CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Jurnal >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 1202 din 16 aprilie 2014        Toate Articolele Autorului

CHIŢIBUŞURI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

CHIŢIBUŞURI  

 

Termenul acesta de chiţibuş poate fi interpretat în diverse moduri. Are o înţelegere foarte largă cu toate că multora li se atribuie pe nedrept. Te ocupi de chiţibuşuri se spune! În fond aceste chiţibuşuri de cele mai multe ori sunt necesare!  

În trecut la băcăniile din sate sau târguri se vindeau chiţibuşuri! Care erau acestea? Se vindea şi se găseau în aceste băcănii; ace şi aţă de cusut, chibrituri, sare, gaz lampant, bomboane, şi multe alte mărunţişuri care în aparenţă nu le dai vreo importanţă dar sunt necesare traiului unui om obişnuit. Ce nu se găsea în băcăniile săteşti se putea găsi în băcăniile din târgurile de tot felul.  

Dar venind mai în zilele noastre îmi amintesc nişte întâmplări cu oameni care datorită unor întâmplări au devenit chiţibuşari! Un prieten al meu mai în vârstă care fusese normator o viaţă întreagă, în momentul ieşirii la pensie nu ştia cu ce să-şi ocupe timpul liber! Astfel că a început să întrebe în stânga şi în dreapta cu ce se ocupă ceilalţi pensionari. Cum în oraş nu erau alte modalităţi de umplere a timpului liber a găsit pe un alt pensionar care se ocupa de traforaj. Era chiar un vecin de al său, fost miner. Acesta executa tot felul de mici obiecte din placaj pe care apoi le pirograva şi când avea o oarecare cantitate, mergea cu respectivele obiecte la vecinii noştri sârbi. Avea de multe ori succes cu acele obiecte, dar de multe ori nu le putea vinde!  

Un alt personaj era un fost antrenor de box care în timpul liber aduna multe mărunţişuri din acelea pe care le numim chiţibuşuri ca; ascuţitori de creioane, fel de fel de bricege sau lucruri care nu prezentau prea mare importanţă. Astfel îşi umplea buzunarele hainelor şi trecea graniţa fără ca măcar vameşii să-l întrebe prea multe. Planifica mersul în fosta Iugoslavie doar în acele zile când era târg şi începuse să aibă clienţii săi fideli, astfel că în scurt timp îşi epuiza stocul de marfă şi se întorcea cu un câştig minor, dar câştig. Îi făcea plăcere să facă asta.  

O altă categorie de chiţibuşari pot fi numiţi şi colecţionarii de timbre, de cutii de chibrituri sau tot felul de etichete de la anumite obiecte sau chiar nasturi! Astfel se face că această chiţibuşărie devine un fel de pasiune, în termeni mai noi acel hoby al celor care nu au altă ocupaţie.  

Fiind elev al şcolii profesionale îmi trebuia şi mie bani, de un film sau de alte lucruri de care aveam nevoie. Cum de la părinţi nu primeam nici un sprijin, mă mulţumeam să mă ocup de chiţibuşării. Mă abonam la ziarul Sportul popular, cum era numit pe atunci, şi mulţi ucenici voiau să-l citească, astfel că din citirea ziarului adunam ceva bănuţi care îi drămuiam cu mare grijă.  

Azi chiţibuşăria poate să însemne cu totul altceva! Tot felul de şiretlicuri sau tertipuri sunt catalogate drept chiţibuşării. Sunt destul de multe de spus despre un cuvânt mult circulat.  

Eu ca simplu observator, l-am adus în atenţia cititorilor pentru a vedea ce spun şi alţii.  

Referinţă Bibliografică:
CHIŢIBUŞURI / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1202, Anul IV, 16 aprilie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!