AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 684 din 14 noiembrie 2012        Toate Articolele Autorului

MERIDIANE LIRICE sau dimensiunea paradigmatică a toposului liric contemporan
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
MERIDIANE LIRICE sau dimensiunea paradigmatică a toposului liric contemporan 
  
Cronică de AL.FLORIN ŢENE 
  
Antologia “Universală a Poeziei Româneşti Contemporane“ editată de “Armonii Culturale “, 2012, de o excepţională calitate din punct de vedere estetic şi de conţinut, întocmită de scriitorul Gheorghe A.Stroia, conţine 124 poeţi contemporani, astfel constituindu-se într-un corp liric de excepţie, o oglindă a stări poeziei de astăzi, sau mai degrabă un seismograf ce înregistrează aproape mai toate curentele şi genurile poetice. 
  
Această lucrare de 824 de pagini, format A4, propune un proiect de sinteză ce ne arată panoplia policromă a liricii ce se exprimă prin limba română de pe diferitele meridiane ale lumii. Ea înglobează liricul ca eden şi reper, dându-ne posibilitatea să descifrăm sensurile, semnificaţiile globale în poezia românească contemporană. 
  
Un merit al acestei lucrări de avengură este că Gheorghe A.Stroia a înserat la fiecare poet antologat şi o amplă prezentare a acestuia însoţită de fotografie.Astfel, lucrarea aceasta poate deveni instrument de lucru pentru cercetători, istorici literari şi critici. 
  
Ipostazele multiple ale liricului ca mijloc de a atinge, prin vibraţie, edenul, înţeles ca Paradis, cu accepţiunea acesteia mitic-terestră, creştin-celestă, secundă sau oglindă a realităţilor trăite , de dublă apartenenţă a poetului la sacru, şi la profan, la societatea în care trăieşte prin dualismul caracteristic materie-spirit, le găsim, cu eidosurile lor concrete sau spiritualizate, în toate spaţiile valorice ale poeziilor cuprinse în această amplă antologie. 
  
O parte din aceşti poeţi trăiesc şi scriu pe alte meridiane ale Terrei, astfel că am depistat orientări şi particularităţi diferite în creaţia lirică a acestora, a toposului şi conceptului, în diferite variante: panteism bucolic, ev de aur, eden restaurat terestru, spaţiu arhaic, ca echivalent al înstrăinări, senzualism împerechiat cu serafismul, peisaj transcendent, paradis în destrămare, fond ancestral-primar, panism, spaţiu mioritic în care se manifestă unitatea unui eu cutremurat, creştinism revelat şi a naturalului cu spiritualul, poveste ca spsţiu securizant, ca limbaj imaginar, unde destrămarea este convertită în transsubstanţiere etc. 
  
Descoperim poeţi din toate generaţiile, de la confratele mai tânăr Ancuţa Leonard, până la veteranul Paul Sân-Petru, de la opzecişti, nonconformişti, până la globmodernişti. 
  
Multitudinea formelor de exprimare a eului, prin versul clasic, liber sau alb, întregeşte evantaiul poetic al acestei lucrări. 
  
Colectivul care a făcut să apară această lucrare, condus de poetul Gheorghe A Stroia, este format din prof.univ.dr.Ştefan Lucian Mureşanu, (Referent ştiinţific), prof.dr.Monica Grosu( Consilier editorial), prof.Maricica Stroia (Lector de carte), Gabriel Dragnea( Formatare şi corectură), şi nu în ultimul rând pictor Mihai Cătrună ( coperta & ilustraţii). Colectiv ce-l felicităm pentru reuşita de excepţie. 
  
În condiţiile integrării europene şi a fenomenului de globalizare, această lucrare devine ”lada de zestre “ cu care ne prezentăm mapamondului literar şi artistic. 
  
Al.Florin Ţene 
  
Preşedintele Ligi Scriitorilor Români 
  
Membru corespondent al Academiei Americană Română 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
MERIDIANE LIRICE sau dimensiunea paradigmatică a toposului liric contemporan / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 684, Anul II, 14 noiembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.



 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTOR



FLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!