CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Strofe > Valori >  


Autor: Melania Cuc         Publicat în: Ediţia nr. 1180 din 25 martie 2014        Toate Articolele Autorului

Melania CUC - STEJĂREL IONESCU ŞI „DUMNEZEU (CARE) NE TRIMITE SĂ PAŞTEM HERGHELIILE NOPŢII”

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Citesc filă după filă din volumul lui Stejărel Ionescu, şi vers cu vers se leagă întregul într-o construcţie lirică care îi caracterizează şi cărţile anterioare, cărţi pe care i le-am citit nu de multă vreme. Tehnic vorbind, textele de faţă sunt tributare unui clasicism nu o dată cu nuanţe, aparent, de jucăuşe versificaţii dar în matricea fiecărui poem se distinge o lume specifică acestui poet care scrie cu patimă şi devoţiune.
În rimă, nu obligatoriu riguroasă, sau în vers alb de cea mai pură esenţă, S.I. rostogoleşte parcă bulgării zăpezii lirice şi construieşte aici o lume fascinantă.  

Scrie cu ardoare şi cu talent evident, scrie cu seriozitate şi respectând ceea ce este mai important în formula unei cărţi: taina creaţiei. Când citeşti textul perfect rotunjit, fără asperităţi de fonetică, nimic nu denotă transpiraţia travaliului, deşi temele lui sunt foarte serioase, de la restituiri şi amintiri în alb-negru, la problemele de filosofie ale umanităţii. De la pastelurile ce surprind prin culoare şi cantabilitate verbală la poezia religioasă, curcubeul verbal se răstigneşte pe cerul poematic cu sfiiciune uneori, alteori cu bucuria stranie a sacrificiului de sine. Poetul nu îşi mai aprţine. El mărturiseşte, oficiază ceea ce numai un artist poate distinge în vălmăşagul cotidianului. Esenţa. Moartea cu spectrul său enigmatic şi aproape hipnotic în enunţarea sintagmei, deţine un rol major în paginile cărţii, este, aş spune eu, hârtia de turnesol prin care sunt relevate frumuseţile şi plăcereile efemere ale vieţii.  

Spunem că poemele lui Stejărel Ionescu ne lasă să credem că sunt scrise cu uşurinţă, asta se întâmplă pentru că cititul lor este o bucurie şi nu ai nevoie să revii pe pagină pentru a căuta cu disperare mesajul, cum se întmplă în poezia postmodernistă. Poetul spune în gura mare şi cu vorbe potrivite ceea ce gândeşte. E liber. Metaforic, în texte, este vorba despre o golgotă personală prin care Omul se desăvârşeşte. Poemele scrise de S.I. enunţă legile vieţii şi fiecare vers se leagă de alt vers natural. Fără artificii.  

Un liant fascinant, datorat harului său poetic, uneşte cântecu-i în poezie şi, tu, cititorule, doreşti să mergi mai departe, şi mai departe pe pagini, convins fiind că lumea lui Stejărel Ionescu este lumea ta personală. Şi eu m-am recunoscut în copilul ce îşi venerează mama din amintire, în adultul ce deplânge aproape bacovian moartea anotimpului. Nimic nu este nou pe lume dar poezia de faţă deţine aură personală şi articulează valenţe cu destinul umanităţii ce transcede adesea şi în regnurile vegetale. Vizează idealul.  

Natura cu toate câte le are ea, vibrează aşa ca o cinteză care se aude cum cântă, apoi, fiecare detaliu din peisajul cu ierburi înalte şi vietăţi nevăzute de cei mai mulţi dintre noi, toată paleta anotimpurilor rurale creează contextul liric în care galopează caiii nopţilor. Nopţi febrile în care poetuol crează.  

Frumos aşezat în cofrajul paginilor, fiecare poem îşi are zodia potrivită pentru a prinde zbor şi a ajunge în sufletul cititorului.
Spre exemplu, o invitaţie în munţii Apuseni, acolo unde poetul şi eroii martiri ai românilor devin un frumos poem patriotic. Citeşti şi te emoţionează. Mândria de neam prinde cheag şi parcă se adună mesajele istorice, se aud strigătele de nelinşte. Poetul îşi revendică cu armele sale, partea-i din moştenirea străbună.  

Mulţi dintre poeţii de azi se feresc să scrie stihuri cu aceente naţionale. Sunt puţini poeţii români care reunşec să scrie versuri patriotice, nu patriotarde. Printre cei haraziti cu talent se numără şi Stejărel Ionescu. El scrie simplu, clar, nu lasă loc pentru compromisuri.Sinceritatea se simte în fiecare sintagmă dintre cele ce alcătuiesc universul său liric.
Dialogul cu mama este mai mult un monolog, un discurs din care aflăm cum eul poetic refuză să creadă în naşterea-i biologică. ,,Pe mine m-a adus o stea,, spune poetul. Nici nu se putea altmineri spus, de un visător ce priveşte lumea prin ocheanul poemului. Rădăcinile omului ţin de glie, visul său e cosmic.  

Stejărel Ionescu este poetul căruia nu îi este frică să se exprime. Scrie cu naturaleţe şi cu hărnicie, îşi îngrijeşte poeziile aşa cum un ţăran îşi lucrează ogorul. Roadele se văd în cărţile sale, care nu sunt defel puţine şi merită citite.  

Melania CUC
Bucureşti
martie 2014

 

Referinţă Bibliografică:
Melania CUC - STEJĂREL IONESCU ŞI „DUMNEZEU (CARE) NE TRIMITE SĂ PAŞTEM HERGHELIILE NOPŢII” / Melania Cuc : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1180, Anul IV, 25 martie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Melania Cuc : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Melania Cuc
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!