AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Amintiri >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 1268 din 21 iunie 2014        Toate Articolele Autorului

2 ZMEURICA; ZIUA DE DEBUT
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

2 ZMEURICA; ZIUA DE DEBUT  

 

Reuniunea a continuat cu noii cursanţi, dar trebuia să se intre în programul cursului, căci în zilele următoare urma ca să înceapă predarea cursurilor politice propriu zise. Astfel că cei peste 300 de participanţi la cursuri împreună cu instructorii lor aveau să intre în programul stabilit. Muzica reuniunii era asigurată de diverse formaţii artistice din Cluj care activau la întreprinderile din oraş. Toată reuniunea era supervizată de regionala de UTM şi prin aceasta de conducerea regională de partid. Matei a fost preluat de Zmeurica şi s-a alăturat grupului din acest raion. Matei nu ştia mai nimic despre Zmeurica, o reîntâlnise din nou din întâmplare şi iată că ea era cea care îl adoptase fără prea multe rezerve. Reuniunea se desfăşura conform programului, dar avea să se termine destul de repede fiindcă participanţii la cursuri aveau să intre în programul stabilit chiar din acea seară.  

Pentru conducerea cursului era destul de greu să controleze pe toţi cursanţii, astfel că toate ordinele se transmiteau prin instructorii din cele nouă raioane ale regiunii Cluj; Aiud, Bistriţa, Câmpeni, Dej, Gherla, Huiedin, Năsăud, Turda şi Zalău. Astfel că cei nouă instructori raionali au fost chemaţi la directoratul cursului condus de unul din secretarii UTM ai regiunii Cluj. Zmeurica era instructor delegat al raionului Dej, avea să afle cu această ocazie Matei. Ea trebuia să fie prezentă la acea întâlnire cu directoratul cursului. Matei a rămas cu fetele din Dej, dar avea să fie chemat şi el la raionul său Câmpeni pentru organizare. Matei era un tânăr timid şi lipsit de relaţiile cu fetele, astfel că era timorat când a rămas în compania fetelor din Dej. Norocul său a fost că nu a trebuit să stea prea mult cu fetele, ci doar a făcut cunoştinţă cu ele, fără însă a reţine vreun nume. Cursanţii au fost cazaţi la căminele studenţeşti din strada Haşdeu unde aveau să şi servească masa în cele zece zile cât avea să dureze cursul. Fiecare instructor a primit un program care trebuia urmat şi respectat întocmai de către participanţii la acest curs. Pentru prima zi nu se stabilise programul de seară, astfel că fiecare era liber să facă ce doreşte. Matei cunoştea Clujul doar parţial şi nu îndrăznea să se aventureze în acea seară, dar spre surprinderea sa, pe când stătea lejer în pat discutând cu ceilalţi colegi de cameră, cineva a ciocănit la uşă, cumva destul de discret. Când cel de lângă uşa a deschis-o, a dat nas în nas cu nimeni alta decât Zmeurica! Matei a sărit din pat şi a întâmpinat-o cu un ,,servus” destul de neauzit de ceilalţi, dar mai ales de el. Zmeurica l-a chemat în holul căminului invitându-l la o plimbare prin complexul studenţesc, care era destul de mare şi pe care Matei nu îl cunoştea. Au găsit o bancă liberă aşezându-se. Discuţiile cu Zmeurica au început destul de timid, căci Matei nu spunea mai nimic, dar a fost salvat de chiar partenera sa. Zmeurica l-a întrebat cum îl cheamă, căci nici el, nici ea nu se recomandaseră vreodată cu vreun nume. Cu această întrebare atmosfera s-a încălzit imediat şi cei doi tineri au devenit mult mai apropiaţi. Zmeurica şi-a spus numele şi Matei pe al său, aşa se face că au devenit cunoscuţi ca de când lumea. Matei şi-a dezlegat limba ca prin minune şi a început să-i povestească primele impresii de când o cunoscuse în tren şi cam ce credea el că este acea Zmeurica, căci i-a spus cum a denumit-o încă de la prima lor întâlnire din trenul spre Moldova. Fata a râs cu mare poftă când a auzit acea poreclă ştiută doar de Matei! Au convenit ca ea să rămână cu noul pseudonim pe care Matei îl alesese şi care sinceră fiind îi plăcea şi ei. Au vorbit mult până când ziua de iulie se terminase şi soarele apusese undeva după dealurile Clujului. Au revenit la căminul studenţesc pentru odihna binemeritată după o zi deosebit de încărcată care avea să aducă multe noutăţi în viaţa celor doi tineri.  

 

Va urma un episod nou...  

 

Referinţă Bibliografică:
2 ZMEURICA; ZIUA DE DEBUT / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1268, Anul IV, 21 iunie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!