CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Jurnal >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 1253 din 06 iunie 2014        Toate Articolele Autorului

  ISTORIE, CULTURĂ PLUS ALTE EVENIMENTE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

ISTORIE, CULTURĂ PLUS ALTE EVENIMENTE  

 

Moldova Nouă este un centru cultural tradiţional, datorită faptului ca fiind singurul oraş din Clisura Dunării aici s-au petrecut multe evenimente culturale. În fiecare toamnă în luna octombrie au loc Zilele Culturii la Moldova Noua, eveniment care în timp a adus multe personalităţi ale culturii româneşti în zonă.  

În anul 1977 s-a deschis la Moldova Nouă o Expoziţie permanentă a dezvoltării istorice pe teritoriul Clisurii Dunării, patronată fiind de Muzeul de Istorie Reşiţa, care după 1990 a preluat toate materialele în administraţie. Dar în zonă existau şi colecţionari particulari care deţineau importante piese numismatice şi documente filatelice. Un exemplu concret este cel al colecţionarului Cezar BOSOANCĂ, numismat şi filatelist. Încă din anii 1970 la Moldova Nouă funcţiona o Asociaţie a filateliştilor care s-a dezvoltat mult în anii 1980, dar s-a pierdut după anul 1990. Această asociaţie având interesante expoziţii cu teme miniere şi geologice.  

Din Moldova Nouă s-au ridicat şi câţiva scriitori consacraţi în timp. O voi aminti aici pe scriitoarea Sofia ARCAN 14 ianuarie 1917 – 27 mai 1992, autoarea a câteva romane în care se descrie viaţa din această zonă. Nu trebuie uitat poetul Sorin GÎRJAN, un alt produs al zonei, care chiar dacă îşi desfăşoară activitatea în Beclean, nu şi-a uitat teritoriul natal, în creaţiile dumnealui găsindu-se elemente autohtone. Trebuie menţionat şi medicul pneuomoftiziolog Ioan NISTORAN cu a sa lucrare destul de vastă; CLISURA DUNĂRII file din istoria ocrotirii sănătăţii, în care sunt scoase în evidenţă evenimentele legate de sănătate în această zonă, cu o documentaţie demnă de invidiat pentru mulţi cercetători în domeniu.  

Oraşul are un Liceu Tehnologic puternic de unde noi tineri îşi vor lua zborul spre a-şi întregi studiile. De fapt foarte multe cadre didactice actuale au terminat studiile liceale la Moldova Nouă, ca şi de fapt foarte mulţi ingineri care funcţionează în zonă sau în alte localităţi ale României. La acest grup şcolar, mi-am terminat şi eu studiile liceale în anul 1972. De asemeni şi ambii mei copii au terminat Liceul aici. Fiul meu Marius a ales ramura mecanică, iar fiică mea Amelia a devenit electronistă. Nu le-am dictat noi familia ce meserie să-şi aleagă, dar aveau asigurate locurile de muncă. Era desigur important să ştii că ai o meserie. Mecanicul din fiul meu s-a concretizat în postul de lăcătuş subteran cu mari eforturi! De ce? Fiindcă se practica şi pe atunci fenomenul – dai ceva, iei postul - ! Chiar după absolvire cadristul nu voia să-l angajeze în meserie, ci voia să fie muncitor necalificat cu toate că alţi fii sau fiice de ingineri sau profesori erau angajaţi pe posturi bune şi călduţe!  

Pe fiul meu l-am luat ca muncitor necalificat subteran, a trebuit să accept un compromis fiindcă trebuia să plece în armată şi trebuia să fie angajat. Nici nu a început bine lucrul şi a fost încorporat şi trimis la un detaşament de muncă prin sudul Olteniei, la Piscul Sadovei pentru culesul de toamnă. De fapt detaşamentul era dirijat de la Pleniţa, locul unde era un fel de ,,batalion disciplinar – al ofiţerilor”. Va daţi seama că aceşti tineri erau supuşi unui regim mult prea sever, dar asta era situaţia. Prin februarie 1987 a fost trimis la minele din bazinul carbonifer Câmpulung Muscel. Nu singular, ci toţi cei care fuseseră încorporaţi în 1986 la Reşiţa, un adevărat eşalon. Patria avea nevoie de cărbune, precum spunea tovarăşul Ceauşescu care angajase armata în acest program,  

Despre acest oraş sunt multe de spus din perioada socialistă, dar şi mai multe despre ce s-a petrecut după 22 decembrie 1989...  

 

Referinţă Bibliografică:
ISTORIE, CULTURĂ PLUS ALTE EVENIMENTE / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1253, Anul IV, 06 iunie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!