AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 1249 din 02 iunie 2014        Toate Articolele Autorului

COLINELE CU LILIAC, UN ROMAN DESPRE MINERIT
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

COLINELE CU LILIAC, UN ROMAN DESPRE MINERIT  

 

Mineritul din România s-a răspândit în secolul XX foarte mult. Au apărut noi centre miniere care trebuiau să alimenteze noua industrie socialistă. Dacă pentru exploatarea cărbunelui aveam centre tradiţionale precum Valea Jiului, minele de minereuri erau reprezentate doar de cele de aur în mare parte, sau de fier. Astfel că noi metale trebuiau scoase la suprafaţă precum cuprul cu asociaţii săi mai slab reprezentaţi în aceste zăcăminte precum aurul şi argintul. Dacă în zona Moldovei aveau să apară minele de la Leşul Ursului cu Uzina de Preparare de la Tarniţa, în Banat avea să fie deschisă un nou centru minier chiar pe malul Dunării, la Moldova Nouă. Totuşi alte centre ale cuprului mai mici erau şi la Altân Tepe în Dobrogea, iar în Oltenia pe lângă marile exploatări de cărbune, avea să se deschidă mina de la Baia de Aramă, cu un nume se vede predestinat, căci aici se exploatase metalul roşu chiar pe vremea lui Mircea cel Bătrân.  

Mina trebuia deschisă şi pusă pe picioare, dar asta s-a amânat din cauza marilor investiţii din alte locuri din România. Aici sarcina de a deschide noua exploatare revine unui experimentat inginer care participase la deschiderea şi punerea în exploatare a zăcământului din Moldova Nouă, de unde plecase în urma unor neînţelegeri cu factorii locali. Aceasta poveste fiind inclusă în romanul JURNAL DIN VIZUINA CU ŞACALI tipărit în 2010, autor fiind inginerul miner Ion BUREŢEA. Inginerul plecase din Moldova Noua pentru a se angaja într-o nouă competiţie în oraşul Baia de Aramă, având în apropiere şi celebrele coline cu liliac. Acesta va fi numele noului roman al inginerului miner, care şi-a menţinut numele conspirativ de Alin Dumbravă din celălalt roman.  

L-am cunoscut pe inginerul miner Ion BUREŢEA încă de la venirea mea în Moldova Nouă, în anul 1966, fiindu-mi conducător tehnic de la şef de sector, la inginer şef sau chiar director pentru scurt timp. În ceea ce urmează doresc să fac unele adnotări la noul roman Colinele cu liliac. Nu m-am îndoit de pregătirea sa profesională nici o clipă, căci ori de câte ori am avut ocazia să ni se dea soluţii tehnice, întotdeauna au fost cele mai bune şi care au dat rezultatele scontate. Numirea dumnealui în deschiderea noului obiectiv de la Baia de Aramă a fost o alegere cum nu se poate mai nimerită, căci era cunoscut de centrală şi minister, ca un inginer bine pregătit profesional.  

Romanul Colinele cu liliac este o cum nu se poate mai buna radiografie a unei perioade prin care trece atât autorul dar şi colaboratorii dumnealui. Sunt descrise uneori cu lux de amănunte portrete de muncitori, maiştri sau ingineri. Sunt aduse în faţa cititorului peisajele mirifice ale Munţilor Cernei, pentru foarte mulţi cititori necunoscute. Autorul realizează o frescă veridică a timpului respectiv, dominată fiind pe atunci de partidul unic, care prin unii dintre reprezentanţii săi aduceau fie servicii statului român, sau dimpotrivă prin mijloace mai puţin ortodoxe puneau piedici mersului înainte. Fiind fost lucrător în minerit, citind romanul am putut să-mi dau seama de multe evenimente cuprinse în roman, pe care inginerul miner le-a redat cu multă autenticitate. Sunt în posesia ambelor romane primite de la autor. Trebuia să scriu mai demult această minimă prezentare, însă evenimentele survenite neaşteptat în familia mea au făcut ca să nu fiu chiar aşa de prompt. Domnule inginer Ion BUREŢEA, am să vă păstrez un respect veşnic, pe care îl meritaţi pe deplin, atât ca şi conducător tehnic dar şi ca poet şi scriitor. Recomand cu deosebită plăcere scrierile dumneavoastră fiind de o frumuseţe spirituală deosebită.  

 

Prezentare realizată de poetul Mihai LEONTE fost miner, evoluând până la maistru principal miner, actualmente pensionar.  

 

Referinţă Bibliografică:
COLINELE CU LILIAC, UN ROMAN DESPRE MINERIT / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1249, Anul IV, 02 iunie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!