră cei doi erau singuri şi îşi permiteau orice. Astfel că fata a lăsat ziarul pe bancă şi l-a sărutat şi felicitat pe Matei pentru poezie. Ce se întâmplase de fapt? Instructorul raionului Turda o văzuse cu Matei şi auzindu-i numele şi-a adus aminte de acel ziar unde era publicate articole pe care organizaţia de UTM raională din care făcea parte îl propusese pentru publicare şi astfel păstrase ziarul. A solicitat unei cunoştinţe din Turda să-i aducă ziarul care a ajuns astfel la Zmeurica. Matei nu spusese la prea multe cunoştinţe despre această poezie publicată şi a rămas destul de surprins de intuiţia instructorului din Turda. Ce a urmat în relaţia cu fata, Matei nu a putut să-şi explice! Zmeurica i-a spus că avea ceva presupuneri despre activitatea poetică a lui Matei, dar nu a vrut să intre în discuţii care păreau intime pentru sensibilitatea băiatului.  

După vederea ziarului Matei şi-a adus aminte despre referatul întocmit de preşedintele cenaclului din Turda, când i s-a cerut carnetul de membru UTM, Matei nefiind din raionul care trebuia să acorde avizul de publicare a paginii respective. Fata l-a rugat pe băiat să-i spună mai multe despre acel cenaclu literar din Turda. Matei i-a explicat fetei cum mergea în fiecare luni peste 60 kilometri de la Baia de Arieş la Turda unde aveau loc şedinţele acestui cenaclu. Membrii cenaclului erau dintre cei mai diverşi; actori, jurişti, profesori, muncitori şi chiar elevi. Discuţiile erau aprinse pe marginea creaţiilor membrilor. Preşedintele cenaclului un profesor de la liceul din Turda avea o deosebită grijă ca totul să se desfăşoare în cel mai curat spirit obiectiv. La propunerea sa la şedinţe participau redactori de la ziarul raional Turda Nouă, dar şi instructori PMR sau UTM căci dumnealui propusese o pagină pentru membrii cenaclului care urma să fie aprobată de organele abilitate cu tipărirea ziarului. Zmeurica întreba fiindcă voia să cunoască mai bine procedura ce trebuia urmată pentru publicarea într-un ziar sau revistă. În toiul discuţiei s-a ajuns şi la întrebarea care-l frământă pe Matei în legătură cu ,,noaptea albă.” Fata a trebuit să-i explice că planificase în taină evenimentul şi vorbise cu mătuşa Zamfira ce voia să facă. Aceasta ştiind ce păţise cu altcineva, a lăsat-o să decidă fata despre felul cum avea să procedeze cu Matei. Odată primite informaţiile primite, băiatul nu a mai insistat asupra amănuntelor, evenimentul se consumase. Nu mai era mult şi cursul se va încheia, iar cei doi aveau să se despartă mergând fiecare la raionul său. Fata îl întreba despre munca de miner a lui Matei despre care ştia foarte puţin, cu toate că la Dej exista o salină unde existau şi organizaţii UTM, dar pe care fata le ştia doar din documentele raionului UTM. Se făcuse destul de târziu şi s-au îndreptat spre cantină şi locul de cazare după o zi destul de interesantă, dar şi plăcută pentru cei doi tineri. La despărţire s-au îmbrăţişat urându-şi noapte bună.  

Va urma alt episod...  

Referinţă Bibliografică:
8 ZMEURICA; MICI SECRETE / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1288, Anul IV, 11 iulie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!