CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Lucrari >  


Autor: Vavila Popovici         Publicat în: Ediţia nr. 719 din 19 decembrie 2012        Toate Articolele Autorului

MASTER CORALE - JOY OF THE SEASON
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„Muzica este o lege morală. Ea dă suflet universului, aripi gândirii, avânt închipuirii,  
  
farmec tinereţii, viaţă şi veselie tuturor lucrurilor. Ea este esenţa ordinii, 
  
înălţând sufletul către tot ce este bun, drept şi frumos.” 
  
Platon 
  
Marţi 11 decembrie 2012, ora 19:30, la Centrul Artelor Performante din oraşul Raleigh – Carolina de Nord, „Master Corale", prescurtat NCMC, a susţinut Concertul vocal-simfonic intitulat JOY OF THE SEASON. O corală fondată în anul 1942 şi devenită performantă în toţi aceşti 60 de ani de la înfiinţare, este considerată ca fiind o capodoperă, constituită din 170 de voci ale Corului simfonic, 22 de voci ale Corului profesionist de cameră şi acompaniament orchestral. „Master Corale” colaborează cu orchestre simfonice, companii ale operei, balet şi producţii de turnee. Directorul muzical Alfred E. Sturgis - în această funcţie din anul 1993 - este şi dirijorul Coralei, formaţie deosebită, cu un palmares impresionant şi cu numeroase concerte susţinute de-a lungul timpului.  
  
Scriam şi anul trecut la audierea acestei Corale despre un studiu făcut care estimează un mare număr de coruri în SUA, începuturile cărora sunt făcute în şcoli, datele statistice arătând felul şi rolul educaţiei, precum şi implicarea familiilor în artă - cărămizile din care se zideşte viaţa copiilor şi adulţilor, ajutându-i la formarea şi consolidarea abilităţilor sociale, la implicarea în viaţa comunităţii. 
  
Lucrările corale americane sunt deosebit de variate şi bogate, având diverse surse de inspiraţie, elaborând în acest mod concerte grandioase.  
  
Concertul din ziua respectivă a inclus Corul simfonic, Corul de Cameră alcătuit din minunate voci - soprane, altiste, tenori şi başi, precum şi Orchestra formată din instrumente cu coarde, instrumente de suflat şi instrumente de percuţie. Dintre instrumentele cu coarde şi arcuş, impresionant! – 10 viori, 3 viole, 2 violoncele; instrumente de suflat - contrabas, flaut, oboi, clarinet, fagot, corn, trompetă, trombon, timpan; instrumente de percuţie – harpă şi pian.  
  
În prima parte a programului am ascultat Suita de concert din The Polar Express, piesă a lui Silvestri şi Ballard, aranjament muzical - Jerry Brubaker, executată de orchestră; Angels we have heard on high – aranjament muzical - Barlow Bradford, executată de Corală şi Orchestră; Gaudete, un colind de Crăciun, cântec religios din perioada medievală, polifonic (îmbinare melodică a mai multor linii melodice), aranjament muzical - Richard Price, piesă ale cărei cuvinte au sunat duios şi vestitor: „Gaudete, gaudete! Christus est natus/ Ex Maria virgine, gaudete!...” şi The Shepherd's Carol - superbă piesă, angelică - de Bob Chilcott, ambele executate de Corul de Cameră ; Gloria and Et in terra pax – una dintre cele şapte piese cu tentă populară, familiară, de muzică sacră scrisă de Antonio Vivaldi (1678-1741), compozitor italian, preot catolic, considerat reprezentantul barocului muzical veneţian, cel care a contribuit la evoluţia concertului către forma lui solistică: „Gloria in excelsis/ Gloria in excelsis Deo./ Et in terra/ Et in terra pax/ hominibus bonae voluntatis./ Gloria to God in the highest/ and on earth peace/ tom en of good will.” şi Sussex Carol, aranjament muzical - Bradford, impresionantă piesă muzicală!, ambele piese executate de Corală şi Orchestră; din L'enfance du Christ (Copilăria lui Hristos) am ascultat piesa executată de orchestră - Flight Into Egypt de Hector Berlioz (1803-1869), strălucit reprezentant al creaţiei franceze, compozitor, scriitor şi critic, unul dintre corifeii romantismului muzical; încă o piesă de Berlioz din L'enfance du Christ – Shepherd's Farewell, interpretată de Corală şi Orchestră, cu intervenţia inspirată a instrumentelor de suflat. Au urmat alte două piese Child of the Stableţs Secret Birth a compozitorului contemporan de muzică clasică Thomas Hewitt Jones şi Christmas Roundelay a compozitorilor David Warner şi Mack Wilberg.  
  
