CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Marturii >  



MIHAI CĂTRUNĂ-MAESTRU SPIRITUAL
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Îl îndrăgesc pe Aivanhov din care voi reda câteva citate pentru a-l caracteriza pe Mihai Cătrună: “Pentru un discipol, a-şi întâlni Maestrul înseamnă a găsi o “mamă” care acceptă să îl poarte nouă luni, pentru a-l “naşte” Lumii Spirituale. Odată ce s-a “născut”, adică s-a trezit , ochii săi descoperă frumuseţea Creaţiei. Unii oameni cred că un Maestru este perfect ... ”Se crede că el nu are nevoie nici de somn, nici de mâncare, nici de cuvinte de apreciere ... Aceasta este greşeala pe care o fac cei din preajma unei asemenea fiinţe. “Diferenţa este că la un Maestru conştiinţa este mult mai vastă decât la majoritatea oamenilor: el are un ideal, puncte de vedere superioare şi, mai ales, a ajuns la o perfectă stăpânire de sine. După dezinteresul său veţi recunoaşte un adevărat Maestru”. Dar ... pe lângă adevăraţii maeştri există impostori şi şarlatani pregătiţi să profite de naivitatea oamenilor ... mai ales cei cu “diplomă... În orice caz , „diploma” pe care o posedă artistul Mihai Cătrună nu este una care poate fi ştearsă sau distrusă. „Diploma” lui este „amprenta” pe care o lasă pe fiecare lucrare a sa ... E o „diplomă” primită de la Dumnezeu.  
  
Când albumul „Alchimia frumosului în grafica şi pictura lui Mihai Cătrună” a fost aproape finalizat ... l-am postat pe Calameo. Între timp, am rugat două femei-pictor(pe care le admir ) să răsfoiască albumul(deşi ele îi cunosc lucrările maestrului) apoi să scrie câteva cuvinte referitoare la artist şi lucrările lui ... Le-am explicat că eu nu sunt artistă ca domniile lor, de aceea am nevoie de părerea lor ca specialiste ... Deşi în particular par două femei drăguţe şi amabile ... pe mine nu m-au învrednicit cu nici un răspuns ...  
  
Vă cer, public, scuze, dlor. Constanţa Bălaşa-Donosă şi Liliana Năstase Brătescu! M-am simţit atât de frustrată, doamnelor!!!!! 
  
Mă înclin , public, cu adânc respect şi admiraţie în faţa dnei Viorela Codreanu Tiron şi dlui. Emanuel Pope ... a căror verticalitate o admir.  
  
Mă veţi întreba, şi pe bună dreptate, ce am avut cu Mihai Cătrună? De ce m-am înfuriat pe el ... riscând să pierd un prieten de suflet şi un colaborator?! Ei, bine, pentru dezinteresul lui, pentru generozitatea de-a dreptul prostească(iartă-mă, Mihai) şi pentru încrederea în oameni. Adeseori, i-am reproşat lui Mihai faptul că se pune la „dispoziţia” oricui îl solicită ... M-a înfuriat lipsa de solidaritate dintre artişti(L.N.Brătescu îi este prietenă) ...şi atâtea altele... Of, Doamne ... şi mi-am pierdut controlul. 
  
Toate cele 9 puncte prin care îmi argumentam „supărarea” mea pe el, trebuie decriptate altfel: 
  
1- Întâmplarea a făcut să primesc o invitaţie pe “Insula Poeţilor” a dlui George Bariz. La câtva timp de la înscriere, dl. Bariz m-a rugat să-i ţin locul, alături de dna. Rodica Elena Lupu(editura Anamarol), în calitate de moderatoare.. Zis şi făcut! 
  
Printre cei pe care i-am întâmpinat, în calitate de moderatoare, a fost şi Mihai Cătrună. Chiar am şi comentat ceva, la pictura dânsului ... după ce mi-o recomandase Viviana Constantinescu. Albastru din pictura lui m-a fascinat. În 2010, în Antologia „Speranţele vieţii” i-am dedicat poeziile publicate aici:”Poeziile sunt dedicate unui prieten-artist fascinat de Mistere, de nemărginita Mare, de Albastrul Infinit şi de enigmatica frumuseţe a Femeii”. Mihai Cătrună a aflat de această dedicaţie în momentul când a primit o carte de la mine ...  
  
2- Da, am citit ceea ce scrisese acel Vasilescu pe „Reţeaua literară” şi ... m-a revoltat ceea ce am citit. De aceea am luat iniţiativa de a scrie despre Mihai Cătrună, de a-mi manifesta admiraţia public ... cu alte cuvinte. Am postat ceea ce am scris chiar şi pe pagina lui Vasilescu ... de pe „Aşii români”. 
  
3- Ca urmare ... nu Mihai Cătrună mi-a cerut ajutorul, eu l-am oferit deşi el m-a avertizat de consecinţe ... Voi stârni invidii, se va comenta negativ ... Spre surprinderea mea, pe „Netlog” unde am buni prieteni, comentariile mele au fost bine primite ... Vă mulţumesc, dragi prieteni! 
  
4- Nu, nu Mihai Cătrună se dă bine pe lângă admini şi moderatori ... Aceştia îl consideră o mană cerească şi se folosesc , pe gratis, de el. Sunt unele „şerpoaice” care îl ademenesc să le ofere „rodul” muncii sale ... El o face cu plăcere şi generozitate. Dar niciuna nu s-a gândit să vorbească despre el, despre ajutorul primit ... desprea onoarea de a se fi bucurat de prezenţa artistului pe siteu-rile lor. 
  
5- Ei, „fetelor”(unele dintre voi s-au „lepădat” subtil de artist, scoţând în faţă soţii care le ajută), Mihai Cătrună este un romantic. Şi ... ”interviurile” mele au fost autentice(sic), dacă îl preţuiaţi aşa de mult v-aţi fi dat seama din cele 3 videoclipuri în care a apărut la tv. 
  
