AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Traditii >  


Autor: Maura Anghel         Publicat în: Ediţia nr. 605 din 27 august 2012        Toate Articolele Autorului

Maura ANGHEL - DICHISURI DULCI ŞI TAIFASURI BOIEREŞTI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
La fiecare sfârşit de an şcolar, buchetele mele pentru „doamna”, apoi pentru „doamnele” aveau crini şi gladiole. În jur de 15 iunie, toată casa mirosea a flori din care mama împletea meşteşugit mărturiile recunoştinţei mele pentru dascălii care aveau grijă să fiu un om educat. Şi tot în jurul acestei date mă transformam într-un explorator şi căutam prin toate cotloanele cămărilor coroniţa, ascunsă cu grijă de părinţii mei, bucuroşi să mi-o ofere drept surpriză la serbarea de sfârşit de an şcolar. Nu de alta, dar nu ar fi putut strica bucuria copilului premiant! Şi nici nu puteam şti de acasă ce fel de trandafiri comandase mama ori în câte straturi fusese împletită coroniţa. Migala florăreselor de lângă parcul cu salcâmi era o onoare pentru mine şi de fiecare dată îmi venea să le arăt carnetul de note şi să le spun: „Uite, nu munciţi degeaba”.  
 
Era frumos pe atunci la sfârşit de an şcolar, cred că este şi acum, numai că din altă perspectivă. De ani buni nu mai văd coroniţe. Au fost înlocuite de tocă şi de eşarfa de absolvent. Nu-i rău, dar nu-i romantic şi nu mă duce cu gândul la o aniversare parfumată.  
 
Dar mai avea mama o surpriză după ce coroniţa mi se despletea dintre fundele albastre, aceasta fiind o cochetărie de-a mea, la care ţineam enorm. Dulceaţa de cireşe amare şi şerbetul de trandafiri, un răsfăţ boieresc pe care îl păstrase de la bunica. Ori de câte ori fructele cedau sub căldura aragazului, bucătăria se umplea de aburi roz. Eu aşa îi vedeam. Roz şi parfumaţi, pe lângă care mă târcoleam în aşteptarea primei linguriţe dintr-un dulce de care mi-e dor! Învăţasem să folosesc corect chiseaua, învârteam delicat şi linguriţa şi-i zâmbeam ghiduş paharului aburit, plin cu limonadă asortată cu frunze de mentă. Ritualul devenise sfânt şi m-a durut când am văzut cum poate fi încălcat. Pentru mine, şerbetul de trandafiri şi dulceaţa de cireşe amare, aşezate frumos lângă şervetul tivit cu dantelă, erau dichisuri boiereşti, pe care le-am văzut ameninţate de chimicalele din supermarketuri.  
 
Am suferit organic când am văzut pe rafturi pahare roz cu o pastă de consistenţă incertă şi vândută drept şerbet, alături de recipiente din plastic pline cu un amestec suspect, oferit drept dulceaţă. Nu m-am putut apropia de raft şi doar mirosul crinilor mi-a putut alunga lacrimile de furie pentru tradiţiile terfelite. Mi-e dor de dichisurile de care nimeni nu mai are grijă!  
 
Maura ANGHEL  
Iaşi, România  
Sfârşit de august 2912  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Maura ANGHEL - DICHISURI DULCI ŞI TAIFASURI BOIEREŞTI / Maura Anghel : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 605, Anul II, 27 august 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Maura Anghel : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Maura Anghel
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!