AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Cezarina Adamescu         Publicat în: Ediţia nr. 465 din 09 aprilie 2012        Toate Articolele Autorului

MEDITATIE IN LUNEA SFANTA A PATIMILOR. PUTEREA EXEMPLULUI. VOICA (CEZARINA ADAMESCU)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
PUTEREA EXEMPLULUI 
  
VOICA 
  
Mica Publicitate este locul unde oamenii-şi schimbă, tot ceea ce le  
  
prisoseşte şi achiziţionează tot ceea ce au, sau nu au nevoie. Găseşti aici, cele mai năstruşnice anunţuri publicitare, de la căţei pierduţi, la maşini de lux şi vile somptuoase. Nu toate anunţurile, însă, trebuie luate drept bune.  
  
Odinioară, am scris câteva poeme cu titlul „Mica publicitate”, dar erau pur fictive, de dragul metaforelor, în care îmi ofeream serviciile: „Caut smerit/ frunze murite/. Foamea pescăruşilor o revendic/ Acordând încă o şansă uitării./ Şterg praful de pe nemuritoarele stele / Adjudec tristeţea / Până mă vindec de paloare” – etc. 
  
Unii caută personal pentru menaj casnic, alţii-şi oferă servicii de tot felul. Eu aş căuta o mamă ori un tată care să fie alături de mine. Pentru că pe cei proprii şi personali i-am pierdut demult. O mămică mi-am găsit, chiar dacă e mai tânără decât mine. Dar e atât de grijulie, atât de prevenitoare şi plină de dragoste, încât pot foarte bine s-o confund cu mama. La fel de frumoasă şi bună. De foarte multe ori m-a trezit din letargie şi mi-a insuflat curaj să depăşesc boala, disperarea, angoasa, spaima, durerea fizică, singurătatea, neşansa. M-a ridicat din nou la viaţă. Pot spune că-i datorez mai multe vieţi. 
  
Se numeşte Voica. Voica-Doica, tot aia. Are vocaţie de mămică şi de bunică. Şi de doică, fireşte. Dăruie şi se dăruie. Lapte dulce din pieptul generos, lapte numit: IUBIRE. Nu zice niciodată: nu pot, n-am timp. Vine în crucea nopţii şi-ţi aduce medicamente şi leacuri. Îţi face injecţie, frecţie, ceai, te înveleşte, de oblojeşte. Îţi ia cu mâna toate durerile. Stă lângă tine. Te veghează. Te mângâie.  
  
Cum poate? Nu ştiu. Numai Dumnezeu o ajută să se împartă în zeci de fărâme şi să rămână întreagă. 
  
Deşi obligaţiile familiale o copleşesc, îşi face timp şi pentru dezmoşteniţii soartei. Îi miruie cu câte ceva. Îi aşează la masă. Îi spală, îi piaptănă, le umple sacoşile. 
  
Unei bătrâne i-a făcut loc stabil – pe viaţă – la Căminul de pe lângă Mănăstirea Bogdăneşti. Însă nu a uitat-o acolo. Merge periodic la ea, îi trimite medicamente, haine, bunătăţi, vorbe bune. O vizitează. Bătrânica se simte fericită. Ocrotită la mănăstire, iubită de la depărtare de o fiinţă care nu a uitat-o. 
  
Adeseori, e de ajuns un gest, o privire, un mic semn că eşti alături de cel în necaz şi te simţi altfel. Te poţi ridica din negurile, din ghearele disperării, bolii, fricii de moarte. Cineva de alături. Cineva de aproape. Chiar dacă se află la zeci de kilometri distanţă. Când iubeşti cu adevărat, trangresezi timpul şi spaţiile. Iubirea trece toate zidurile, păşeşte precum Isus, peste ape, escaladează munţi, sare peste prăpăstii. 
  
Când mai are timp să-şi împlinească şi idealurile artistice, literare, profesionale? 
  
Noi, oamenii, găsim întotdeauna scuze. Scuza cea mai frecventă şi cea mai lamentabilă este „N-am timp”. Sau: „Te-aş fi sunat dar n-am avut timp”. „Ţi-aş fi scris dar n-a fost timp”. „Aş fi venit, dar n-a fost vreme”. „Te-aş fi iubit, dar am fost ocupat foarte, cu alte persoane”. „Am avut alte priorităţi”, ş.a.  
  
Dar, dacă şi Dumnezeu ar spune: „Te-aş mântui, dar n-am timp”. „Sunt ocupat cu alte persoane”. 
  
El a spus clar: „Ori de câte ori aţi făcut unele ca acestea, acestor fraţi mai micuţi ai mei, mie mi-aţi făcut”, referindu-se la faptele bune pentru flămânzi, însetaţi, încarceraţi, bolnavi. 
  
N-am timp pentru Dumnezeu. N-avem timp pentru oameni. 
  
N-avem timp de nimic în afară de persoana proprie. 
  
Ferice de cei care îşi mai găsesc timp încă, în pofida comprimării secundelor, ca să-şi dăruie, nu din timpul pe care îl au, ci din acela pe care nu-l au, dar îl dobândesc şi sporesc, prin iubirea de oameni.  
  
CEZARINA ADAMESCU 
  
A doua zi după Florii – Lunea Sfântă, 2012 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
MEDITATIE IN LUNEA SFANTA A PATIMILOR. PUTEREA EXEMPLULUI. VOICA (CEZARINA ADAMESCU) / Cezarina Adamescu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 465, Anul II, 09 aprilie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Cezarina Adamescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cezarina Adamescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!