CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Opinii >  


Autor: Gelu Arcadie Murariu         Publicat în: Ediţia nr. 36 din 05 februarie 2011        Toate Articolele Autorului

Mesaje in locuri neobisnuite: abtibilde de masina si placi de inmatriculare personalizate
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Bumper stickers şi license plates de toate soiurile; ordinare şi personalizate (acestea din urmă comune sau originale, terne ori excentrice) îţi fulgeră pentru o clipă prin faţa ochilor pe drumurile publice. Zâmbeşti involuntar, ori pufneşti în rafale de râs, te cabrezi în duh ca pălmuit peste orgoliu, strâmbi din nas a dispreţ, sau dai din cap dezaprobator, în funcţie de natura fugarului mesaj şi de gradul în care te simţi lezat de el.  

Oricum ai reacţiona la vederea lor, pe stradă, în magazine, ori la locul de muncă, toate acestea au devenit în ultimii ani o altă formă de expresie a individului (sau a grupului căruia aparţine). Desigur, aceste fiţuici purtătoare de mesaje sunt create de industria de comerţ, dar alegerile sunt ale individului şi-ţi pot spune câte ceva despre alchima lui mentală. Unele se vor nostime – ocheadă aruncată lumii (la întâmplare), altele sunt “dead serious”. Trăim într-o lume, poate nu atât liberă, cât eliberată din constrângeri şi tabu-uri vechi de milenii; unele justificate, altele doar justificabile. Primul impuls al libertăţii proaspăt dobândite este a da frâu liber personalităţii până mai ieri constrânse între parametrii previzibili ai normei sociale. Dar, o libertate nestrunită, fără considerente morale autoimpuse, fără reglementări sociale unanim acceptate şi fără o filosofie de viaţă coerentă, vor duce inevitabil la confuzie ideologică, impas social şi fundătura finală a condiţiei umane, ale căror semne se prefigurează clar pe cerul viitorului.  

Exemplific cu mesajul unui singur “bumper sticker”, voit nostim în formă, nociv în esenţă, care pare să caracterizeze mai cu seamă genul feminin (nu exclusiv). No offense!  

“I saw it; I wanted it; I trew a fit, and I got it”.  

Un merit, care trebuie recunoscut acestor ”mesaje”, este scurtimea lor în formă şi concizia în conţinut, ambele reclamate de spaţiul limitat şi, în multe cazuri, de viteza cu care îţi trec prin faţa ochilor. Dacă aceste tăbliţe te provoacă şi te inspiră, ce-ai alege, la rândul tău, să transmiţi lumii, limitat fiind la o singură frază?
 

Referinţă Bibliografică:
Mesaje in locuri neobisnuite: abtibilde de masina si placi de inmatriculare personalizate / Gelu Arcadie Murariu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 36, Anul I, 05 februarie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Gelu Arcadie Murariu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gelu Arcadie Murariu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!