CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Povestiri >  


Autor: Cârdei Mariana         Publicat în: Ediţia nr. 208 din 27 iulie 2011        Toate Articolele Autorului

Miere din pepeni verzi
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Este august, trecut de Sfanta Maria şi se sparg bostănăriile. Ţăranii-şi încarcă coşurile carelor cu pepeni verzi de toate mărimile şi loitrele par a se lăsa sub greutatea poverii, motiv pentru care au fost întărite cu proptele şi lanţuri.  
  
Boii toropiţi de căldură suflă din greu. Hăis şi cea sunt ordinele bunicului pentru Bujor şi Bourean, însoţite de pocnetul biciului din piele, în aerul fierbinte. Îi iubeşte, sunt animale de povară ce-şi poartă supuse jugul. Când carul este plin, merge alături de ei şi din când în când îi operşte să se odihnească.  
  
Pornim din nou la drum, praful fierbinte, stârnit de boi şi carul în mişcare rămâne în urma noastră, ca un fum.  
  
Bunicul a dejugat boii şi i-a adăpat în ulucele răcoroase ale cişmelei. Am băut şi noi apă rece de izvor, am umplut fedeleşul şi ne-am răcorit. 
  
Şi iată, după un cot se zăreşte casa scufundată într-o linişte nefirească – animalele dorm la umbra deasă a pomilor iar păsările se scaldă în ţărînă. 
  
Bunica a pregătit arămia cea mare (cât zece găleţi la un loc) şi-a aşezat-o pe pirostrii deasupra unui şanţ plin cu lemne de ulm şi de fag. Spre seară-şi cheamă vecinii la clacă. A pregătit plăcinte şi mai are vin din vechea recoltă.  
  
Înarmate cu lingri din tinichea si căldări din aramă, femeile au sosit şi sunt gata să-nceapă munca. Câţiva bărbaţi taie pepenii în jumătăţi, miezul suculent, roşu şi dulce este curăţat de gospodine, cu lingura, în găleţi, apoi trecut printr-o sită ce-l separă de seminţe.  
  
Cojile vor fi folosite pentru hrana porcilor, seminţele celor mai buni pepeni vor fi uscate pentru a asigura viitoarea cultură iar miezul va umple arămia şi va fierbe pe foc, până-n zori. 
  
În câteva ore treaba a fost terminată şi miezul zemos fierbe-n arămie. 
  
Începe o noapte în care se deapănă poveşti, întâmplări şi basme, pe care noi copiii le ascultăm cu pleoapele grele de somn.  
  
Bărbaţi şi femei savurează aromatul vin rubiniu pus în valoare de gustul delicios al plăcintelor dobrogene umplute cu brânză de oaie, coapte în tăvi din aramă unse din plin cu unt şi acoperite cu smântână bătută cu ouă, de către bunica Maria.  
  
Spre ziuă răcoarea dimineţii ne trezeşte şi pimim în dar spuma dulce şi parfumată ridicată din mierea ce mai fierbe căpătând o consistenţă din ce în ce mai vâscoasă. Focul a transfomat lemnele-n jar şi o cenuşă fină, argintie începe să-l acopere ca un voal. 
  
În arămie, minuscule bule de aer colorate-n curcubeie la răsăritul soarelui, arată că mierea-i gata. 
  
Aromată, avînd culoarea chihlimbarului şi consistenţa mierii de albine sau a celei din trestie de zahăr mierea din pepeni verzi va fi depozitată în vase smălţuite din lut ars, urmând ca alături de magiunul din struguri să constituie un dulce plin de savoare, în lungile zile din post, care să le dea forţă şi putere de muncă.  
  
Dintr-un castron din ceramică-nflorată, luăm miere cu cătruniţe galbene, dungate-n maroniu şi turnăm peste plăcinta oprită pentru noi.  
  
Este un deliciu pe care aş dori să-l mai servesc dar, din păcate, a dsipărut odată cu bunicii noştri şi azi, nimeni nu-şi mai aminteşte de mierea din pepeni verzi. 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Miere din pepeni verzi / Cârdei Mariana : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 208, Anul I, 27 iulie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Cârdei Mariana : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cârdei Mariana
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!