CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Portret >  


Autor: Menuţ Maximinian         Publicat în: Ediţia nr. 46 din 15 februarie 2011        Toate Articolele Autorului

MEDITATIE, SPIRIT, INTELIGENŢĂ, CUVÂNT
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Scriitorul Al. Florin Ţene presară pe cărarea filozofiei metafore ce ne ghidează în lumea artei. Scrisul său profund aduce ardoarea cuvântului sacru, în ipostaze ce parcurg treptele existenţiale întru nemurire. Parcurgem întreaga paletă a filozofiei lumii, aflându-ne, pentru început, în Universul lui Henri Bergson, pentru care viaţa este mai presus de orice raţiune, sufletul având rolul hotârâtor. La un secol de la scrierea romanului-dramă „Jean Barois”, de Roger Martin du Gard, Ţene îi dedică un eseu structurat pe mai multe paliere critice. De altfel, aceasta este una dintre calităţile preşedintelui Ligii Scriitorilor din România, ştie să croiască o adevărată Istorie Literară. Una dreaptă, luându-se pentru aceasta la „trântă” cu concepţiile anumitor îndoctrinaţi ai vremii. Ştie să aleagă substanţa materiei din orice scriere, ştie să descrie fiecare fenomen literar, fiind un cunoscător al curentelor artei.  
  
Identificarea schemelor pentru fiecare profil prezent în carte este o adevărată legitimaţie pentru Ţene, una care îl onorează. Se apropie cu aceeaşi efervescenţă de poezia lui George Bacovia sau a lui Mircea Ciobanu prin analiza elementelor definitorii, prin asemănări şi deosebiri în construcţia textului care a devenit o asumare a destinului poetic. Spiritul naţional răzbate în eseurile autorului, ca fenomen al iubirii de glia strămoşească, al limbii române, al credinţei creştine în spiritual ortodoxiei şi al tradiţiilor poporului din spaţiul Carpato-Danubiano-Pontic.  
  
Un român adevărat care se luptă pentru sfinţenia cuvântului, care trăieşte întru literatură şi care ne aduce date concrete despre istoria literei de-a lungul secolelor. Acesta este Al. Florin Ţene, filozoful care ne arată în scrierile sale rolul literaturii. Vorbeşte, în scris, cu seninătate, despre personalităţi ca Mihai Sadoveanu, Camil Petrescu, Liviu Rebreanu, Tudor Arghezi, Mateiu Caragiale, Ion Barbu, Lucian Blaga, Gib Mihăescu, Eugen Lovinescu, Tudor Vianu, scriitori care prin lucrările lor au avut un rol deosebit în cunoaşterea realităţilor din România pe drumul modernizării. 
  
Ţene este cel care ne introduce în construcţia textului, făcându-ne să descifrăm în cheie literară eroii, pe care ni-i prezintă ca într-o oglindă fabuloasă. El este cel care ne arată ce înseamnă succes în literatură, cine a avut o stea a scrisului, sau cine se amăgeşte la lumina soarelui fals. Cartea se înscrie într-un climat al Meditaţiei, al Spiritului, al Inteligenţei al Cuvântului, prin Cuvânt desprins din sacralitate. Texte care descriu literatura ce a însoţit fiinţa, de la Heidegger, la Holderlin, sau ai noştri Eminescu şi Coşbuc. O carte, care se construieşte din cuvinte precum o casă, în care trebuie să pătrundem, la invitaţia gazdei, cu pioşenie, pentru a descoperi tainele, peripeţiile eului în metafizic. O secvenţă de nemurire.  
  
Ţene se întrece cu sine însuşi, prin autoevaloarea concretă, lucidă şi pertinentă, care duce la realizarea unui tot unitar, o carte-om ce va dăinui în timp în bibliografila filozofică. Precum Jaspers, Ţene doreşte o reliefare a „situaţiei spirituale a epocii noastre” , sau, cum ar spune Sartre, o analiză a „raţiunii dialectice” a istoriei.  
  
Ţene stă la masa imaginară cu Hypnos, Morfeu, Pascal, Nietzsche, redescoperind „cărarea pierdută” a filozofiilor existenţiale în condiţiile europenizări noastre şi al fenomenului de globalizare. Metafora ca ritm al gândirii poetice, metafora ca mod de exprimare a vibraţiilor eului sunt liantul spre vibrarea sufletului întru Cuvânt. Al. Florin Ţene face o retrospectivă în adâncul istoriei literare, descoperind o lume fabuloasă, a cuvintelor, pe care ne-o dăruieşte şi nouă. O carte a Înţelepciunii, scrisă la Maturitate. 
  
Menuţ MAXIMINIAN 
  
Bistriţa 
  
15 februarie 2011 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
MEDITATIE, SPIRIT, INTELIGENŢĂ, CUVÂNT / Menuţ Maximinian : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 46, Anul I, 15 februarie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Menuţ Maximinian : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Menuţ Maximinian
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!