CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Lucrari >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 393 din 28 ianuarie 2012        Toate Articolele Autorului

Metafore ce ţin de mână ideile să nu rătăcească-8
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Eseu de Al.Florin ŢENE 
  
8 -Metafore ce ţin de mână ideile să nu rătăcească 
  
-Parafrazândul pe Iorga care spunea:Cărţile sunt litere moarte,dar vrăjite pe care le învii cu viaţa ta, ,afirm că acestea sunt însăşi viaţa prelungită în eternitate prin litere moarte ce trec din generaţie în generaţie. 
  
-Lichielele şi bestiile lui Augustin Buzura au călătorit pe meridianele lumii în sandale cumărate cu banii contribuabililor români. 
  
-Dacă un om,prin intelectul său,dă mai puţin societăţii decât a primit în timpul instrucţiunii este un mediocru.Însă dacă spiritul acestuia dă mai mult decât a primit ne aflăm în faţa unui talent şi atunci trebuie să-i deschidem porţile spre afirmare.Dacă acest talent trece peste limite,atunci ne aflăm în faţa unui geniu. 
  
-Cu cât se încearcă să-l înţelegem pe Eminescu cu atât apar mai multe neînţelesuri.El mitizând neantul a făcut ca neantul să ne mitizeze existenţa prin apariţia acestui geniu în neamul românesc. 
  
-Eminescu este CUVÂNTUL prin care s-a întrupat literatura naţională în cea universală.Este fiul propriei opere şi părintele nemuririi ei. 
  
-Proştii”tocesc”cartea,mediocrii câteodată,înţelepţii o aprofundează prin înţelegerea logică. 
  
-Educaţia fără spirit poate totul,spiritul fără educaţie-aproape nimic. 
  
-Talentul în “pielea” unui om fără caracter pierde din grandoare,fiindcă mă îndoiesc de stâncă şi cred în munte. 
  
-Poezia nu şi-a luat asupra ei menirea filosofiei fiindcă ea este deasupra acesteia.În momentul când ar fi făcut acest lucru ar fi dispărut sublimul. 
  
-Raportul persoană-obiect,persoană fenomene,aparent este acelaş.Însă acest raport este mai accentuat la oamenii cu talent,la genii.Tocmai această deosebire fac pe unii oameni altfel decât ceilalţi.Prin percepţia acestor persoane deosebite asupra raportului de care vorbeam,ceilalţi înţeleg mai aprofundat raportul persoană-obiect,persoană-fenomene. 
  
-Metafora este algebra superioară a cuvintelor,iar poezia este trigonometria metaforei. 
  
-Când propiu copil îţi cere să pleci din casa ta,pentru a sta el,înseamnă că părinţii au greşit în educaţia lui.Un singur exemplu e de dat:puii de păsări nu-şi alungă părinţii din cuib,ei pleacă şi îşi fac propiul cuib. 
  
-Frumosul nu este nici de natură negativă,nici pozitivă,nici obiectivă şi nici subiectivă,este de natură coniectivă. Aceasta este globala valoare care semnifică marea unitate a naturii. 
  
-În ştiinţa esteticii frumosului se afirmă că frumosul este de mai multe tipuri:frumosul simpatetic,frumosul demoniac-echilibrat,frumosul expansiv.Însă omul de rând toate aceste “nuanţe” ale logicii frumosului le-a sintetizat mai simplu şi concis:este frumos nu ce este frumos,ci ce-mi place mie. 
  
-Realismul a apărut ca o necesitate raţional-axiologică a spiritului artistic,paralel cu viziunea clasică(romantică,etc), şi nicidecum împotriva acestuia. 
  
-Dacă romantismul considerat fals,manieră utopică-este descoperirea realităţii din interiorul sufletului,denumit eu, în contact cu realitatea însăşi.Realismul este descoperirea realităţii înconjurătoare prin mijlocirea eului. 
  
-Istoria artei este numai o istorie a reuşitelor acesteia.Istoria artei nu conţine şi surogatele ei.Din păcate,nu se înţelege că vârful piramidei nu ar respira aerul înălţimii dacă nu ar exista baza pe care se susţine.Fără aceasta, vârful ar zace impersonal la limita banalului.Nu fac o apologie a surogatului în artă,dar nu trebuie aruncat la “lada de gunoi” 
  
a istoriei...Trebuie amintită,fără aceasta nu ar fi avut de unde să ţâşnească vârfurile.Fără Ary Schefler nu ar fi răsărit Monet,fără sârbele lui Barbu Lăutaru nu ar fi avut de unde ţâşni George Enescu.Istoria umanităţii consemnează atât victorile,dar şi înfrângerile.Istoria artelor,a literaturii de ce n-o face? 
  
Al.Florin ŢENE 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Metafore ce ţin de mână ideile să nu rătăcească-8 / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 393, Anul II, 28 ianuarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!