6- E adevărat, când am mers la tv, fiind invitată de Mihai Cătrună(care mi-a făcut o favoare) eram bolnavă ... dar eu îi promisesem înainte cu o lună că voi merge ... Şi ... a trebuit să-mi onorez cuvântul. Din păcate, am speculat în defavoarea lui momentul în care, trimiţându-mi fotografii cu creaţiile sale ... mi-a trimis, din greşeală, o fotografie din vacanţă. L-am atenţionat ... dar nu i-am spus ce fotografie este ... Ştiam că-şi face probleme pentru asta ... şi de aceea am speculat ocazia ... pentru a crea un semn de întrebare între cunoştintele lui. 
  
7- Da, am spus că i-am „plătit” artistului pentru copertele făcute ... dându-i cărţi. Păi, e la mintea cocoşului că a fost în avantajul amândurora ... I-am oferit cărţile pentru că am vrut eu, Mihai nu mi-a cerut nimic. Prin expunerea lor la expoziţiile lui ... am avut şi eu de câştigat, a aflat lumea de mine. 
  
M-au indignat spusele unei „beneficiare” a artei lui care mi-a spus, referitor la coperta de carte pe care i-a făcut-o: „eu la vol. 2 nu am mai apelat la Mihai ca e vorba de o colecţie de 50 autori toţi avem coperta la fel”; eu m-am simţit puţin datoare că mi-a făcut coperta şi am postat un film ceva , dar atât”. 
  
8- Mi-am şters contul de pe siteu-rile literare pentru că am fost dezamăgită de „bisericuţele” existente chiar şi aici ... Şi, dacă sunt „bisericuţe” ... vă închipuiţi că sunt şi „inchizitori” care taie şi spânzură sau împart favoruri ... O astfel de doamnă îmi scrie: „Tu nu ai creat nici un brend... ai făcut o carte necorectată. Am apucat s-o citesc puţin pe virtual şi încă de la început, de la prefaţă sar în ochi greşeli gramaticale... ce fel de brand e ăsta?”. Poate că se vor fi strecurat greşeli dar ... mi le asum... Eu îi cerusem părerea asupra „albumului” privind expunerea lucrărilor lui Mihai. ... Din cele scrise de dna Sofia Sincă mi-am dat seama cu câtă duşmănie a privit ceea ce am făcut, a căutat pete pe soare şi nicidecum ceva frumos ...  
  
9-Ieraţi-mă, dar mi-am permis să fiu şi eu “rea” ... Cred că Mihai Cătrună a rămas “trăsnit ... Cu această ocazie mi-am dat seama de caracterul multor aşa-zişi prieteni. Recunosc, şi eu am dat dovadă de lipsă de bun simţ ... M-am văzut nevoită să recurg la un gest extrem ... după ce vreo trei “ţaţe” masculine m-au atacat pe “Cleopatra”. De fiecare dată când i-am spus lui Mihai de răutatea unor femei care mă atacă pe privat sau de cei trei ce mă atacau pe faţă, el îmi răspundea:”iartă-i!” Tu, mă poţi ierta pe mine, Mihai Cătrună? 
  
Sunt omul extremelor , dar nu-mi trădez prietenii ... Aşa că, Mihai Cătrună te rog să mă ierţi!. Cel care creează cu sufletul( unii creează cu mintea şi vorbesc doar din gât) mă pot înţelege. Am 6 copii, iar acest Album este cel de-al 7-lea copil al meu. Copilul magic! 
  
Oare mă poţi ierta Mihai Cătrună?! Oare mă puteţi ierta voi, prietenii mei?!  
  
P.S. Eu am promovat “Albumul” ... aducându-l la cunoştinţa unor artişti din Japonia care au rămas încântaţi de lucrările tale ... Aşa că eşti invitat să-ţi prezinţi lucările( în variantă miniaturală) la Expoziţia “Art & Life” organizată de artistul K.Hasui. Vei primi Invitaţia în mod official. Tu decizi dacă vei participa ...  
  
PENTRU VIZIONARE: 
  
http://en.calameo.com/read/0011240562704676475 ...  
  
După vizionarea Albumului ... un artist japonez a scris:  
  
Ichirou Tateishi Este o carte minunată! 
  
Vă mulţumim! 
  
Tomomi Nogami-pe Faceboock: 
  
acum 6 ore lângă Shinjuku-ku, Tokyo 
  
thank you for nice drawings of a book. they are very beautiful, and spiritual  
  
i would like to introduce a Japanese friend of mine, who is an artist too. 
  
your book remainds her drawings  
  
Şi...mai sunt şi alţii. Unii dintre ei mă cunosc personal ...de când am lansat Antologia "Izvoarele vieţii" în Japonia.Vă mulţumesc şi dvs. dle. Mihai Leonte. Pentru mine sunteţi un maestru şi un om cu principii...pe care îl admir. 
  
P.S. A FOST UN TEST DE LOIALITATE, SPER CA “CINEVA” SĂ-ŞI DEA SEAMA DE CINE ESTE ÎNCONJURAT.ÎN SITUAŢII EXTREME ÎŢI CUNOŞTI DUŞMANII DAR, MAI ALES, PRIETENII! 
  
VIZIONAŢI ALBUMUL CU POZE DE LA LANSAREA ANTOLOGIEI "IZVOARELE VIEŢII" ÎN JAPONIA... 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
MIHAI CĂTRUNĂ-MAESTRU SPIRITUAL / Floarea Cărbune : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 406, Anul II, 10 februarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Floarea Cărbune : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Floarea Cărbune
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.



 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTOR



FLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!