AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Amintiri >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 1266 din 19 iunie 2014        Toate Articolele Autorului

ZMEURICA
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

ZMEURICA  

 

Matei călătorise de multe ori pe ruta Cluj – Suceava cu trenul. Acel personal supraaglomerat care lega Ardealul de Moldova folosit de persoane dintre cele mai diverse de la ţărani, elevi, muncitori sau culegători de fructe de pădure, de la zmeură, mure şi afine. Din gara Dej se urcau mulţi călători, din Salva alţii şi astfel trenul spre Moldova se umplea de călători, căci trenul personal venea de la Timişoara, trecând prin Oradea, Cluj, Suceava şi ajungea la Iaşi. Matei era încă elev al unei şcoli profesionale şi după luna de practică mergea în vacanţă. După ce s-a trecut de gara Dej trenul parcă se mai golise, dar avea să se aglomereze din nou după ce treceam de Salva. De prin acele halte minuscule începeau să se urce culegătorii de zmeură. Matei avea un loc într-un compartiment şi după ce trenul s-a pus în mişcare a ieşit pe coridor să-şi aprindă o ţigară. La geamul din faţa compartimentului se aşezaseră mai multe fete care discutau. Matei era cu ţigara şi chibriturile pregătite pentru a savura fumul de tutun. A stat în faţa uşii compartimentului căci nu îndrăznea să despartă grupul de fete din faţa geamului. Din grup se detaşa ca figură şi comportament o fată îmbrăcată simplu cu hainele portului specific zonei. Acest personaj feminin pe care Matei l-a numit Zmeurica le spunea fetelor o întâmplare hazlie căci toate râdeau fără reţinere. Una dintre ele a sesizat că Matei voia să-şi aprindă ţigara şi l-a poftit la geamul deschis. Matei a făcut un gest care le-a surprins pe fete, a băgat chibriturile în buzunar şi ţigara în pachet şi s-a retras în compartiment. Cum aici mai erau locuri libere fetele au năvălit în compartiment, printre ele se număra şi Zmeurica. Aceasta s-a plasat chiar lângă Matei care nu ştia ce să facă. Dar salvarea avea să vină chiar din partea fetei care era de fapt cea mai reprezentativă din grup. A intrat în vorbă cu Matei întrebându-l până unde merge, după care discuţia a continuat fără probleme. Dacă Zmeurica l-a întrebat cum îl cheamă, Matei nu a avut curajul să o întrebe acelaşi simplu lucru. Dar cum trenul îşi continua traseul, fetele s-au alarmat că trebuie să coboare şi astfel locurile s-au eliberat. Matei a rămas cu gândul doar parţial la Zmeurica şi la fetele din tren.  

Timpul a trecut peste lume şi peste Matei. În acel an era deja miner şi lucra la Exploatarea Minieră Baia de Arieş. Raionul UTM Câmpeni l-a trimis pentru cursurile de propagandişti din centrul regiunii Cluj. Pentru un muncitor miner era o oportunitate de a ieşi puţin din monotonia vieţii din micul orăşel transilvan. La aceste cursuri erau trimişi tineri UTM-işti din toate raioanele regiunii Cluj. La deschiderea oficială a cursului din sala Casei de Cultură a Studenţilor din Cluj, Matei avea să observe că în prezidiul oficial se afla o persoană ce îi părea cunoscută; era vorba de aşa numita Zmeurica. Dar se pare că şi Zmeurica l-a observat şi chiar înainte de a se încheia discursurile inaugurale Zmeurica a venit la scaunul unde se afla Matei. L-a salutat întrebându-l dacă îşi aduce aminte de ea? Matei a ezitat, dar a răspuns afirmativ. După ce s-au terminat deschiderea festivă, cursanţii au fost invitaţi la o reuniune tinerească cu muzică şi un bufet la care se serveau sandvişuri distribuite de fiecare instructor raional. Trebuie spus că fiecare grup raional se organiza separat. Între timp Zmeurica s-a apropiat de grupul lui Matei, însoţită încă de câteva fete. Matei nu cunoştea pe nici una din fetele care o însoţeau pe Zmeurica, astfel că Matei a făcut cunoştinţă cu celelalte trei fete. Cei din grupul lui Matei au rămas cumva surprinşi de prezenţa noilor cunoştinţe ale lui Matei. Dar surpriza avea să urmeze căci Zmeurica l-a invitat pe Matei să meargă cu grupul de fete. De aici aveau să urmeze multe alte evenimente petrecute în cele câteva zile de cursuri...  

 

Posibil că vor urma şi alte episoade!  

Referinţă Bibliografică:
ZMEURICA / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1266, Anul IV, 19 iunie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!