CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Stihuri > Momente >  


Autor: Rodica Elena Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 896 din 14 iunie 2013        Toate Articolele Autorului

MIHAI EMINESCU

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Omenirea poate cere iertare?

 

I-au fost daţi lui Eminescu doar 39 de ani.  

A adunat în ei:  

sori cǎlǎtori, luceferi şi flori albastre,  

geneza, apocalipsa şi timpul estetic,  

lacul, cetina şi teiul sfânt,  

salcâmul, buciumul şi trandafirul,  

îngerul, demonul şi visul,  

luna, lumânarea şi steaua,  

balta, trestia şi pǎrul de aur,  

obrazulca mǎrul, ochii mari şi mâna rece,  

Venere, Madona şi amintirea,  

marea, moartea şi plopul.  

O listǎ nesfârşitǎ a lui trei în multiplicare şi iar multiplicare, în continuǎ reaşezare.  

Azi îl chemǎm pe cel treaz cu spiritul sǎ audǎ vocile celor pe care i-a cântat. Poate ne influenţeazǎ sǎ nu mai semǎnǎm un asemenea tip de pesimism.  

Sorii cǎlǎtori: „Nu ne mai aşteaptǎ mǎrile eminesciene, sǎ ne prǎbuşim în ele. Valurile lor au inundat nisipul clepsidrelor şi noi vedem cum timpul curge mai repede prin sufletul omului.”  

Luceferii şi cetina: „Brazii eminescieni au fost duşi la cǎpǎtâiul dalbilor pribegi. Noi nu mai rǎsǎrim din umbrǎ de cetini. Ne e deschisǎ mai larg calea spre mlaştina umanǎ.”  

Florile albastre: „Nu mai suntem «dulci minuni». Ne-a rǎmas tristeţea repetǎrii continue a versului: «Totuşi este trist în lume». Ecoul ne rǎspunde cu vechea variantǎ eminescianǎ: «Totul este trist în lume»”.  

Geneza: „Odihna celui nepǎtruns s-a încheiat. Din prea multǎ energie «galaxiile de lumi pierdute vin din sure vǎi de chaos» atrase nu de dor de viaţǎ, ci de dorinţa creǎrii haosului în mintea omului”.  

Apocalipsa: „Nu mai e necesar sǎ se întunece «catapeteasma lumii», fiindcǎ s-a înnegrit gândul omului aducǎtor de rǎu.”  

Timpul estetic: „Nu mai e nevoie de o regresiune în timp, nici de o proiecţie în viitorul neştiut pentru a vedea frumuseţea naşterii şi a prǎbuşirii lumii, fiindcǎ oamenii nu mai au ochi pentru adevǎrata frumuseţe, cea ieşitǎ din luminǎ.”  

Lacul: „Nu mai sunt încǎrcat cu nuferi galbeni, nu mai cutremur o barcǎ. Sunt plin de mioarele oierilor, care-mi dau jertfe c-au înjurat «prin şapte ochi de flaut».  

Teiul sfânt: „Nu mai am flori argintii sǎ curg «o dulce ploaie/ Pe creştetele a doi copii/ Cu plete lungi bǎlaie.». Îmi pângǎresc aura trecǎtorii asfaltului cu paşii apǎsaţi, dar cu sensibilitatea şubrezitǎ. ”  

Salcâmul: „Nu mai am sub aripǎ o îndrǎgostitǎ cu ochii mari ce «catǎ-n frunza cea rarǎ». Am nişte oameni – albine ale materiei, ce-şi mǎresc averile înţepându-mi florile mai ales cu un cot şi cu o limbǎ tot mai ascuţitǎ.  

Buciumul: „Nu mai am dealul de pe care sunetul de jale sǎ se apropie de muzica sferelor. Prǎpǎstiile sufleteşti ale oamenilor sunt atât de adânci încât sunt redus la tǎcere.”  

Trandafirul: „Nu mai sunt aruncat de-o copilǎ în «unda fermecatǎ» pentru a-i aduce chipul iubitului. Sunt dus în buchete, în casele cucoanelor, dar mǎ simt artificial, aşa cum artificiale şi convenţionale sunt privirile, cuvintele şi gesturile lor.”  

