CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Povestiri >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 628 din 19 septembrie 2012        Toate Articolele Autorului

METODA SUVEICĂ
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

METODA SUVEICĂ  

 

Muncind împreună cu deţinuţii aflam de la ei tot felul de povestiri cu întâmplările care îi aduseseră la statutul de condamnaţi. O astfel de povestire fiind ,,metoda suveica”! Prin această metodă se organiza un grup care vindea un obiect de ocazie. Datorită acestui sistem ajunsese la ,,mititica” şi Sturzu cu o parte din grupul său. Locul lor de acţiune era Gara de Nord din Bucureşti. Vânzătorul din grup ieşea la rampă de obicei cu un ceas de marcă gravat cu un nume pe capac, lucru ce nu era greu de realizat. Se trecea la căutarea clientului printre călătorii din sala de aşteptare. Racolatorul intra în vorbă cu unii dintre călători, iar după ce aflau cam cu cine avea de a face pleca îşi anunţa grupul cu informaţiile culese. Vânzătorul era trimis spre viitoarea victimă cu o poveste bine ticluită, cum că a pierdut bagajele şi trebuia să plece urgent cu trenul următor, întotdeauna se indica direcţia unde mergea şi cel racolat. Preţul solicitat era destul de minor, aşa că de cele mai multe ori se găsea o victimă. După ce vânzătorul scăpa de obiect dispărea sub pretextul că merge să-şi cumpere bilet, dar pleca din zona unde se încheiase tranzacţia. Cumpărătorul îşi admira achiziţia, dar spre surprinderea sa auzea în difuzoarele gării că s-a furat un ceas cu semnalmentele ceasului pe care îl avea în mână tocmai el, cumpărătorul. Imediat reclamantul însoţit de un miliţian intra în sala de aşteptare pentru o aşa zisă percheziţie. Se începea un control al bagajelor mai departe de cel cu ceasul, asta pentru a nu se strica farmecul descoperirii. Dacă cumpărătorul era mai slab de înger sau un om cinstit se prezenta la echipa încropită şi arăta ceasul. Rolul miliţianului ,,cumpărat” deci inclus în grup, era acela de a media între cumpărător şi aşa zisul păgubaş! Dacă realul cumpărător renunţa la obiect, în speţă ceasul, cazul era rezolvat! În cazul că nu renunţa era chemat să dea nişte declaraţii şi era ţinut până se apropia ora plecării trenului său, când se înţelege renunţa la obiectul cumpărat. În acest timp aşa zisul păgubaş îl acuza de furt şi câte altele. Dar aceste fapte nu puteau merge la infinit şi s-a găsit unul ,,tare de cap” şi a mers mai departe reclamând cazul mai sus! Atunci s-au început cercetări mai atente şi grupul a fost dat în vileag, ajungând la închisoare doar o parte din grup. Sturzu picase odată cu grupul şi avea de executat o pedeapsă de 10 ani muncă la mină, unde se ceruse de fapt pentru că se câştiga condiţionalul bun, adică pedeapsa era redusă funcţie de munca depusă în subteran. Aceasta este una din povestirile auzite.  

Referinţă Bibliografică:
METODA SUVEICĂ / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 628, Anul II, 19 septembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!