CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Lucrari >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 397 din 01 februarie 2012        Toate Articolele Autorului

Metafore ce ţin de mână ideile să nu rătăcească-9
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Eseu de Al.Florin ŢENE  
  
9-Metafore ce ţin de mână ideile să nu rătăcească 
  
-Dimineaţa este reînvierea naturii şi sufletului în cadrul iluminării Universului,ziua este plămădirea infinită a “ansamblului” care umple Universul.Seara învăluie dispariţia infinită care se revarsă în Univers,peentru a ne descoperii existenţa în originea lui.Noaptea este adâncul nemărginit al cunoaşterii a ce este,pentru că este în infinitul întru Dumnezeu.fapt ce-l face pe Runge să spună că o viziune în sens religios se rupe de realitate,de cotidian. 
  
-“Fatalitatea socială”, dintr-un timp dat,influenţează “fatalitatea individuală”.În acest context omului i se creează un destin pe care trebuie să-l înfrunte ,să-i înfrunte mediu. 
  
-Politicul influenţează pe moment existenţa omului,însă cultura odată investită în formarea omului îl transformă pentru toată existenţa lui.Aceasta având influenţe şi asupra urmaşilor. 
  
-Comunismul a dorit să ridice ideologie luptei de clasă la rang de religie.O” religie” care nega toate valorile perene şi verificate de istorie.Prin crimă pusă în slujba unei ideologii fantasmagorică şi a unui aparat politic s-a încercat transformarea omului din gânditor liber şi acţionar al propriei voinţe ,în sclavul , cu creierul spălat ,al unui aparat politic. 
  
-În perioada când ciobanii ,fluieraşii de la noi, îşi alinau dorul prin doine romantice,francezii sau germanii ascultau lucrările romantice ale lui Schumann,Schubert,Wagner,Mendelssohn,Berlioz şi Chopin.A fost de-ajuns un secol şi jumătate pentru a-l avea pe Enescu,exponent al expresiei superior cultivată a ciobanilor mioritici. 
  
-Opera viabilă şi chiar cea genială este un fenomen dintr-un lucru bine închegat legat de perenitatea timpului,de individul care l-a conceput,în perspectiva adevărului universal. 
  
-În cei două mii de ani de la Cristos nu cred că a existat o lună de pace globală pe Terra.Acest fapt mă face să afirm că omul este singurul animal care are genele războiului şi autodistrugerii în el. 
  
-Pictorii impresionişti dematerializau obiectele,acoperindu-le cu un voal impersonal,dar materializau ansamblul cu ajutorul culorii,sugerând ideea pe care doreau s-o trasmită. 
  
-Conceptul de România Mică sau România Mare nu este cantitativ;el impune şi defineşte o situaţie istorică,un destin al naţiunii,care nu a cunoscut senzaţia siguranţei naţionale dintotdeauna şi pentru totdeauna;la un moment istoric dat a trecut prin anticamera morţii;mereu confruntată cu aroganţa cuceritoare a turcilor,dar mai ales a ruşilor(ce se manifestă şi astăzi-vezi Moldova şi Trasnistria);România se vede mereu ameninţată şi pusă sub semnul întrebării; căci existenţa ei în condiţiile globalizării este oare o întrebare şi acum când suntem în NATO ? 
  
-Triada Noica,Cioran,Eliade închide triunghiul în spaţiul căruia sălăşluieşte perceptele filosofice ale românilor,într-un secol în care Terra nu a avut o zi,măcar,de pace.Atunci ,la ce bun acest triunghi? E cum ai pune la o haină zdrenţuită o floare de colţ la butonieră. 
  
Dacă adăugăm şi pe Eugen Ionescu se formează un alt triunghi cu aceaşi bază,dar care închide în jumătatea spaţiului un”spaţiu al speranţei”,în timp ce în spaţiul primului triunghi se află”spaţiul inutilităţii”. 
  
-Noica spunea că:Noi nu mai vrem să fim eternii săteni ai istoriei.Însă,de la dorinţă la putinţă e cale lungă.Nu este de-ajuns să doreşti,mai trebuie adăugat şi un pic de destin istoric,alături de o educaţie a mentalităţii.În acest context să ne aducem aminte de bancul care circulă:România e bogată,e frumoasă,dar păcat că e locuită. 
  
Al.Florin ŢENE 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Metafore ce ţin de mână ideile să nu rătăcească-9 / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 397, Anul II, 01 februarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!