În scurta pauză mă gândeam câtă dreptate avea filozoful care spusese că viaţa fără muzică ar fi o greşeală. Dispărând armonia sunetelor, apăruse zgomotul scaunelor şi vocilor noastre ...  
  
După pauză am ascultat piesa Good Christian Men Rejoice, aranjament muzical Darmon Meader, White Christmas, aranjament Kirby Shaw, interpretate de Corul de cameră; Away in a Manger şi Have Yourself a Merry Little Christmas, aranjamente Bradford şi interpretate de Corală şi Orchestră; Grinch! A Christmas Choral Medley, aranjament Andy Beck, o piesă veselă cu ritm vioi, interpretată de Corul de Cameră; It's the Most Wonderful Time of the Year, compozitor David T. Clydesdale, interpretată de Corul de cameră şi Orchestră. A urmat veselul şi antrenantul cânt Nutcracker Jingles, aranjament Chuck Bridwell, interpretat de Corală şi Orchestră; Sing We Joyous aranjament Gary Fry, la care audienţa sălii a fost invitată să cânte împreună cu corul şi orchestra. S-au putut auzi cuvintele cântecului: „Deck the hall with bought of holly,/ Fa la la la la la la la la/ This the season to be jolly,/ Fa la la la la la la la la ... ” după care s-a aplaudat frenetic şi la sfârşit piesa Joy to the World, aranjament Joseph Willcox Jenkins, executată de tot ansamblu, cu un final forte, înălţător. 
  
Ne-a încântat cu prezenţa modestă şi interpretarea de excepţie a acompaniamentului muzical, pianista Susan Mc. Claskey Lohr, care acompaniază solişti şi coruri de la vârsta de 10 ani. A primit titluri în educaţie muzicală şi performanţă pianistică la Universitatea din Kentucky, locul în care s-a născut şi a studiat. 
  
În cele două ore ale concertului, stilul energic, vesel, pozitiv al dirijorului Alfred E. Sturgis a reuşit să realizeze vibraţia nu numai a instrumentelor şi corzilor vocale existente în formaţie, ci şi a inimilor celor care au umplut sala de concert.  
  
Muzica este, după cum afirma Ludwig van Beethoven, mediatorul între viaţa spirituală şi cea trupească. În lumea de astăzi când interesele pentru confortul personal şi pentru dobândirea puterii au prioritate, iată că există şi posibilitatea de a ne scălda sufletele în apa curată a muzicii şi a credinţei, credinţa fiind rădăcina spiritualităţii, a legăturii tainice cu divinitatea.  
  
Pe lângă importantele cuceriri ale cunoaşterii, ale tehnologizării, efortul de afirmare şi dezvoltare a personalităţii umane include, fără tăgadă, rolul muzicii în peisajul vieţii sociale. Amintirea, retrăirea evenimentului Naşterii Domnului în atmosfera unei săli de concert se face cu iubire, cu omenie, însuşiri care stau la baza credinţei sănătoase, păstrată încă vie în sufletele multora dintre noi.  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
MASTER CORALE - JOY OF THE SEASON / Vavila Popovici : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 719, Anul II, 19 decembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Vavila Popovici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Vavila Popovici
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!