CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 804 din 14 martie 2013        Toate Articolele Autorului

Menuţ Maximinian- Un poet al metaforei, recenzie de Mircea Doroşi
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Recenzie de Mircea Doroşi 
  
Menuţ Maximinian 
  
UN POET AL METAFOREI 
  
Reprezentantul noii generaţii de scriitori bistriţeni, Menuţ Maximinian şi-a făcut apariţia pe plan literar cu un volum de versuri intitulat în mod sugestiv ,, Noduri în haos''. În postura de poet, el se impune ca un artist al cuvântului, fin şi subtil, îndrăzneţ şi original, cu o vocaţie lirică sensibilă, îndreptată cu faţa spre frumuseţile pământului şi grijile vieţii cotidiene. 
  
Poezia sa are accentul marilor arderi din lumea metaforei. Decent şi sever cu verbul său, poetul aduce prin acest volum un lirism de substanţă, grupându-şi materia în şase cicluri distincte care se completează în chip fericit prin simplitatea şi sinceritatea expresiei directe : ,, Pe o geană de nemurire'' ( poezii patriotice ), ,, Casa luminii'' (cotidiene ), ,, În zori de viaţă'' 
  
( rustice ), ,, Pragul pădurii'' ( natura ), ,, În munţii zăpezilor'' ( anotimpuri ) şi ,, Răstignit pe cuvinte'' ( religioase ) la care se adaugă şi traducerile în limba engleză şi franceză. 
  
Ca unul care ştie să descifreze substratul frământărilor cotidiene, poetul deschide panorama unei lumi interioare căreia îi sondează obârşia şi vraja. Prima parte intitulată ,, Pe o geană de nemurire'', o splendidă metaforă, ca multe altele din acest volum, Menuţ Maximinian ne coboară în istorie sau în subsolurile adânci ale fiinţei umane, argumentând poetic,, veşnicia'' neamului , jertfele lui pe altarul dragostei de ţară : ,, Sub poarta biruinţei, / Martirii veşniciei/ Îşi pleacă mâna / Pentru a ne mângâia''. Sintagmele : ,, flacăra Unirii'', ,, clopotul Reîntregirii'', ,, Soarele Dreptăţii'', ,, geneza istoriei'', au nu numai valoare stilistică, ci şi una de document istoric. În poezia,, Neamul tău'' găsim reflecţii despre spaţiul mioritic : ,, Un deal , o vale, iar valuri de dealuri''. 
  
,, Casa luminii'' este metafora existenţială în care fiinţa umană se zbate între,, focul vieţii'' şi anotimpurile vârstelor. Poetul cântă faptele aşa cum se petrec ele, folosind un stil degajat, liber, spontan, spune ceea ce are de spus, surprinde stări de spirit, realităţi cu un larg ecou sufletesc. 
  
Chiar dacă se întoarce în sat numai pe aripa poeziei, aşa cum se întoarce seva în rădăcini, vatra liricii sale rămâne spaţiul copilăriei unde stă,, pe o creangă de cer/ Cu mâna pe stele, / Cu alta pe inimă'' şi priveşte cu ochii sufletului jocul în doi ,, pe ritmul gordunii''. În minte are înregistrate imaginile vieţii de la sat : căldarea cu poame, hribele din făget, nucul bătrân din dealul Sărăţii, cimitirul, dar mai ales chipul mamei ,, din poza galbenă'', tâna Ana din ,, satul de la poale de rai''. Elementele lingvistice folosite cu meşteşug dau efect şi autenticitate versurilor sale. El este mesagerul care face translaţia dintre haosul cotidian şi liniştea din sufletul copilului de la munte.Este poetul propriei sale căutări. 
  
Nu lipsesc nici imaginile descriptive puse cu migală pe soclul metaforei , dar şi a celorlalte figuri de stil cu rolul de a înnobila şi de a sacraliza realul : ,, Cerul e sprijinit de vârful căpiţelor de otavă'', ,,uliţa din capătul de sus al lumii'', ,, satul pluteşte pe aripile norilor'', ,,trece nepăsătoare nemurirea'', ,,cărarea necosită a sufletului''. Lumea satului e pentru el oglinda vastă în care îi reconstituie înfăţişarea. 
  
De un spaţiu privilegiat se bucură ciclul de poezii religioase intitulat ,, Răstignit pe cuvinte''cu aceeaşi rezonanţă metaforică în care simbolurile biblice predomină întregul complex al trăirilor sale : rugăciune, credinţă, înviere, răstignire, icoană, cruce, evanghelie, înger, rai, păcat,sfinţi, etc. Prin intermediul lor, poetul dă sens unei mari intimităţi spirituale, ridicând poezia sa la rang de rugăciune. Menuţ Maximinian are multe disponibilităţi în lirica contemporană care îi pot asigura un loc de cinste în arta poetică. 
  
Mircea Daroşi 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Menuţ Maximinian- Un poet al metaforei, recenzie de Mircea Doroşi / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 804, Anul III, 14 martie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!