AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Scriitori >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 1220 din 04 mai 2014        Toate Articolele Autorului

Prozatoarea Sofia ARCAN 14 ianuarie 1917 - 27 mai 1992
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Prozatoarea Sofia ARCAN 14 ianuarie 1917- 27 mai 1992

Cât de mult ne amintim de cei care s-au născut pe aceste meleaguri dunărene? Se pare că îi uităm foarte repede. Oare nu e de datoria noastră să ne amintim mereu de cei care au scris despre aceste locuri? Este cazul unei scriitoare care a debutat încă înainte de apariţia acelei culturi proletcultiste, cum i s-a spus la vremea respectivă. Voi încerca să o prezint pe cea care a fost Sofia ARCAN, născută la 14 ianuarie 1917, în Moldova Nouă, judeţul Caraş-Severin, decedată la 27 mai 1992, în Timişoara.
Membră a Uniunii Scriitorilor din România.
Debutează la 18 ani, deci în 1935 la revista ,,Fruncea” şi cu fragmente în revista Vremea.
Debut editorial cu volumul; Iana hoinara, roman (Timişoara, Editura Contemporană, 1943), avea 26 ani, şi se părea că viitorul ei literar era asigurat. Chiar dacă a colaborat la diverse reviste literare bănăţene precum Scrisul bănăţean şi Orizont un nou roman avea să-i apară de abia în 1975 Neştiutele noastre iubiri, roman (Timişoara, Editura Facla, 1975) urmate de romanele; Singură în bătaia lunii, roman(Timişoara, Editura Facla, 1977), Vara suferinţelor, roman (Timişoara, Editura Facla, 1980), Joc întrerupt, roman (Timişoara, Editura Facla, 1986),
A participat şi la diverse volume precum; Glasul cetăţii, antologie de poezie şi proză (Timişoara, Editura Facla, 1986),
Crinul - Cofetărie pentru doamne. Prozatoare timişorene contemporane (Timişoara, Editura Eubeea, 1997).
A obţinut Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Timişoara pe anul 1975.
Postum îi apare volumul; Ora ireală, roman (Timişoara, Editura Popa’s Art, 1996).
Prozatoarea Sofia ARCAN a scris despre zona Banatului aşa cum avea să declare într-un interviu realizat de cunoscuta ziaristă Brânduşa ARMANCA, publicat în revista Orizont în 1984. Cei despre care a scris fiind în general oamenii care munceau din greu prin pădurile Banatului. Romanele sale au şi un pronunţat caracter autobiografic, având în vedere că soţul scriitoarei este de profesie inginer silvic.
Despre proza scrisă de femei se poate spune că e mult de scris, dar e şi mai greu să aduci în prim-plan o scriitoare dintr-o zonă unde apariţia la timpul respectiv a unei scriitoare era destul de surprinzătoare.  

 

Prezentare realizată de poetul Mihai LEONTE  

Membru al Ligii Scriitorilor Filiala Banat Timişoara  

Referinţă Bibliografică:
Prozatoarea Sofia ARCAN 14 ianuarie 1917 - 27 mai 1992 / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1220, Anul IV, 04 mai 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!