CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Amintiri >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 1278 din 01 iulie 2014        Toate Articolele Autorului

5 ZMEURICA; CONFIDENŢE & CUNOŞTINŢE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

5 ZMEURICA; CONFIDENŢE & CUNOŞTINŢE  

 

Relaţiile Matei – Zmeurica continuau sub cele mai bune auspicii. În pauzele de la cursuri cei doi se întâlneau, iar la ora când se aducea suplimentul de la ora zece Zmeurica era prezentă cu ceva în plus. Mâncare era suficientă şi pentru cei mai gurmanzi, dar fata îşi manifesta în acest fel prietenia faţă de Matei. După terminarea meditaţiilor şi conspectelor de după amiază cei doi se retrăgeau pe vreo bancă din jurul căminului sau dacă aveau timp liber plecau în oraş delectându-se cu privitul. Matei începuse să-şi dezlege limba şi îi povestea fetei cam ce planuri avea de viitor. În primul rând voia să intre la liceul seral şi să se decidă dacă va merge la Institutul de Mine din Petroşani. Nu avea în plan căsătoria, căci nu găsise pe cineva care să-l accepte cu ideile sale. Pe de altă parte nici Zmeurica nu avea în plan căsătoria sau cel puţin aşa îi spunea lui Matei. În afara meseriei de miner Matei nu avea alte surse de venit, şi nici vreun sprijin de la părinţii săi, căci tatăl său era căsătorit a doua oară şi mama vitregă nu accepta prea multe legături cu Matei. Timpul însă îşi urma mersul, astfel că intraseră în ultimele zile ale cursului. Într-o seară pe când se întorceau de la un film şi se apropiau de cămine, Zmeurica s-a oprit din mers şi l-a rugat pe Matei să o aştepte puţin. Fata a intrat într-o curte şi s-a făcut nevăzută în noapte. Matei era surprins de atitudinea fetei, căci nu îi spusese nimic despre această vizită. Dar şi mai surprins a fost când Zmeurica a venit fugind şi l-a invitat să intre cu ea. Matei nu o putea refuza, aşa se face că a urmat-o destul de timid în curtea cu pricina, iar mai apoi a văzut o uşă deschisă la care îi aştepta o femeie mai în vârstă, care i-a poftit în casă. Intrarea era direct din curte într-un hol destul de lung iluminat în totalitate. Au intrat într-o cameră unde mai era o fata cam de seama Zmeuricăi. Femeia care-i aşteptase s-a recomandat ca fiind mătuşa Zmeuricăi, iar fata ca fiind verişoara sa.  

Matei era intimidat de noua situaţie şi nu ştia ce să spună. S-a aşezat pe scaunul oferit la o masă mare acoperita cu acea faţă de macrame executată manual, cum era la modă. Odată făcute prezentările atmosfera s-a destins datorită mătuşii prezentate, ca fiind mătuşa Zamfira. Aceasta s-a aşezat la masă, dar fetele au plecat să aducă ceva gustare şi de băut. În scurt timp cele două verişoare aveau să se întoarcă cu tăvi şi pahare, iar mătuşa Zamfira l-a întrebat pe Matei ce vrea să bea vinars sau vin? Matei a roşit şi s-a fâstâcit încât nu ştia ce să spună fiind vădit încurcat de noua situaţie. Scăparea sa a fost în verişoara Tina care parcă ghicea că Matei se încurcase. Aceasta ca o bună gazdă a invitat-o şi pe Zmeurica să ia loc la masă şi a turnat vinul roze în pahare astfel încât să se poată adăuga sifon sau apă minerală. Matei s-a lăsat invitat din nou, fără a îndrăzni să ia paharul din tava de pe masă. Matei se ferea să bea în astfel de ocazii, fiindcă persoanele erau necunoscute şi nu voia să se facă de ruşine sau şi mai rău să o compromită pe Zmeurica. Verişora Tina a turnat peste vinul din pahare şi sifon rece, astfel încât paharul s-a aburit, iar bulele de sifon în contact cu vinul au format în pahare o spumă plăcută la vedere. Matei a spus cu voce destul de tare că întârzie la cămin şi s-ar putea să fie criticaţi. Zmeurica a fost de acord şi a cerut scuze mătuşii Zamfira pentru deranj şi pentru faptul că nu poate sta mai mult. Verişoara Tina însă i-a invitat pe cei doi pentru a doua zi mai devreme. Au băut ce aveau în pahare şi au plecat mulţumind gazdelor pentru ospitalitate. În drum spre cămin Zmeurica i-a povestit lui Matei legaturile de familiei unde fuseseră şi s-a scuzat că nu l-a avertizat mai înainte de intenţia sa de aşi vizita mătuşa de aici din Cluj.  

Va urma un episod nou...  

Referinţă Bibliografică:
5 ZMEURICA; CONFIDENŢE & CUNOŞTINŢE / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1278, Anul IV, 01 iulie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!