CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Maura Anghel         Publicat în: Ediţia nr. 738 din 07 ianuarie 2013        Toate Articolele Autorului

Maura ANGHEL - O IUBIRE FĂRĂ SFÂRŞIT
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Când îi priveşti, ai impresia că Universul a creat iubirea pentru ei doi, că soarele răsare doar pentru a le lumina chipul şi apune pentru a lăsa stelele să le aducă visuri frumoase. Când îşi surâd, ai vrea să fii un şuvoi de zefir, ca să le mângâi chipurile pline de lumină şi căldură. Iar când îşi ating mâinile, aproape că îţi doreşti să fii un magician ca să poţi preschimba în maci roşii căldura palmelor, ale ei şi ale lui.  
 
Povestea lui Carmen şi a lui Robert a început demult, într-un timp în care minunile parcă dispăruseră, iar gureşa veselie a fost răpită de o tăcere surdă şi înlăcrimată. „L-am aşteptat cu mult dor pe Robert, iar când a venit, lumea mea căpătase alte sens”, a murmurat Carmen, privind cu ochii spre un timp al amintirilor. Bucuria panglicilor aduse de bebeluş a fost rănită de medicii care au dat un verdict greu – autism. „A fost crunt! Nu ştiam nimic despre această tulburare. Acum 12 ani, când am depistat-o, nu se ştia mai nimic despre autism în România şi a trebuit să ne informăm, să căutăm singuri soluţii şi, trebuie să recunosc, nu le-am găsit de fiecare dată pe cele mai bune. Am avut alături doar prietenii foarte apropiaţi şi familia. Nu ştiam ce să facem, iar primul sprijin l-am primit de la o asociaţie suedeză. De la ei am învăţat că doar noi, părinţii, ne vom putea ajuta şi apăra copiii, aşa cum făcuseră şi ei cu ani în urmă. Dar pentru asta trebuia să fim uniţi”. Carmen Ghercă este liderul şi forţa motrice a filialei Iaşi a Asociaţiei Naţionale pentru Copiii şi Adulţii cu Autism din Romania (ANCAAR).  
 
Noua structură i-a ajutat în primul rând pe părinţi, care au putut afla mai multe despre autism şi au început să-şi cunoască mai bine copiii. Au luptat pentru ei, au reuşit să-i înscrie la şcoli, au învăţat unii de la alţii, s-au întors ei înşişi în sălile de clasă, la cursuri predate de specialişti străini. „Mi-am dorit foarte mult ca părinţii să nu trăiască clipele cumplite prin care am trecut noi când am aflat diagnosticul lui Robert. În timp, am dezvoltat servicii pentru copii, avem un club de week-end, cursuri de înot, chiar şi programe de terapie pentru preşcolari şi adulţi. Am mers împreună în excursii şi în tabere, chiar şi pe Litoral. Pentru mulţi copii a fost o ocazie unică de a atinge valurile mării”, a recitit Carmen un fragment din jurnalul ANCAAR.  
 
Prin forţa pe care numai o femeie care doreşte să-şi ajute copilul o poate mobiliza, Carmen a reuşit să impună şi o lege pentru persoanele cu autism – Legea 151/2010, prin care ar fi trebuit să se stabilească serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi modul de organizare a acestor servicii. Aprobată în iunie 2010 şi intrată în vigoare pe 1 ianuarie 2011, legea nu are încă normele de aplicare publicate. „A fost iniţiată o formă a lor, care nu ne mulţumea deoarece nu modifica situaţia în nici un fel, dar a rămas într-un sertar al Casei Naţionale de Sănătate. Ni s-a spus că oricum bugetul nu poate asigura fonduri pentru aceste servicii la care persoanele cu tulburări din spectrul autist au dreptul, în conformitate cu legislaţia internaţională, asumată şi de statul român”.  
 
Pe copiii de la ANCAAR Iaşi i-am cunoscut în urmă cu câţiva ani. I-am văzut dansând, pictând şi râzând. Alături de ei am înţeles că dragostea este un dar pe care trebuie să înveţi cum să îl oferi şi cum să-l primeşti. Prin ochii lor am văzut o lume în care toţi vorbesc în limba iubirii, aşa cum fac Carmen şi Robert. „Eu spun tot timpul că Robert s-a născut prea devreme ... El a pierdut, în evoluţie, anii de început, în care noi nu am ştiut ce să facem, când nimeni nu ne spunea nimic, nu ne dădea nici o speranţă. Acum e bine. Robert este elev într-una din clasele speciale, a învăţat să scrie, să facă operaţii aritmetice şi să citească. Se descurcă foarte bine cu computerul şi toate aceste progrese îl ajută să ne comunice nouă, celor din jurul său, tot ceea ce-şi doreşte, iar acest lucru este foarte important pentru persoanele cu autism”.  
 
De la Carmen şi Robert am învăţat că iubirea este o poveste fără sfârşit, că este important să începi să o scrii, apoi şuvoiul dragostei va curge singur.  
 
***  
 
Persoane celebre diagnosticate cu autism:  
 
*Temple Grandin (profesoară la Colorado State University din Statele Unite)  
 
* Donna Williams (scriitoare, compozitoare, scenaristă, cofondatoare, alături de Jim Sinclair, a asociaţiei Autism Network International)  
 
* Stephen Wiltshire (este artist plastic, expune permanent la Royal Opera Arcade, Pall Mall, din Londra)  
 
* Charles Darwin (cunoscut pentru teoria evoluţionistă a apariţiei speciilor şi selecţiei naturale, a avut o formă de autism numită Asperger)  
 
* Albert Einstein (avea sindromul Aspenger)  
 
* Satoshi Tajiri (creatorul desenelor Pokemon)  
 
* Gary Numan (muzician)  
 
* Peter Tork (muzician şi actor)  
 
Maura ANGHEL  
Iaşi, 2012  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Maura ANGHEL - O IUBIRE FĂRĂ SFÂRŞIT / Maura Anghel : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 738, Anul III, 07 ianuarie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Maura Anghel : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Maura Anghel
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!