CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Reportaj >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 1181 din 26 martie 2014        Toate Articolele Autorului

ZIUA MONDIALĂ A POEZIEI MARCATĂ ŞI DE BISERICĂ
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

ZIUA MONDIALĂ A POEZIEI MARCATĂ ŞI DE BISERICĂ  

 

Pentru sărbătoarea Bunei Vestiri am fost invitat de preotul paroh Remus CÂTA la o manifestare organizată de Biserica Adormirea Maicii Domnului. Ca un bun credincios am răspuns acestei onorante invitaţii. Ştiam doar că preoţii parohiilor noastre, din care fac şi eu parte, aveau un proiect în care erau implicaţi copii credincioşilor. Ajuns devreme la lăcaşul de cult, mai precis biserica încă în construcţie din Oraşul Nou, aveam să constat că era prezentă multă lume. De la copiii implicaţi în acest proiect numit SUFLET DE COPIL, dedicat sfintei sărbători a Bunei Vestiri, dar şi mulţi credincioşi din oraş.  

În sala de la subsolul bisericii, care este amenajată pentru slujbele religioase din duminicile şi sărbătorile creştin ortodoxe, erau adunaţi deja copii şi părinţi, cât şi alţi credincioşi. Prezenţi erau şi preoţii parohiilor, cucernicii preoţi Remus CÂTA, Laurenţiu PANCIU, dar am avut surpriza să-l întâlnesc la această manifestare şi pe Protopopul de Moldova Noua preotul Bogoliub MARTINOVICI căruia i-am fost prezentat de preotul Remus CÂTA.  

Deschiderea acestei manifestări cultural religioase, a fost realizată în stilul ritualului bisericesc de către preotul Remus CÂTA, care a ţinut să precizeze că are un invitat în persoana poetului local Mihai LEONTE, ca semn, că doar cu câteva zile în urmă, adică pe 21 martie 2014 s-a sărbătorit Ziua Mondială a Poezie în întreaga lume. Fiind dat startul acestei manifestări deosebite, cei prezenţi au avut ocazia să vadă la lucru pe tinerii elevi de la mai multe şcoli din oraşul Moldova Nouă, care au prezentat auditoriului cântece religioase adecvate marii sărbători a Bunei Vestiri, poezii dedicate evenimentului religios, creaţii personale ale tinerilor elevi. Participând la această manifestare religioasă, mi-am amintit că atunci când eram copil, cu puţin timp înainte de 1948, preotul Gavril Apostol din satul meu natal Petia, organiza frecvent astfel de manifestări religioase, care ulterior au fost interzise.  

În cadrul acestui program emoţionant şi plăcut credincioşilor, am fost invitat de către preotul Remus CÂTA, să-mi prezint activitatea mea literară pe care o desfăşor de mai multă vreme în acest spaţiul al Clisurii Dunării. Am vorbit despre scrierile mele dedicate cititorilor de pretutindeni, despre oamenii locului, despre cei cu care am scos din adâncuri cuprul necesar multor activităţi economice. Am menţionat în mod explicit că am fost sprijinit în tipărirea celor peste 2200 pagini, cuprinse în aproape 20 volume de către Consiliul Local şi Primăria oraşului Moldova Nouă, prin grija domnilor primari inginer Matei LUPU şi doctor inginer Ion CHISĂLIŢĂ, aducându-le sincere mulţumiri. Cu această ocazie am înmânat câtorva elevi participanţi la acest proiect din volumele mele tipărite. Volumul antologic de poezie MĂRTURII ADIACENTE, l-am oferit prea cucernicului Protopop de Moldova Nouă, Sfinţia Sa preotul Bogoliub MARTINOVICI. Am împărţit şi foi volante cu diverse poezii ale mele credincioşilor prezenţi.  

 

Articol realizat de către poetul Mihai LEONTE, unul din credincioşii din oraşul Moldova Nouă.  

 

 

Referinţă Bibliografică:
ZIUA MONDIALĂ A POEZIEI MARCATĂ ŞI DE BISERICĂ / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1181, Anul IV, 26 martie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!