AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 297 din 24 octombrie 2011        Toate Articolele Autorului

Metafore ce ţin de mână ideile să nu rătăcească
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
,,METAFORE CE ŢIN DE MÂNĂ IDEILE SĂ 
  
NU RĂTĂCEASCĂ,,, Cronică de Melania Cuc 
  
La cartea de eseuri a scriitorului Al.Florin ŢENE 
  
Într-o dezvrăjbire scriitoricească de cea mai elevată factură, cu un simţ al dimensiunilor filosofice dublat de raţiunea jurnalistului care lasă urme pipăibile, dinspre contemporaneitate pentru viitorime, AL.Forin Ţene aduce în prim planul editorial al începutului de an 2011, o carte cu valenţe ce ţin de cosmosul umanismului.  
  
Portrete ale creaţiei impersonale dar şi accente care vin şi develpoează elegant obârşia autorului, ba, chiar şi destinul operelor vizate, sunt fixate în galeria de istorie literară cu vocaţie idubitabilă. Impresiile de critică literară sunt aprofundate cu raţiune, translatate într-un sistem al valorilor intrisec şi care în paginile cărţii de faţă, devin documente dublate de metaforă. 
  
Poemul, în sensul de esenţă a ideii de creaţie, - sintagma pe care Al. Florin Ţene o exersează în carte, este una ce ţine de instrucţia intelectuală idubitabilă a autorului. 
  
Curajos şi frumos în demersul său literar, Al.Florin Ţene leagă stările de dinaintea marelui diluviu-creativ de momentul în care Arta ca noţiune are locul ei, major, în circuitul ideilor care devin Cărţi. 
  
Travaliul scriitorului aproape că dispare în tumultul nunaţelor, în aria de propagare a Ideii de unicitate. 
  
Generos dar şi incisiv, dulce-amar în cuvântul rostit, autorul străbate lungul şir al cărţilor pe care le-a citit, a scris despre ele focalizând repere care , de cele mai multe ori, scapă cititorului de rând. 
  
Obişnuit cu exerciţiul de ,,evaluare,, a unui text, Al. Florin Ţene lasă impresia unei uşurinţe de exprimare în cadrul temelor pe care le abordează, dar, dincolo de frumuseţea poematică de care da dovadă în exprimare, el demonstrează, cu o bază de date filologice că este printre puţinii umanişti din zilele noastre care are idei personale, care ştie să facă fuziunea între ceea ce se vede, se aude, se scrie în ultima vreme. 
  
,, Metafore care ţin de mână ideile să nu rătăcească,, ( titlu cam stufos dar care nuanţează patima perană a poetului Al. Florin Ţeme) aduce într-o singură uniune tipic editorială, diversitatea ideilor pentru care , în subsidiar, se duc adevărate bătălii de gen, contemporane .  
  
Cartea de faţă este o mostră de eleganţă a discursului despre Artă, -arta ca prag a desăvârşirii operei umanităţii, a acelui timp prin care se treieră creatorii,- făcătorii de metafore. 
  
Fără hiatusuri în lucrătura textului pe care îl desăvârşeşte, Al. Florin Ţene reuşeşte splendida ,, ţesătură,, care le dă paginile cărţii, impune prin seriozitatea cu care se implică în tot ceea ce face. 
  
Avem în faţă încă una din cărţile BUNE care vor rămâne în rafturile biliotecilor ca o dovadă a spiritului umanităţii, la general, şi pe care scriitorul a reuşit să-l împodobească cu încă o fărâmă de filosofie, cu o jerbă de idei îndrăzneţe şi care îi aparţin în întregime. 
  
Melania CUC 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Metafore ce ţin de mână ideile să nu rătăcească / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 297, Anul I, 24 octombrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!