Îngerul şi demonul: „Nu mai putem veni cu seninul «scǎldaţi în foc de soare, plutind în adevǎr», fiindcǎ mulţi nu mai au nevoie de adevǎr, de luminǎ. Preferǎ un paravan între ei şi alţii urzit tot mai mult cu fire de întuneric.”  

Visul: „Nu mai înlesnesc întâlnirea îndrǎgostiţilor din lumi incompatibile. Dacǎ omul devine tot mai des incompatibil cu el însuşi, cu cine sǎ-l mai pun faţǎ în faţǎ?”  

Luna: „Nu mai pot fi «regina nopţii», fiindcǎ nu vreau sǎam un regat care, sub lumina mea, şi-ar arǎta şi mai tare colţii, în lǎtratul demagogic tot mai vehement.”  

Lumânarea: „Cu «gene ostenite» mi se sufla flacǎra pentru cǎ el trecea din timpul individual al ceasornicului în timpul universal strǎjuit de lunǎ. Azi nu mai simt un prag, nu mai fac o trecere spre reverie. Cine sǎ mai contemple în galopul existenţial?”  

Steaua: „Am amintit mereu «stinsul amor». Azi mulţi au uitat cǎ iubirea poate avea înǎlţimea şi lumina stelei chiar şi în cǎdere.  

Balta: „Nu mai sunt înfrumuseţatǎ de o «lebǎdǎ murindǎ». Îmi ascult colcǎielile şoptite ale celor cu inima ascunsǎ”.  

Trestia: „Rǎsǎrea sprinţarǎ iubita dintre multele-mi verticalitǎţi. Azi, omul, în general, nu se mai vrea «o trestie gânditoare», vrea o verticalitate doar în a-şi atinge ţinta.”  

Pǎrul de aurşi obrazul ca mǎrul: „Purtam în plete flori albastre, flori de tei şi stele. Azi, e tot mai auriu pǎrul, dar nu mai împodobeşte obraji roşii ca mǎrul, ci pǎmântiul ten al celui ros pe dinǎuntru de viermele invidiei, al neputinţei, al pǎcatului.”  

Ochii mari: „Nu mai sunt azi «cât istoria noastrǎ». Nu mai sunt cei ai cunoaşterii, ci ai curiozitǎţii bolnave de banalitate.”  

Mâna rece: „Veneam de dincolo şi totuşi mângâiam. Azi se strâng mâini reci – nu semnul sinceritǎţii – ci al imensei distanţe sufleteşti chiar şi în unirea lor.”  

Venere şi Madonǎ: „Am fost «divinizarea frumuseţii de femeie», am fost pictatǎ pe o pânzǎ purtând «diademǎ de stele». Am fost femeie ca «prototip al îngerilor din senin». Azi modele, prototipuri ale frumuseţii rar mai existǎ. S-a perimat noţiunea de pur.”  

Amintirea: „Eminescu s-a vrut troienit «cu drag de aduceriaminte». Azi mulţi vor sǎ aibǎ amnezie, fiindcǎ îşi amintesc prea des de lucruri necugetate.”  

Mareaşi moartea: „În testamentul literar «Mai am un singur dor», eul liric eminescian şi-a dorit marea aproape. «Asprul meu cânt» nu-i perturbǎ liniştea. Azi oamenii au talazurile în ei şi izbirile necontenite îi fac sǎ se simtǎ stabilopozi, deci pietre cu duritatea acestora.”  

 

PLOPUL  

 

I-am fost martor  

îndrǎgostitului  

ce-a aşteptat  

«o şoaptǎ de rǎspuns»,  

pentru a se putea aprinde  

candela iubirii pe pǎmânt.  

Azi vreau sǎ nu vǎd,  

sǎ nu aud,  

sǎ nu simt ce se aprinde  

la nivelul egoismului existenţial.  

Referinţă Bibliografică:
MIHAI EMINESCU / Rodica Elena Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 896, Anul III, 14 iunie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Rodica Elena Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Rodica Elena Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!