CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Interviuri >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 1227 din 11 mai 2014        Toate Articolele Autorului

Interviu cu poetul Mihai LEONTE realizat de Edera ZVÎNCĂ
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Interviu cu poetul Mihai LEONTE realizat de Edera ZVÎNCĂ

Versiunea în limba română  

1. Edera ZVÎNCĂ  

Domnule Mihai LEONTE, cum aţi descoperit poezia şi ce v-a atras spre aceasta?  

- Mihai LEONTE  

Am început să citesc imediat ce am învăţat carte. Poezia am descoperit-o citind pe acei poeţi romantici, începând cu Mihai EMINESCU, Mihail LERMONTOV, George Gordon Byron, Heinrich HEINE. Dacă în şcoala elementară citeam proză, ajungând la şcoala profesională am început să citesc mult mai multă poezie. Asta datorită faptului că am fost însărcinat să scriu texte pentru brigada artistică a şcolii profesionale. Am devenit astfel un autor de poezie. De fapt prima mea poezie a fost; MAMA scrisă în 1958.  

2 Edera ZVÎNCĂ  

Deschiderea spre lume a poeziei lui Mihai LEONTE – cum a început?  

- Mihai LEONTE  

Dacă în şcoala profesională scriam texte strict direcţionate, ajuns la Baia de Arieş, unde am reuşit să intru la liceul seral, am descoperit alte faţete a literaturii şi implicit a poeziei. Profesorul de limba română m-a remarcat îndemnându-mă să scriu. Concomitent participam şi la şedinţele cenaclului literar PAVEL DAN din Turda, deplasându-mă săptămânal la Turda, peste 60 kilometri, unde am primit o îndrumare de la profesorul Pavel RANGA. Am debutat în ziarul TURDA NOUĂ în 4 iunie 1963 cu poezia ARTIST ÎN MINERIT.  

3. Edera ZVÎNCĂ  

Ce reprezintă, din perspectiva dumneavoastră, poezia pentru fiinţa umană?  

- Mihai LEONTE  

Poezia pentru fiinţa umană reprezintă un adevărat subterfugiu spre visare, dar şi implicare în realitate. Observăm că fiecare cititor de poezie devine el însuşi un virtual poet! Dacă nu ar exista poezie, umanitatea ar deveni mult mai săracă. Poezia îmbogăţeşte spiritul uman, redându-i acel optimism de care fiecare individ, luat separat, are o absolută necesitate.  

4. Edera ZVÎNCĂ  

Ce vă inspira în scrierea poemelor, în crearea acestor ,,pansamente pentru suflet” ?  

- Mihai LEONTE  

În scrierea versurilor în general m-a preocupat descrierea realităţii, chiar dacă am unele creaţii înclinate spre visare. Poeziile mele despre minerit, meserie în care am lucrat peste 30 ani, au fost şi au rămas de o realitate sinceră, dar şi pline de acea visare specifică anilor tineri. Mare parte din poeziile mele sunt dedicate iubirii. Iubirea este un tablou imens prin care un poet îşi poate etala felul în care percepe o relaţie inter umană, care ne însoţeşte întreaga viaţă.
 

5. Edera ZVÎNCĂ  

Cum explicaţi sintagma „scriitor contemporan”?  

- Mihai LEONTE  

Sintagma de scriitor contemporan a fost frecventă în toate timpurile, deci traducerea ei în realitate ar fi că scrii ceea ce trăieşti în viaţa zilnică. Fuga de a scrie ceea ce vezi este o fugă din viaţa cotidiană a scriitorului însuşi. Scriitorul contemporan poate fi bine primit de publicul cititor, dar poate deveni mult mai citit în viitor.  

6. Edera ZVÎNCĂ  

Ce trebuie sa facă un scriitor ca să rămână în memoria timpului?  

- Mihai LEONTE  

Pentru a rămâne în memoria timpului este ceva care îşi doreşte fiecare autor în parte. Dar nu autorul decide acest lucru. Cititorul va decide în viitor cine va fi acel autor ce va fi citit. Dacă acel autor a scris despre viaţă, aceasta va fi mereu actuală, chiar dacă va fi plasată în epoci diferite. Nu vor fi uitaţi nici cei care scriu despre istorie, adică despre evenimente petrecute în epoca în care a trăit autorul.  

7. Edera ZVÎNCĂ  

Ce planuri aveţi pentru viitor?  

- Mihai LEONTE  

Sunt la o vârstă când planurile de viitor trebuie să fie cât mai repede aplicate. Încă mai scriu şi am în pregătire un nou volum; MEMENTO AUSTER, care va fi tipărit în acest an 2014, fiind aproape definitivat. Am totuşi o vârstă destul de ridicată, adică peste 73 ani. Am de complectat multe povestiri în proză, ceea ce mă face să cred că voi reuşi să le termin cât timpul îmi va permite şi să reuşesc să le şi tipăresc.  

8. Edera ZVÎNCĂ  

Vă mulţumesc pentru răspunsurile la aceste întrebări şi aş vrea să încheiem interviul cu un gând adresat cititorilor dumneavoastră!  

- Mihai LEONTE  

Cititorii reprezintă pentru mine cei mai buni critici. Doar dumnealor, dacă sunt mulţumiţi de ceea ce citesc scris de mine, vor vorbi cu dragoste despre scrierile mele. Din acest motiv le transmit mulţumirile mele pentru că mă citesc şi îmi apreciază scrierile mele. Tuturor le doresc să fie OPTIMIŞTI ŞI CUMPĂTAŢI. Vă mulţumesc şi dumneavoastră, pentru că v-aţi gândit să aduceţi spre cunoştinţă tinerilor, despre existenţa unui autor pe lângă care treceţi, acordându-i o atenţie în plus.  

 

Referinţă Bibliografică:
Interviu cu poetul Mihai LEONTE realizat de Edera ZVÎNCĂ / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1227, Anul IV, 11 mai 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!