CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1077 din 12 decembrie 2013        Toate Articolele Autorului

Mihai Drimbe. A înveşnicit muzica pe fruntea unui oraş
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Asemănările sunt, în fond, variante ale deosebirilor, fie intersectate de coincidenţe, fie cu origine intergrupală a rădăcinilor; asemănările sunt fasciculele concretului divizat, repetat de la complexitate la simplitate, uneori la o mică distanţă de identic. În niciun caz, copia nu e o asemănare de valoare, ci substituire, pe când asemănarea din coincidenţă, combinare sau origine este lucrul semnificant al naturii, existent în infinită sinteză, fără a şti că există, de cele mai multe ori.  

Asemănarea care ne apare ca o ordine a lumii vii, cea mai frecvent întâlnită este aceea dintre părinţi şi copii, sau dintre fraţi. E o forţă neexplicativă a amintirii de a mai păstra chipurile şi după ce ele dispar insurmontabil unde maximul inteligenţei umane nu are niciun rezultat de cunoaştere necontestabilă.  

Cunoscându-l îndeaproape pe profesorul dirijor Mihai Drimbe, o lumină prestabilă pentru oglinda culturală a oraşului Buhuşi, personalitate model pentru localitatea în care a vieţuit şi creat în cea mai mare parte din viaţă şi în care şi-a întemeiat şi familia, chiar şi după dispariţia sa, deşi am puterile memoriei vizuale epuizabile, nu îmi lipseşte chipul său, pentru că îl întâlnesc adeseori şi azi: se identifică uşor şi cu plăcută regăsire în chipul fiicei dirijorului, doctoriţa Mihaela Colbeanu.  

Am, din această privinţă, tendinţa de a rămâne fixat cu ochii la ea, pentru că mi-i dor de cel care a fost muzicianul ce aproape că a geometrizat arta dirijorală prin aer, cu bagheta, redându-i o grandoare coregrafică, geometrizată, matematizată, eleganţă şi rigoare pe care numai exactitatea ştiinţifică o poate!  

Trebuie întotdeauna luată în seamă nevoia rememorării artiştilor. Aceasta face o apropiere între cei interesaţi de resorturile profunde, prestigioase, ale artei dintr-o perioadă mai îndepărtată sau mai apropiată şi cei care au făptuit-o.  

Sunt în această ţară aşezări omeneşti strămutate cu totul în alte locuri, în timp ce altele au dispărut definitiv, în anumite conjuncture istorice. Dar, dăinuirea de veacuri a celor care nu au trecut prin distrugere sau pieire aduce azi o mărturie deplină despre cei care le-au construit şi păstrat, înfruntând vremurile cu cea mai veritabilă armă: credinţa în dreptul la viaţă, artă şi cultură.  

Dincolo de unele deosebiri de vederi, de la o reflecţie la alta, în relaţia dintre o opinie şi altă opinie, unele încordate de gândul greşit că lumea începe şi se termină cândva şi cu cineva, personalităţile fiecărei localităţi trebuie să dea în multe rânduri şi feluri o replică explicită sau implicită tendinţei periculoase de dezarmare şi discontinuitate a culturii şi artei, într-un spaţiu în care, în ciuda unor vicisitudini, ele au rămas indivizibile şi definitive. Toate aşezările se precipită şi dăinuie, într-o simfonizare a culorilor şi ritmurilor, iar oamenii care le locuiesc, de ieri şi de azi, sau cei din viitor, nu pot şi nu trebuie să uite niciodată că fiecare cetate a dat, dă şi va da lumii oameni pe care, dacă îi cinsteşte, îşi primeşte un prestigiu.  

Născut la Husasău de Tinca, din Bihor, la 25 iulie 1925, profesorul dirijor Mihai Drimbe s-a stabilit din anul 1950 la Buhuşi, în judeţul Bacău, oraşul căruia i-a compus rapsodii din briza Bistriţei şi i le-a cântat în răsunetul alămurilor, la chioşcul din parc. Şi-a început activitatea artistică în timpul stagiului militar, la fanfara unităţii. Venit la Buhuşi, drept un tânăr necunoscut, într-un oraş în care aproape toţi locuitorii erau muncitori textilişti şi-a căutat mai întâi de toate locul său, singurul în care i se puteau cristaliza idealurile. Şi l-a aflat la ansamblul „Suveica”.  

Începând cu ritmurile fanfarei şi cadenţa ostăşească a pasului de defilare, tamburul major Mihai Drimbe s-a dedicat total brigăzilor artistice muncitoreşti, cum era pe atunci, pe care le-a cernut cu o sită deasă. Strânse într-un mănunchi, florile au corole cu văpăi de culori, beţii de miresme, frunze, muguri, tulpini, dar şi spini. Astfel, multe dintre acele manifestări culturale de masă, de altădată, purtau în sine, în măsura în care erau realizate profesionist, şi valenţele unui act cultural şi artistic.  

Mai târziu, Mihai Drimbe a absolvit Conservatorul de Muzică „George Enescu” din Iaşi. În timpul studenţiei, apoi ca profesor de muzică a condus coruri şi orchestre, având cu ele numeroase participări în spectacole, emisiuni televizate, festivaluri... a compus melodii şi versuri.  

A înşirui tot ceea ce a izbucnit din inima profesorului dirijor şi compozitor Mihai Drimbe, zbuciumată până la ultima palpitaţie, tot ce a descătuşat în muzica lui, nu se poate, pentru că destinul i-a întins pulbere stelară pe bagheta vijelioasă.  

A avut o familie frumoasă în mijlocul căreia a redobândit liniştea risipită fără măsură, pe scenă, cu trude, surâsuri şi suspine. Oraşul Buhuşi şi-ar frânge propria-i tulpină dacă l-ar uita vreodată. Muzicianul şi-a lăsat freamătul lăuntric şi amintirile sale soţiei, care i-a vegheat visul în raza candelei nestinse din suflet, până în ultima clipă de viaţă când, în vara anului 2013, a plecat pe drumul sperat îndelungat timp de ea, a fi al întâlnirii veşnice cu omul de care i-a fost atât de dor!  

A lăsat copiilor săi un nume şi o responsabilitate! Fiica, Mihaela Colbeanu este medic, tot un artist al alinării pătimirilor care dor în trup, după cum muzica urcă balsam către durerea spiritului; fiul, Onucu este matematician, un matematician visător, sau un visător matematician...! Are publicate mai multe cărţi pline cu cifre, precum un portativ nins cu puncte ovale, ca dintr-un stilou scuturat.  

Oraşul Buhuşi, cu ritmurile şi culorile sale are cunună dalbă, reaşezată prin muzică, acolo unde dirijorul a înveşnicit-o: pe fruntea lui! (Aurel V. ZGHERAN aurel.vzgheran@yahoo.com)  

Referinţă Bibliografică:
Mihai Drimbe. A înveşnicit muzica pe fruntea unui oraş / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1077, Anul III, 12 decembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!