CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Artistic >  


Autor: Cezarina Adamescu         Publicat în: Ediţia nr. 599 din 21 august 2012        Toate Articolele Autorului

MICA ÎNŢELEGERE ŞI MAREA TOCMEALĂ - tabletă - CEZARINA ADAMESCU
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
MICA ÎNŢELEGERE ŞI MAREA TOCMEALĂ 
  
-tabletă- 
  
Nu ştiu de ce, în ultimii zeci de ani, totul iese pe dos. Fără nici o noimă, Răul câştigă de fiecare dată, în lupta cu Binele, care e strivit, supus, distrus, anihilat de puterea acestei caracatiţe ce-şi întinde tenculele peste toate domeniile vieţii. Sufocant. Neputinţa în faţa acestui flagel e de natură să descurajeze orice om de bun simţ. Tot aşteptăm (chiar fără speranţă, e drept!) – să se îndrepte lucrurile. Aş! Cărările se înfundă, zidurile apar pe negândite şi-ţi barează drumul şi orice încercare de escaladare.  
  
Suntem parcă din nou în spatele cortinei de fier şi nu îndrăznim nici o mişcare pentru că, orice am încercat până acum, a dat greş. 
  
Cărţile pentru pockerul veacului s-au aruncat pe masa de joc. Deja erau măsluite. Aşii – în mânecă. La mica înţelegere. La marea tocmeală. Ca la Alba-Neagra, jocul escrocilor de prin gările mici de provincie. Marea scamatorie. La care cad ca muştele în plasă, cei gură-cască. Pe roni, pe dolari sau pe euro. Uite alba, uite neagra...Ba e roz, ba portocaliu. 
  
Dacă l-aş fi cunoscut pe Murphy, l-aş fi felicitat şi i-aş fi strâns mâna, zicându-i:  
  
-Multă dreptate ai avut, domnule, cu Legile dumitale! Sunt mai valabile ca oricând. 
  
Cum a ştiut acest om să tălmăcească semnele veacului şi să le dea înţelesul pe care l-a dat? 
  
Prizonieri, prizonieri suntem şi colivia/ cuşca în care ne ducem zilele şi nopţile, se îngustează şi ne apasă pe creştet. Ne ia aerul, ne ia viaţa. 
  
Ce va fi de acum încolo, nu mai contează. Oricum, nimeni nu ascultă, nimeni nu ia nici o măsură, toţi sunt foarte preocupaţi de propriile activităţi, de propriile distracţii şi de împingerea vagonului pe şine. Dacă deraiază, nici o pagubă. Vor veni alte şi alte vagoane din urmă.  
  
Iar noi? 
  
Singuri pe şine, cu singurul drum blocat de o barieră roşie, care nu se mai ridică. 
  
Auzim tot mai rar şi mai estompat, şuieratul trenurilor pe care le-am pierdut iremediabil.  
  
Prin gările acestea nu ne vom mai întoarce. 
  
Şi nici trenurile nu sunt dus-întors. 
  
Gara – pustie. 
  
Doar în Triaj mai respiră greoi, câte o locomotivă dezafectată, mâncată de rugină. Din ea crescă puieţi de salcâmi şi corcoduşi iar prin geamurile sparte, intră câte o pasăre buimacă. 
  
Parcă e viaţa noastră, abandonată în Triaj, urmând să fie licitată şi vândută la fier vechi, cu toate visele şi idealurile răsturnate de o mână de oameni care se cred fiii lui Dumnezeu sau chiar Dumnezeu Însuşi. 
  
Oamenii sunt cuprinşi de marea lehamite. Şi eu, deopotrivă. 
  
21 august 2012 
  
CEZARINA ADAMESCU 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
MICA ÎNŢELEGERE ŞI MAREA TOCMEALĂ - tabletă - CEZARINA ADAMESCU / Cezarina Adamescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 599, Anul II, 21 august 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Cezarina Adamescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cezarina Adamescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!